Google už niekoľko rokov pripravuje svoj operačný systém Chromium OS pre špecifické zariadenia.

Tými sú najmä Chromebooky, ktoré vyrábajú partneri a firmy ako ich bežne poznáme z notebookového sveta. Ako je to s Chromebookmi a či sa na ne oplatí prejsť, sme zisťovali na vlastnej koži a tu sú naše postrehy a fakty.

Pohľad na ChromeOS, vlastne len na Chrome prehliadač, keďže 90 % aktivít sa koná tu

Pohľad na ChromeOS, vlastne len na Chrome prehliadač, keďže 90 % aktivít sa koná tu

Čo je to za notebook?

Je to špecifické zariadenie na bežnú prácu aj zábavu. Čím je také špecifické? Nuž práve tým, že keď s ním chvíľu budete pracovať, budete mať pocit akoby ste mali výkonný androidový tablet s klávesnicou. Je to iný systém ako Windows alebo OS X či Linux. Pochopiteľne, voči systému nemáme výhrady. Práve naopak, Chromebooky sa nám ako zariadenia páčia. Na trhu ich je niekoľko modelov. Líšia sa hlavne v procesore, rozlíšení displeja, a teda aj celkovej veľkosti. Väčšinou ide o plastové zariadenia, u ktorých je potrebné ponechať ako predajný argument lákavú cenu.

Výrobcovia ako Acer, ASUS, HP, Dell alebo napríklad Lenovo majú tieto počítače vo svojom portfóliu, no u nás je povedomie o nich zatiaľ pomerne nízke. Je to dané jednak tým, že v tomto smere nie je Slovensko pre Google dostatočne zaujímavý trh a používatelia poriadne nevedia, na čo by ich použili.

Práve ich použitie je špecifické, možno aj sporné. Prvým pozitívnym argumentom je výdrž, ktorá je o zhruba 30 % lepšia ako pri porovnateľnom notebooku v tejto veľkosti. Ak váš notebook vydrží na baterku približne 5 hodín, pri Chromebooku môžete všeobecne počítať so siedmymi hodinami. Displeje sú zväčša vo verzii HD, drahšie modely majú Full HD. HD rozlíšenie je pomerne malé a odporúčame Full HD. No zároveň sa dostávame k argumentu, prečo si platiť za tento typ počítača, keď môžeme za porovnateľné peniaze získať to najlacnejšie v oblasti domácich notebookov. Ide o spomínanú výdrž a super rýchly systém.

Detaily o verzii systému

Detaily o verzii systému

Google Disk

Softvérovým základom Chromebooku je cloudová služba Disk od Googlu. Po aktivácii takéhoto zariadenia dostanete 100 GB dátového priestoru na 2 roky zadarmo. To úplne postačuje. Máte voľnú ruku na to, čo tam budete ukladať, no filmy si aj tak uložte radšej na flash disk alebo pamäťovú kartu. Jednak ich asi nebudete chcieť prenášať z (mobilného) internetu kvôli rýchlosti a aj kvôli potrebe byť on-line. Google myslel aj na toto a k zariadeniu môžete pripojiť bežné pamäťové zariadenia, teda aj externý disk. Slot na pamäťovú kartu je tiež praktickým riešením. Môžete ju tam mať neustále vloženú a  zároveň mať rozšírený dátový priestor. V Chromebookoch nájdete zväčša 16/32 GB dátové úložisko. To sa postupne zaplní aplikáciami alebo vlastnými dátami.

Služby a aplikácie

Ponuka programov, ktoré sme si nainštalovali do systému

Ponuka programov, ktoré sme si nainštalovali do systému

Používanie Chromebooku je špecifické vtedy, keď potrebujete niečo vytvoriť. Ako aj pri ostatných systémoch aj tu je potrebné si nainštalovať aplikácie. Poznáte ich veľmi dobre, ak používate prehliadač Chrome. Tie isté sú aj tu. Treba rozlišovať medzi niekoľkými typmi. Dostupné sú také, ktoré si spustíte off-line, teda bez internetu. Potom sú on-line aplikácie a na tie potrebujete internet. Škoda toho, že práve kancelárske aplikácie od Googlu nie sú úplne dotiahnuté do konca. Na jednu stranu máte možnosť off-line otvárať dokumenty, tabuľky aj prezentácie. Bez internetu však nový dokument nevytvoríte. To je škoda, pretože po pripojení by sa dal dodatočne zosynchronizovať. To inak robia dokumenty veľmi dobre a môžete na niektorom pracovať a nemusíte sa obávať výpadku internetu. Pri opätovnom pripojení sa dokument zosynchronizuje. Takže toto je jedna vlastnosť, ktorá pôsobí v praxi skľučujúco. Aplikácia Keep na poznámky funguje lepšie a dá sa použiť aj off-line.

