Microsoft sa pripravuje na uvedenie finálnej verzie. 

Doplnené 15. 7. – Microsoft znemožnil sťahovanie inštalačných ISO súborov a prístup k produktovým kľúčom včera (14. 7.) okolo 23:30. My sme si testovaciu verziu stihli stiahnuť hodinu pred „vypnutím“ a v dnešných ranných hodinách sme ju bez problémov nainštalovali a aktivovali. Aktualizácia na verziu 10166 však už nebola dostupná, ako Microsoft vopred informoval. O ďalšom vývoji programu Windows Insider vás budeme informovať. Momentálne sa doň môžu zapojiť iba majitelia telefónov so systémom Windows Phone.

Insider verziu systému Windows 10 si dočasne do počítača nestiahnete. K dispozícii je iba verzia pre Windows Phone

Insider verziu systému Windows 10 si dočasne do počítača nestiahnete. K dispozícii je iba verzia pre Windows Phone

Pôvodná správa 14. 7.: Ak ste sa ešte nezapojili do programu Windows Insider, mali by ste sa poponáhľať. Microsoft totiž pripravuje niekoľko zmien, ktoré sa prejavia už v priebehu najbližších hodín.

Najvýraznejšou zmenou bude odstránenie inštalačného ISO súbora s testovacou verziou systému Windows 10 a takisto „vypnutie“ aktivačných kľúčov. To v praxi znamená, že aj keď sa prihlásite do programu Windows Insider, nebudete si mať ako stiahnuť, resp. aktivovať testovacie zhotovenie operačného systému. Microsoft tvrdí, že distribúciu testovacích verzií pozastaví iba dočasne. Nevieme však, kedy bude program pokračovať a za akých podmienok.

Totiž, už dávnejšie je známe, že používatelia testovacej verzie budú mať operačný systém aktivovaný a považovaný za legálny – ak budú prednostne prijímať a testovať nové aktualizácie. To by z používateľského hľadiska nemusel byť až taký problém a pre niekoho môže byť testovacia verzia systému schodnejšia ako používanie pirátskej kópie. Zatiaľ nie je jasné, či bude Microsoft prijímať nových testerov aj po vydaní finálnej verzie systému Windows 10, resp. či im operačný systém sprístupní alebo bude vyžadovať nainštalovanú legálnu kópiu. Windows Insider však pokračovať bude.

Ak teda naozaj chcete testovať Windows 10, mali by ste sa zaregistrovať, resp. stiahnuť si a nainštalovať testovaciu verziu, čo najskôr. Registrácia do programu Windows Insider je rýchla a jednoduchá. Stačí sa prihlásiť pomocou Microsoft konta a potvrdiť podmienky používania. Následne získate prístup k ISO súboru, ktorý si môžete stiahnuť a napáliť na DVD alebo si pomocou neho vytvoriť bootovateľný USB kľúč.

Dodajme, že ak Windows 10 už testujete a nemáte nainštalovanú verziu 10162 alebo 10166, aktualizácie na tieto zhotovenia budú počas najbližších hodín takisto odstránené.

Testovací build je zatiaľ dostupný na stiahnutie vo formáte ISO. Microsoft ho plánuje odstrániť v priebehu najbližších hodín

Testovací build je zatiaľ dostupný na stiahnutie vo formáte ISO. Microsoft ho plánuje odstrániť v priebehu najbližších hodín

Zdroj: Blog Windows

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit