Umelá inteligencia bude hrať ďalšiu úlohu priamo v prehliadači Chrome.

Google na svojom blogu oznámil integráciu užitočných funkcií. Avšak budú dostupné len v USA. Celkovo predstavil 3 funkcie, ktoré sú napojené na AI a využívajú model Gemini. Jedna z funkcií sa týka histórie prehliadania, ktorej sme sa venovali v tomto článku. Ďalšie novinky sa týkajú služby Lens a porovnávania produktov.

Službu Google Lens môžete používať vo vašom smartfóne. V najnovšej aktualizácii prehliadača Chrome príde táto funkcia priamo do jeho rozhrania. Nebude potrebné využívať fotoaparát. Stačí, keď označíte na obrazovke to, čo chcete bližšie preskúmať. V riadku s adresou pribudne tlačidlo s ikonou tejto služby. Môžete naň kliknúť a kliknúť či potiahnuť ho na objekt na zobrazenej webovej stránke. Dostanete k nemu ďalšie informácie v samostatnom paneli.

Chrome_Tab_Compare_In-line.width-1000.format-webpZdroj: Google

Ďalšia novinka uľahčí porovnávanie produktov, napríklad počas nakupovania. Bežnou praxou je preklikávanie medzi otvorenými kartami a hľadaní parametrov alebo recenzií ku konkrétnym produktom. Je tu ešte možnosť otvoriť si obsah v novom okne a tie si usporiadať vedľa seba. Funkcia Tab compare je však ešte pohodlnejšia, pretože na prvom mieste zobrazí prehľad viacerých produktov. Sumarizáciu urobí AI.

Google o nových možnostiach hovorí ako o postupnom zavádzaní najprv v USA. Je možné, že časom sa funkcie podporované AI dostanú aj do ďalších krajín. Elektronické obchody budú vzhľadom na svoju uniformitu prispôsobené k načítaniu týchto typov dát. Práca AI tu ale funguje inak ako v prípade porovnávačov, ktoré si vytiahnu dáta zo samostatných súborov k jednotlivým produktom. Vzhľadom na to, že AI je koncipovaná na kontextové vyhľadávanie, nemal by to byť vo všeobecnosti žiadny problém pre rôzne skupiny e-shopov.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.