Dôvod odstránenia je jednoduchý. Viac softvérovú časť nie je potreba.

Ešte v roku 2015 pridal Google nástroj Chrome Cleanup Tool, ktorý hľadá a odstraňuje nechcený softvér. Podľa správy, ktorú Google zverejnil na svojom blogu vykonal nástroj viac ako 80 miliónov čistení. Dôvodom jeho odstránenia z verzie Chrome 111 je ten, že počet správ používateľov tohto prehliadača na nechcený softvér v priebehu rokov postupne klesal. V minulom roku išlo len o približne 3 % celkových hlásení. Minulý mesiac to bolo napríklad len 0,06 % hlásení spomedzi všetkých skenov, ktoré používatelia nástrojom vykonali.

To že Google odstraňuje a ruší niektoré svoje nástroje či služby, sme si už zvykli. Často z dôvodu nepoužívania alebo nezáujmu o služby. Toto je iný prípad a nedá sa povedať, že by softvér nikto nepoužíval. Napríklad služba Google Safe Browsing a kombinácia vášho antivírusového softvéru je dostatočná na vyhľadávanie škodlivých kódov a neželaných aplikácií a doplnkov.

Nástroj nie je potrebné používať a stalo sa tak prirodzenou cestou a jeho odstránenie nepovažujeme za zlyhanie neúspešnej služby. Do úvahy treba zobrať aj to, že dnes hrozby fungujú inak a zameriavajú sa na rôzne ciele, napríklad krádež súborov cookies.

Od verzie 111 sa menia aj nastavenia prehliadača, ktoré prídu o možnosť obnoviť vami nastavené predvoľby v prehliadači a čistenie podozrivých súborov. Nebude aktívny ani komponent, ktorý má za úlohu pravidelné skenovanie na vyhľadávanie rizík spojených s prehliadačom.

Ako uvádza samotný Google, po novom sa budete musieť spoľahnúť na antivírusový program v operačnom systéme. V prípade Windows je to program Zabezpečenie. Neoddeliteľne patrí do systému a ide o program, ktorý sa umiestňuje na popredných priečkach v hodnotení antivírusových softvérov. Dá sa naň spoľahnúť.

Google prisľúbil sledovanie bezpečnostnej scény a bude pracovať na funkciách, ktoré budú robiť z Chromu stále bezpečnejší prehliadač. To ale neznamená, že Google je jeden z prehliadačov, ktorý by vás zároveň najviac nesledoval. Kredit Google za snahu poskytovať bezpečný program na surfovanie internetu mu, naopak, nemožno uprieť.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.