Doba sa zmenila. iPhone už nie je telefón čo zvykol bývať, keď práve v ňom ožívali nové technológie, ktoré používatelia okamžite chceli a aj keď nemali na chleba, nový iPhone museli mať. 

Viacero analytikov tvrdí, že úlohu inovátora prevzal Samsung. Po hardvérovej stránke to dokázal to v novom modeli Galaxy Note 7, ktorý priniesol rozpoznanie očnej dúhovky, má vodeodolné pero so snímaním sily prítlaku, USB-C port, hybridný slot, podporu HDR na displeji spolu s podporou Vulkan API a na prvý pohľad viditeľnými zakrivenými hranami displeja. Je jasné, že na takúto hardvérovú výbavu zatiaľ nemá nikto a pravdepodobne to nezmení ani iPhone 7, ktorý uvidíme 6. septembra.

Otázka znie, čo si želajú používatelia a to bude pravdepodobne aj riešením hádanky, prečo sa Apple za týmito inováciami nejako bezhlavo neženie.

Spoločnosť Fluent sa zaoberá používateľskou spokojnosťou a realizovala výskum, ktorý dáva jasné odpovede na očakávanie ľudí. Samozrejme, výskumy sa týkajú situácie na americkom trhu, ale ono to zase až také nepodobné na celosvetovú situáciu nebude.

Správa, ktorá hovorí o tom, čo si želajú majitelia iPhone od novej verzie tohto telefónu odhaľuje, že to nie je snímač očnej dúhovky a nie je to ani zakrivený displej. Najžiadanejšou funkciou od nového iPhone je viac pamäti pre používateľa. Po tom volá 22 % oslovených a nasleduje dlhšia doba výdrže na batériu a rýchlejší procesor (obe položky preferuje 18 % oslovených).  Lepší fotoaparát si želá menej používateľov, predbehla ju požiadavka na tenšie telo. Pripomeňme, že výskum sa konal 23. augusta 2016 na vzorke 1735 dospelých obyvateľov USA.

A ktorá je tá funkcia z už „uniknutých“ o novom iPhone 7 čo najviac poteší doterajších používateľov iPhone? Je to zvýšená odolnosť voči vode (56 %), nasledovaná s podstatným odstupom bezdrôtovým nabíjaním (20 %) a tlačidlom Home citlivým na dotyk. Ešte je zaujímavá informácia o tom, že nový iPhone nebude mať port 3,5 jack na pripojenie štandardných slúchadiel. To ako nevýhodu považuje až 64 % opýtaných, pritom je možné, že tento krok je nevyhnutný na zavedenie vyššej odolnosti voči vode, ktorú zase používatelia všeobecne vítajú. Vieme, že je veľa značiek, ktoré majú vode odolnosť a pritom majú aj port 3,5 mm jack odkrytý (Sony, Samsung), ale pre iPhone to asi neplatí.

Najžiadanejšia funkcia na novom iPhone 7VšetciPoužívatelia iPhonePoužívatelia Android tlf
Viac pamäti22%24%22%
Dlhšia doby prevádzky na batériu18%19%19%
Rýchlejší procesor18%16%22%
Tenšie telo telefónu18%17%20%
Lepší fotoaparát12%9%7%
Viac farieb na výber12%15%9%

 

Správa hovorí aj o obľúbenosti uniknutých funkcií nového iPhone 7

Najžiadanejšia z nových funkcií uniktnutých o iPhone 7?VšetciPoužívatelia iPhonePoužívatelia Android tlf.
Vyššia odolnosť proti vode56%55%61%
Bezdrôtové napájanie20%26%19%
Tlačidlo Home citlivé na dotyk11%7%8%
Dve zadné kamery9%10%8%
Jeden spoločný prepojovací port4%4%4%

Ešte zaujímavejšia je odpoveď na otázku, či si používatelia prajú zakrivený displej na novom iPhone. Odpoveď je jasná – len 35% je za, až 65% nepovažuje zakrivený displej za nejakú výhru. Z osobnej skúsenosti treba ale povedať, že na zakrivený displej si treba zvyknúť, v redakcii používane Samsung Galaxy S7 edge a zakrivený displej je na volanie dôležitých ľudí alebo rozsvietenie batérie ideálna možnosť. Len si na to treba zvyknúť.

 

Chceli by ste, aby na novom iPhone bol zakrivený displej ako používa Samsung Galaxy S7 edge?VšetciPoužívatelia iPhonePoužívatelia Android tlf.
nie65%63%59%
áno35%37%41%

 

Steve Jobs ako bývalý CEO Apple hovorieval, že ho výskumy verejnej mienky nezaujímajú, lebo ľudia nevedia, čo vlastne chcú, pokiaľ ich to niekto nenaučí a neukáže im to. Ako sme hovorili na začiatku článku, teraz sa doba zmenila a Apple asi presne vie, čo čakajú jeho používatelia a prinesie im to.

Tak uvidíme, ako to bude 6. septembra a ako sa bude nový telefón volať a čo vlastne prinesie.

Viac k téme iPhone 7 vs. Galaxy S7/Note 7:

Apple stráca vedúcu pozíciu medzi smartfónmi. Čo na tom zmení iPhone 7?

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.