Nový operačný systém môžete získať bezplatne aj v prípade, že nemáte Windows 7 alebo 8.

Ako sme informovali, Microsoft automaticky zaktualizuje testovacie vyhotovenia operačného systému Windows 10 na finálnu verziu. To by teoreticky mohlo umožniť niektorým špekulantom získať najnovší Windows aj bez vlastnenia legálnej predchádzajúcej verzie. Microsoft situáciu vysvetlil.

Používatelia, ktorí sú členovia programu Windows Insider, budú mať aktivovaný operačný systém iba v prípade, že sa prihlásia k odoberaniu preview verzií aktualizácií. Čo to znamená v praxi? Program Windows Insider pokračuje naďalej a to aj po oficiálnom vydaní systému Windows 10. Jeho členovia budú neustále získavať najnovšie verzie systému v predstihu, aby si Microsoft mohol otestovať, či update neobsahuje chyby alebo nedostatky.

Ak si teda do dátumu vydania systému Windows 10 (máte k dispozícii viac ako mesiac) vytvoríte čistú inštaláciu preview verzie, tú si zaktualizujete na finálnu a budete odoberať predčasné aktualizácie, kópia systému by mala ostať aktivovaná a teda plne funkčná. „Pretože pokračujeme v programe Windows Insider, budete aj naďalej dostávať nové vyhotovenia a tie budú aktivované na základe podmienok programu,“ vysvetľuje Gabe Aul z Microsoftu.

V prípade, že si nainštalujete preview verziu, aktualizujete ju na finálne vyhotovenie a vypnete inštaláciu predčasných aktualizácií, systém bude po určitom čase považovaný za nelegálny. Totiž, každé vyhotovenie v rámci Windows Insider obsahuje licenciu, ktorá je aktívna počas určitej doby. Tým, že testeri v pravidelných intervaloch získavajú nové aktualizácie, automaticky sa obnovuje aj licencia. Dodajme, že ak vyprší licencia (lebo vypnete inštaláciu predčasných aktualizácií), operačný systém je možné legalizovať nainštalovaním predchádzajúcej verzie systému Windows 7 alebo 8.1. Následne vykonáte aktualizáciu na Windows 10.

Aby sme to zhrnuli, Microsoft ponúka používateľom dve možnosti. Ak máte licencovanú kópiu Windows 7 alebo 8.1, môžete počas prvého roka bezplatne aktualizovať na štandardnú verziu systému Windows 10. Ak máte staršiu verziu systému, resp. nemáte legálnu kópiu, môžete sa zapojiť do programu Windows Insider. Máte na to mesiac. Microsoft vám sprístupní legálnu kópiu nového systému, ale iba počas tej doby, kedy ju budete používať ako tester (teoreticky ju môžete „testovať“ neustále). Nie je známe, dokedy bude tento program fungovať, ale je možné, že pokryje celý životný cyklus systému.

Niektorým používateľom sa ponuka

Legálny Windows 10 získate aj aktualizáciou zo systému Windows 7 alebo 8.1

Zdroj: Windows Blog

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit