Keď v januári 2007 Steve Jobs predstavoval prvý iPhone, odvážne tvrdil, že s ním o 5 rokov predbehol dobu. Mýlil sa. Je tomu už 9 rokov a dodnes nik nevyrobil smartfón, ktorý by mal taký úspech.

Alebo to už neplatí? Faktom je, že konkurencia nikdy nebola k iPhone bližšie ako teraz. Pred dvoma týždňami predstavil Samsung svoju novú vlajkovú loď – Galaxy Note 7, ktorá iPhone podľa mnohých odborníkov vo viacerých smeroch prevyšuje. Má atraktívnejší dizajn, všestrannejšie použitie (najmä ako pracovný nástroj), sofistikovanejšie zabezpečenie a viac pamäti, ako väčšina z nás dnes vôbec dokáže použiť.

V skratke, Note 7 je jedným z najlepších telefónov súčasnosti, ak nie vôbec najlepší. