Poistenie v rámci Slovenska je jasné, zákon myslel na všetko a v našej krajine máme povinné zdravotné poistenie.

Na dovolenku do Spojených štátov alebo napríklad do Paríža sa pravdepodobne poistíte. A čo taká Rajka, Kittsee, Hodonín, poľský Tešín alebo Užhorod? Skoro pri hranici, čo by ste kameňom dohodili a idete predsa iba na nákup. Nedajte sa pomýliť, reálne ste už prekročili hranice.

Poistenie v zahraničí niečo stojí. To povinné, ktoré máme na Slovensku, vás v zahraničí neochráni. V krajinách EÚ a pridružených krajinách (Srbsku, Lichtenštajnsku, Nórsku, Švajčiarsku a na Islande, prípadne v Macedónsku na využitie neodkladnej zdravotnej pomoci) môžete použiť Európsky preukaz zdravotného poistenia. Je to ale slabá náplasť a u protinožcov ho nevyužijete. Niektoré štáty dokonca vyžadujú, aby ste sa pred vstupom do krajiny preukázali platným cestovným poistením (napríklad Rusko).

Komerčné poistenie

Poistenie, hoci len na niekoľko hodín za hranice nášho štátu, vám ušetrí nemalé peniaze a starosti, ak sa vám niečo prihodí. V súčasnosti sa poistenie neobmedzuje len na liečebné náklady alebo úrazové poistenie. Vybrať si môžete aj poistenie batožiny, cestovania lietadlom, asistenčných služieb alebo napríklad aj právne poistenie či tzv. dovolenkovú domácnosť.

Európsky preukaz zdravotného poistenia, ktorý bol vydaný od 1. mája 2016, sa vydáva s platnosťou na 10 rokov. Jeho vydanie trvá maximálne 30 dní podľa VŠZP, Dôvera na svojich stránkach udáva, že ho vydáva spravidla do 10 dní. V prípade súrnej potreby vám môže pobočka tejto poisťovne vydať okamžite Náhradný certifikát k európskemu preukazu zdravotného poistenia s platnosťou tri mesiace. Môžete oň požiadať priamo na pobočke, telefonicky alebo prostredníctvom internetu. Jeho krytie je podstatne menšie, ako u komerčného poistenia. To znamená, že pri vzniku poistnej udalosti, by ste museli v rámci spoluúčasti doplácať sumu, ktorá je nad rámec bežne preplácaných úkonov v rámci SR.

Komerčné poistenie môžete uzatvoriť aj u viacerých poisťovní naraz. To v prípade, že by ste chceli kombinovať ich možnosti spôsobov krytia a výšky celkovej ceny. Tiež aj vtedy, ak chcete špecializované pripoistenia, ktoré niektorá z vami vybranej poisťovne nemá v ponuke.

Výber krytia na stránke Allianz SP na niekoľkomesačné krytie za hranicami SR

Pri ceste na jeden deň alebo krátke časové obdobie, vám postačí vybrať si jednorazové poistenie. V prípade, že budete cestovať s potenciálom ďalších zahraničných ciest, je vhodné zvážiť celoročné cestovné poistenie. Takisto môžete uzatvoriť komerčné cestovné poistenie s platnosťou v rámci Slovenskej republiky. Také sa napríklad odporúča vo forme vysokohorského poistenia. Sú dva hlavné typy a každý má dva varianty. Jedno pre svet za 3 € na deň a druhé na horskú turistiku v rámci SR za 1,5 € na deň. Poistenie zahŕňa nielen zásah Horskej záchrannej služby, ale aj všeobecnú zodpovednosť za škodu, úrazové poistenie alebo napríklad poistenie batožiny. Toto boli najvybavenejšie a zároveň najdrahšie varianty.

Klienti VÚB si môžu cestovné poistenie aktivovať priamo cez aplikáciu. Stiahnite si aplikáciu.
V prípade celoročného poistenia to však neznamená, že budete krytí po celý rok v zahraničí. Bežný typ poistenia platí pri pohybe za hranicami v trvaní maximálne 90 dní. Treba si dať pozor, aký typ poistenia si vyberáte. Keď budete naozaj po celý rok mimo SR alebo viac ako 90 dní, treba si vybrať práve tento variant celoročného poistenia. Pozor si treba dať aj na to, že platnosť končí 24. hodinou nášho lokálneho času. V prípade, že sa vraciate neskoro v noci a chcete mať istotu krytia, je lepšie ho predĺžiť o jeden deň. Stačí, aby ste nestihli prestup na iné lietadlo, vlakový prípoj alebo niekoľko hodín meškali. Vtedy už podľa platnej zmluvy krytie neplatí. Platnosť sa ale vzťahuje aj na začiatok poistenia a nie je platné okamžite po zaplatení. Webová stránka vám síce popraje šťastnú cestu a oznámi vám v skratke, že cestovné poistenie je uzatvorené. Platné je ale spravidla najskôr o štyri hodiny od času uzatvorenia. Je to zároveň ochrana poisťovne, aby ste si ho nemohli uzatvoriť až po vzniku poistnej udalosti. Stále je to benefit, ktorý sa oplatí využiť. Najmä vtedy, ak už ste na letisku a spomeniete si, že ste na jeho uzatvorenie úplne zabudli.

