Antivírusový systém od Aviry jasne poukazuje na trend, na ktorom sa vezú aj ostatní výrobcovia.

A to ponúknuť zjednotenie rozhrania na správu licencií vášho antivírusu. Tu sa totiž môžete rozhodnúť, akú verziu si kúpite, na koľko počítačov bude licencia a najmä, čo do nej nainštalujete. Doplnky na zabezpečenie browsovania priamo ako plugin prehliadača nemusíte inštalovať. Takisto ani modul na optimalizáciu systému.

Program vychádza dizajnovo z verzie zadarmo. Tú pravdepodobne mnohí poznáte a ak chcete antivírus, častokrát siahnete práve po Avire. Neotravuje neustálym hlásením o možnosti prejsť na platenú verziu a nesnaží sa váš vystrašiť, že to čo máte vlastne nedostačuje na vaše zabezpečenie.

Skenovanie systému v priamom prenose

Skenovanie systému v priamom prenose

Subjektívne sa nám zdá, že na logickosti rozhrania by bolo vhodné ešte zapracovať. V zásade ani tu nepotrebujete nič meniť. No sú situácie, keď potrebujete počas VPN pripojenia vypnúť firewall, inak niektoré spojenia nebudú korektné, alebo sa na VPN nepripojíte. Tu sa nám to ale nestalo, je to prípad iného internet security riešenia. Zmenou je však to, že Avira nepoužíva vlastný firewall, spolieha sa na ten v operačnom systéme Windows. Všetky nastavenia máte pod jednou strechou a program kontroluje správnosť nastavení. Tento systém sa nám páčil. Faktom je, že Windows Firewall je pomerne dobre skrytý v systéme a vyznať sa v spleti jeho nastavení nemusí byť úplná hračka ani pre pokročilejších používateľov. Tu výrobca pripravil nástroje presne tak, ako ich čakáme interpretované v programe typu internet security.

Prečítajte si tiež recenziu na aplikáciu Bitdefender Total Security 2016

Ochrana systému v reálnom čase nijako nezaťažila systém. Po nainštalovaní sme prakticky nebadali prítomnosť softvéru v počítači. Preto tak ako verzia zadarmo aj táto – teda s podstatne viac funkciami, bude vhodná pre pomalšie počítače.

Zachytenie stránky so škodlivým kódom

Zachytenie stránky so škodlivým kódom

Zaujímavá je integrácia oznamovania bezpečnosti stránky. Na každej sa zobrazí v strede krátky zelený prúžok. Po prechode myšou sa zobrazí stav stránky a tiež počet sledovacích prvkov, ktoré by mohli narušiť vaše súkromie. Tento prúžok sa dá odstrániť a stále budete mať na prístup k funkcii tlačidlo na paneli v prehliadači.

V rámci doplnkovej výbavy je tu súprava nástrojov na šifrovanie a skratovanie súborov, odstraňovanie nepotrebných pozostatkov a ďalšie. Klasická „optimalizačná“ zostava.

Hodnotenie

+ nízke systémové nároky, inštalácia modulov podľa vlastného uváženia, ochrana webu, spôsob napojenia na Windows Firewall, ďalšie užitočné nástroje
– pre niekoho absencia vlastného firewallu

Link: www.avira.com
Cena: 55,95 EUR pre 3 PC / 1 rok

Verdikt touchIT

Antivírusy na tento rok pridávajú hlavne funkcie manažmentu kompletnej správy licencie cez web. Ak máte tri licencie, ľahko ich prehodíte na iný počítač. Napríklad pri jeho výmene alebo ak potrebujete dať ochranu na iný počítač alebo smartfón. Vidno aj zameranie na internetový pohyb, a tak pridávajú doplnkové riešenia do prehliadačov. Tie sú inak v niektorých prípadoch aj voľne stiahnuteľné. Napríklad v prípade Aviry tak nemusíte inštalovať celý ich internet security systém. Pokojne si môžete stiahnuť len pluginy na bezpečnejšie surfovanie.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.