Samozrejme, nástroje ako kalkulačka alebo prehrávač hudby či videa sú vstavané a tu nie je žiadny problém pri použití bez internetovej konektivity. No a to, čomu hovorí Google „aplikácie“, sú tak akurát odkazy na on-line weby s tým, že ich môžete umiestniť do zoznamu programov v operačnom systéme. Nemusia byť uložené medzi bežnými linkami.

Nastavenia systému sa realizujú v prehliadači. Je ich, samozrejme, viac ako pri bežnom Chrome pre Windows

Nastavenia systému sa realizujú v prehliadači. Je ich, samozrejme, viac ako pri bežnom Chrome pre Windows

Vlastnosti systému

Chromium OS je vyspelý systém, no Windows to rozhodne nie je. Nie je to ani jeho cieľom, no občas máme pocit, že ani mobilný Android to nie je. Systém má však zabudovanú antivírusovú ochranu a automatické aktualizácie. Keď vyjde nová verzia operačného systému, dostanete upozornenie a notebook môžete reštartom aktualizovať. Časté aktualizácie aj okamžitá aktualizácia sa nám páčia a v tomto vyzdvihujeme systém.

Na Chromebooku môžete pracovať viacerí. Každý bude mať svoje Google konto, a tak si nebudete vidieť navzájom údaje. Používateľov môžete odstraňovať a pridávať podľa potreby. Vždy sa vymažú aj ich dáta. Reset notebooku do výrobného stavu je takisto možný a ide o rýchly proces. V tomto smere je to ideálny počítač aj pre deti. Nemajú šancu čokoľvek pokaziť, pretože behom niekoľkých sekúnd dokážete ich účet vytvoriť znova a do vašej časti konta alebo systému nebudú môcť zasahovať. Ideálne využitie je aj na predajných miestach, kde majú používatelia pripravené vlastné webové aplikácie.

„Chromebook je zatiaľ ešte stále viac Android tablet s klávesnicou ako skutočný pracovný nástroj.“

Prihlásenie do systému je veľmi rýchle. Prakticky najviac vás bude zdržovať len zadanie hesla. To bolo pre nás mierne nepríjemné. Na Googli máme totiž silnejšie heslo a jeho neustále zadávanie pri vypnutí alebo uspatí či uzamknutí plochy nás skôr otravovalo. Vo Windows je to ošetrené možnosťou definovania PIN kódu pre vybraný počítač alebo odtlačkom prsta.

Škoda, že doteraz nie je v operačnom systéme lepšie využitie pre plochu, ako možnosť navoliť si farbu alebo tapetu. Aplikácie sa dajú minimalizovať, takže keď ich potrebujete skryť na hlavný panel, môžete. To je asi jediný význam „plochy“, keďže zatiaľ na ňu nič nemôžete umiestniť.

Prejsť na Chromebook?

Správca úloh, kde môžete sledovať bežiace procesy a aplikácie

Správca úloh, kde môžete sledovať bežiace procesy a aplikácie

Počítač tohto typu sa nám veľmi páči, no na kompletný prechod to zatiaľ nie je. Ako alternatívne zariadenie na služobnú cestu, to áno. Môžete na ňom pracovať v lietadle, vo vlaku alebo napríklad v kaviarňach. Všade, kde potrebujete mať svoje emaily, sociálne siete, prístup na web a zároveň si užívať dlhú výdrž na baterku.

Pri používaní tohto počítača sme mali pocit, akoby sme mali na nohe závažia. Nemôžete sa úplne rozbehnúť. Skrátka a dobre, jeho používanie sa skôr podobá na tablet s dokovacou klávesnicou ako na Windows. Jednak je to napríklad tým, že tu nezostriháte video. Aplikáciu ako Adobe Premiere by ste tu hľadali márne. Android aplikácie totiž na Chromebooku zatiaľ nespustíte. O „aplikáciách“ on-line, čo sú vlastne služby, sa ani nebavíme. Ocenili sme však možnosť zarovnať okná na viac segmentov. Môžete si ľahko umiestniť dokument a tabuľku na polovicu obrazovky a vidieť ich naraz. Keď už hovoríme o tomto spôsobe, umiestňujete tak vlastne karty prehliadača.