Cestovné poistenie a výber balíkov poisťovne AXA

On-line poistenie je najjednoduchší a spravidla najlacnejší spôsob, ako ho uzatvoriť. Ušetriť môžete do 50 %. Poisťovne robia z času na čas akcie a znižujú ceny, bežná zľava predstavuje 30 %. Podobne ako pri hľadaní ubytovania, aj poistenie môžete vyhľadať cez špecializované portály. Tu si zvolíte, čo všetko chcete poistiť a následne sa zobrazia jednotlivé poisťovne aj s cenami. Napríklad portál www.netfinancie.sk prehľadá ponuky viacerých komerčných poisťovní. Zisťovali sme, ako je to s cenami. Dá sa povedať, že ušetríte zhruba 10 a viac percent. Počítajte ale s tým, že pri vzniku poistnej udalosti budete musieť komunikovať aj s prostredníkom. Teda s touto službou, keďže ste si „produkt“ kupovali primárne od nich.

Agregátor poistenia vás môže vyjsť lacnejšie ako priamy nákup na stránke poisťovne alebo banky

Výber územnej platnosti je jednoduchý. Môžete si vybrať konkrétne štáty, resp. jeden, kam sa chcete poistiť. Vtedy sa vyberá najvzdialenejšia krajina. Avšak dnes poisťovne nerobia rozdiely medzi tým, či cestujete do Čiech alebo Francúzska. Stretnúť sa môžete s tým, že vyberáte Európu alebo Svet.

Poistenie on-line

Najjednoduchšie, aké môže byť. Prebieha cez internetový prehliadač, všetko zvládnete behom niekoľkých minút. Poskytujete informácie o vašom veku, dĺžke pobytu, cieľovej destinácii a následne osobné údaje ako adresa trvalého pobytu a vaše rodné číslo.

V druhej fáze si vyberáte, ktoré typy poistenia má vaša poistná zmluva obsahovať. Napríklad v rámci poistenia liečebných nákladov máte krytie v prípade dopravy sprevádzajúcej osoby, transportu atď. Poistenie asistenčných služieb zase obsahuje poistenie v prípade potreby využitia tlmočníka, turistické a lekárske informácie alebo napríklad poistenie právnej asistencie. V závislosti od poisťovne a typu poistenia je to napríklad 100 000 € alebo aj neobmedzené poistenie liečebných nákladov. U zodpovednosti za škodu to môže byť 125 000 € v prípade majetku a 20 000 € v prípade zdravia. Takisto je tu poistenie batožiny s rôznymi sumami na celkovú výšku ako aj maximálnou cenou poistenia jednej veci.

Uniqa a jej možnosti, ponúka aj menej bežné poistné krytia

Samostatnú kategóriu tvorí cestovné poistenie ku platobnej karte. Môžete ho dojednať samostatne alebo ho pri niektorých kartách máte automaticky. Poistné krytie zahŕňa aj poistenie spolucestujúcich a rodinných príslušníkov. Mení sa v závislosti od typu karty.

Dovolenka alebo pracovná cesta

Rozlišovať by ste mali aj to, na aký typ cesty sa chystáte. Ak je to pracovná cesta, kde nebudete manuálne pracovať, vyjde vás to lacnejšie. Ak ale viete, že počas pracovnej cesty vám ako atrakciu firma pripraví lezenie po horolezeckej stene, treba si pripoistiť rizikové športy. Inak vaša poistná udalosť nemusí byť uznaná v plnej miere alebo vôbec.

Vznik poistnej udalosti

Pri vzniku poistnej udalosti môžete kontaktovať asistenčnú službu. Dozviete sa tam, kde sú najbližšie nemocnice, pohotovosti alebo napríklad lekárne. To aj v prípade, že by ste potrebovali napríklad zubnú pohotovosť. Poisťovňa vám preplatí prvotné ošetrenie ako aj opakované návštevy zdravotníckeho zariadenia, náklady na prepravu, ale aj zdravotné pomôcky ako napríklad barle. Nezabudnite si odkladať doklady. Či už z transportu alebo za vyšetrenie. Lekár alebo recepcia by to mali urobiť automaticky pri platení. Potrebujete však potvrdenie, na ktorom bude preukázaná zaplatená suma za vyšetrenie alebo s tým súvisiaci úkon.

Spôsob poistenia online ČSOB

Ceny vyšetrenia sa budú rôzniť podľa krajiny a zdravotníckeho zariadenia. Napríklad za zašitie kože a ošetrenie rán môžete zaplatiť aj 150 €. Za ošetrenie hnačky v Turecku počítajte so sumou 600 €, zápal hrdla by vás v Chorvátsku vyšiel okolo 100 € a pozor na úpal v Španielsku. Náležitosti súvisiace s ošetrením vás vyjdú pokojne aj na 2000 €.

Zradné môžu byť práve všetky ďalšie poplatky na vyšetrenia, ktoré na prvý pohľad nemusia s vaším problémom súvisieť. Napríklad v USA by ste pravdepodobne absolvovali aj ďalšie vyšetrenia. Je to pre nemocnice typický postup, aby mali istotu, že nič nezanedbali a nemohli ste ich neskôr žalovať na súde. Aj to je dôvod prečo je v USA všeobecne výrazne drahšia zdravotná starostlivosť.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.