Aplikácia ChatGPT je dostupná aj pre Windows, nie pre všetkých.

Po uvedení na platforme macOS je k dispozícii testovacia verzia pre Windows. V tejto chvíli ide o akýsi testovací náhľad, tzv. skorá verzia pre predplatiteľov služby s účtami ChatGPT Plus, Enterprise, Team a Edu. Plnohodnotný zážitok z aplikácie sľubuje firma OpenAI do konca roka. Uvidíme, čo presne to znamená, keďže aplikácia je zapuzdrená v rámci frameworku Electron.

ChatGPT Windows appZdroj: TOUCHIT

Potrebujete minimálne verziu Windows 10. Zatiaľ nie sú podporované hlasové interakcie. Fungovať má ale podobne ako na macOS vo forme malého okna, v ktorom môžete nechať analyzovať vaše fotografie alebo nechať zhrnúť obsah dokumentov.

Podstatná bude odozva a celková rýchlosť štartu aplikácie alebo jej systémové nároky. Ťažko odhadovať, či Windows 10 a 11 má byť v Electron frameworku alebo pôjde o skutočnú aplikáciu x86 alebo x64. Toto je zatiaľ webové rozhranie zamaskované do okna pre Windows.

Podobná kritika sa v minulosti objavovala aj na Androide u iných aplikácií. Tie boli často len „prezlečené“ webové stránky, nie natívne Android aplikácie. Pri macOS je ChatGPT natívna aplikácia, preto tento postup pri Windows prekvapil. Vyzerá, ako keby bola uponáhľaná.

Veľkosť je približne 280 MB, čo je zrejmé, ak vychádza zo súborov webového prehliadača Chromium. Zaujímavosťou je Copilot pre Windows, ktorý má veľkosť len 600 kB a využíva Microsoft Edge WebView2.

ChatGPT Windows appZdroj: OpenAI

Zdroj: @OpenAI, Windows Latest

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.