Nechýba ani správca súborov. Ten sa nám v princípe pozdával a je tu všetko, čo v rámci operácií so súbormi bežne potrebujete. Keby sme tak mohli zobraziť viac okien. Pretože ak sa potrebujete pohybovať medzi adresármi, musíte sa neustále prepínať len v jednom jedinom okne. Toto nám znižovalo produktivitu celkom určite. Možnosť namapovať OneDrive, Dropbox, či iné služby, počítame medzi jasné výhody.

Dobrou správou je, že aplikácie ako Hangouts alebo Skype máte dostupné aj pre tento systém. Tu teda nebudete limitovaní.

10 bodov, kedy sa Chromebook oplatí

  1. Chcete notebook na cestovanie s dlhou výdržou
  2. Pozeráte filmy alebo chcete prezerať obrázky či dokumenty na vašom disku
  3. Máte dátovo neobmedzený prístup k (mobilnému) internetu
  4. Potrebujete zariadenie s klávesnicou, aby ste mohli obsah aj tvoriť, nielen prezerať
  5. Chcete počítač pre deti, ktoré nebudú mať šancu „rozhasiť“ ho
  6. Hľadáte počítač na informačný stánok pre firemné akcie
  7. Máte doma veľký a ťažký notebook a toto je alternatíva na cesty vlakom do práce
  8. Vaša činnosť na počítači nebude týmto systémom prakticky nijak limitovaná
  9. Nepotrebujete strihať video ani hromadne upravovať obrázky
  10. Chcete počítač, ktorý rýchlo naštartuje a netreba sa oň starať

Acer Chromebook 11

CB3-111_White_nontouch_zoom_big_web2016_3_nowat

S týmto počítačom sme pracovali doma a príležitostne sme ho nosili so sebou do kaviarní. Je to plastový model a k tomuto vyhotoveniu nemáme výhrady. Drží si vďaka tomu veľmi priaznivú cenu. Povrchová úprava je podobná novým notebookom a tabletom od Aceru, je tu použitá látková imitácia vzoru. Nešmýka sa v ruke a jeho držanie pri prenášaní je stabilnejšie. Páčil sa nám zároveň takýto rozmer, hoci sme museli vystačiť len s HD rozlíšením. V spodnej časti sú dva stereo reproduktory. Kĺb displeja je pevný, k tomuto výhrady nemáme. Touchpad je úzkym hrdlom. Dá sa použiť ale to klikanie naň nie je príjemné. Na dlhšie používanie rozhodne treba použiť myš. Naopak, veľmi spokojní sme boli s klávesnicou. Dobre sa na nej píše a je to jedna z najtichších klávesníc.

Chromebook 11 vydržal približne sedem hodín používania. Dostať sa môžete aj na lepší údaj, my sme ho skúšali v reálnych podmienkach bez vypínania Wi-Fi a neprirodzeného znižovania jasu.

Výbava portov obsahuje jeden USB 3.0, HDMI, čítačku SD kariet, USB 2.0 a kombinovaný audioport. Podľa hrúbky základne by sa tu zmestil aj ethernetový port. Občas by sme ho v prípade slabej Wi-Fi využili.

Konfigurácia: Intel Celeron N2840 s 2,16 ÷ 2,58 GHz; 11,6“ HD antireflexný displej, Intel HD Graphics, 2 GB RAM a 32 GB úložisko; Wi-Fi AC

Hodnotenie

+ ľahký a skladný počítač, tichá klávesnica, rýchly stroj na kancelárske použitie, výdrž na baterku
– chýba ethernetový port, displej len s HD rozlíšením

Cena: 239 EUR
Zapožičal: Acer

Verdikt TOUCHIT

Chromebook je fajn zariadenie. Ide o rýchly notebook, no je to stále veľmi špecifický nástroj. Našich 10 bodov vám pomôže pri rozhodovaní, či si Chromebook kúpiť. Medzi naše a pravdepodobne aj vaše dilemy bude porovnanie s tabletom, bežným lacným notebookom, smartfónom s veľkým displejom atď. Otvorene povedané, je to ťažká voľba, ak už máte dobrý notebook, smartfón alebo dokonca aj tablet.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.