Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vybrali ste sa na zahraničnú dovolenku a chcete si na tamojšie výlety po okolí požičať auto?

Pri výbere značky a veľkosti vozidla pozerajte nielen na vlastné potreby, ale aj možnosti ciest a hlavne podmienok požičovne. Ak sa vám aj páčia veľké vozidlá, do úzkych uličiek si ich radšej nepožičiavajte, ak nie ste skúsený šofér. Pokiaľ ide o požičovňu, riešením môže byť nielen tá klasická v zahraničí. „Ak firma využíva operatívny lízing, správu vozidlového parku alebo má len rámcovú zmluvu o poskytovaní mobility, možnosťou je požičať si vozidlo podľa vlastných požiadaviek aj na krátkodobý či ultrakrátkodobý prenájom,“ hovorí Lucia Čišková, obchodná riaditeľka Business Lease Slovakia. Spoločnosť je komplexným poskytovateľom mobility a popredným hráčom na poli operatívneho lízingu.

Podmienky si preštudujte

Ak si vozidlo požičiavate z autopožičovne, podmienky si vždy dôkladne preštudujte. Musíte vedieť, za čo preberáte zodpovednosť. Ide o pravidlá používania a prípadné poplatky a platby. Nebojte sa pýtať a nechať si všetko vysvetliť. Hneď na začiatku si zistite prípadné časové, kilometrové, geografické či iné obmedzenia. Takisto si zistite, či je vozidlo riadne poistené, vrátane havarijného poistenia a teda aj výšku vašej zodpovednosti v prípade poistnej udalosti, ktorú prípadne zaviníte. „Veľakrát sa stáva, že požičovne v zahraničí žiadajú od zahraničných návštevníkov peňažné zálohy na náhradné vozidlo v prípade nehody, čo sú často nemalé sumy,“ upozorňuje Lucia Čišková. Ak máte napríklad vozidlo na operatívny lízing, obvykle po vás zálohu nebudú chcieť, pretože prípadné riziko za vás nesie vaša lízingová spoločnosť.

Pred cestou si skontrolujte nielen doklady, ale aj číslo na asistenčné služby a prípadné splnomocnenia, najmä ak ide o krajiny mimo Európskej únie. „Lízingové spoločnosti vydávajú splnomocnenia na firmu, ktorá prenajíma vozidlo na operatívny lízing. Do krajín, ako je Ukrajina, Moldavsko, Albánsko či Srbsko sa vydáva špeciálne splnomocnenie, ktoré nie je len na firmu, ale aj konkrétne meno vodiča. Policajné orgány v týchto krajinách totiž klasické splnomocnenie neuznávajú,“ upozorňuje na postup Lucia Čišková. Lízingové spoločnosti však splnomocnenia vydajú na počkanie.

Skontrolujte si technický stav vozidla

Pri preberaní vozidla z autopožičovne je tiež nevyhnutné, aby ste zaevidovali všetky viditeľné  vady, ako škrabance či poškodenia karosérie. Vyhnete sa tomu, aby vám ich po odovzdaní vozidla autopožičovňa vyúčtovala. Pri kontrole technického stavu vozidla, nezabudnite skontrolovať kvapaliny, pneumatiky, povinnú výbavu a dostatočný počet reflexných viest, najmä ak ich príslušná legislatíva danej krajiny požaduje aj pre spolujazdcov.

Palivo si obvykle platíte zo svojho. „V prípade operatívneho lízingu je možné vozidlo aj v zahraničí vybaviť palivovou kartou. Lízingová spoločnosť následné náklady na palivo prefakturuje firme, prípadne si ho platí vodič z vlastného,“ vysvetľuje Čišková.

Veľkosť auta je dôležitá

V autopožičovni máte na výber viac značiek vozidiel, vyberať by ste si však mali nielen podľa vašich potrieb a účelu, ale tiež špecifík krajiny. Napríklad, ak sa chystáte pozrieť si Monako, s veľkým autom by ste sa v úzkych uličkách dosť natrápili, dokonca by si to mohla odniesť karoséria. Inak by ale  najmä počas dovolenky malo auto spĺňať vaše požiadavky na komfort. „Ak firma využíva operatívny lízing, správu vozidlového parku, alebo má rámcovú zmluvu o poskytovaní mobility, dá sa na daný čas požiadať o krátkodobý, či ultrakrátkodobý  prenájom iného, väčšieho či komfortnejšieho vozidla,“ podotýka Čišková. Hlavnou výhodou na rozdiel od klasickej autopožičovne je, že dané vozidlo si užívate 24 hodín denne vrátane plnej starostlivosti, pri odbúraní akejkoľvek administratívy. Obvykle využívajú firmy krátkodobý prenájom na vyriešenie pokrytia krátkodobej mobility, ak napríklad potrebuje zamestnanec či zahraničný manažér vozidlo len na určitú dobu, ktorú vo firme pôsobí alebo na ktorú ho potrebuje. No priestrannejšie, lepšie vybavené či luxusnejšie auto môže byť aj benefitom zamestnancovi na víkend alebo dovolenku.

Ako postupovať pri nehode

Najčastejšími udalosťami, ktoré sa vodičom stávajú, sú nehody (zavinené či nezavinené), poruchy vozidla, krádež, vandalizmus, defekt pneumatiky či zámena paliva pri tankovaní. Každopádne, postup pri riešení poistnej udalosti je rovnaký. Treba zachovať pokoj a rozvahu, zavolať políciu a kontaktovať asistenčné služby poisťovne. „V prípade operatívneho lízingu majú vodiči k dispozícii nielen asistenčné služby poisťovne, ale aj lízingovej spoločnosti. Navyše, ak sa stane vozidlo nepojazdným, má vodič využívajúci služby Business Lease nárok na náhradné vozidlo na celú dobu opravy bez limitácie počtu dní,“ hovorí obchodná riaditeľka Business Lease Slovakia Lucia Čišková. Business Lease totiž od 15.06.2016 spustil nový produkt náhradnej mobility, ktorý prináša vodičom ešte viac komfortu a spokojnosti.