Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Americká pobočka Lexusu zverejnila záhadnú snímku, ktorá zobrazuje časť krytu motora a logo F Sport. Premiéra nového športového modelu sa zdá byť na spadnutie. Podľa najnovších správ pôjde o nový sedan.

Nová éra

Lexus USA zverejnil vo februári na svojich profiloch na sociálnych sieťach a webových stránkach fotografiu s popisom „Prichádza nová éra výkonných vozidiel F SPORT“. Ešte predtým získal túto snímku portál Lexus Enthusiast, na ktorom sa združujú fanúšikovia japonskej značky z USA a celého sveta. Jeho predstavitelia sa pokúsili dešifrovať, čo sa za ňou skrýva.

Kryt motora, viditeľný na fotografii vyzerá takmer identicky ako ten, ktorý Lexus používa na zakrytie motora V8 s objemom 5 litrov a výkonom viac ako 460 k v kupé RC F. Rozdiel spočíva vo vzhľade logotypu a spôsobe pomenovania modelov japonského výrobcu. Model RC F patrí do najvyššej rady športových automobilov, takže kryt jeho motora je označený iba symbolom F. Na fotografii zverejnenej Lexusom USA však vidieť znak F Sport, ktorým automobilka označuje líniu športových modelov. V takomto variante – ktorý zahŕňa najmä štylistickú úpravu a odpruženie –  je možné mať ktorýkoľvek Lexus od mestského crossoveru UX až po limuzínu LS.

Lexus IS na steroidoch?

Označenie F Sport na kapote motora však naďalej vyvoláva nejasnosti, pretože modely Lexusu tejto rady zvyčajne nedostávajú špeciálne logo. Japonci teda jednoznačne pripravujú niečo nové. Hoci predstavitelia značky mlčia, portál Lexus Enthusiast a iné americké médiá majú svoje tipy. Podľa nich japonská automobilka týmto spôsobom ohlasuje model IS 500 – novú výkonnejšiu verziu najmenšieho sedana vo svojej ponuke. Dôvodom týchto špekulácií je skutočnosť, že v roku 2020 Lexus zaregistroval na Úrade pre patenty a ochranné známky v USA práve označenie IS 500.

Pod kapotou takéhoto automobilu by sme mohli očakávať jeden z dvoch motorov. Prvou možnosťou je už spomínaná V-osmička  známa z modelov RC F a LC 500. V súlade so systémom označovania používaným Japoncami je číslovkou 500 označovaný aj motor V6 3.5 s dvojitým prepĺňaním a výkonom takmer 420 k. Nájdete ho napríklad pod kapotu vlajkovej limuzíny LS 500. Na americkom trhu je Lexus IS k dispozícii aj s atmosférickým motorom V6 s objemom  3,5 l, preto by sa jeho vybavenie výkonnejšou jednotkou podobnej veľkosti javilo ako rozumný krok. Na druhej strane sa zdá, že tvar krytu motora zobrazený na záhadnej snímke poukazuje skôr na V-osmičku.

Viac športiakov od Lexusu

Možno pripomenúť, že podľa informácií japonského portálu Best Car Web plánuje Lexus  tento rok predstaviť tri modely zo športovej línie F. Hovorí sa o extrémnych variantoch limuzíny LS, kupé LC a sedanu IS. Modely LS F a LC F majú dostať nový motor V8 twin turbo 4.0 s výkonom dosahujúcim údajne až 670 k. Model IS F bude pravdepodobne vybavený V-osmičkou 5.0 známou z LC 500 a RC F. Tri nové autá majú debutovať v novembri. Tajomný model s označením F Sport teda môže byť iba predzvesťou ďalších veľkých premiér.

Značky: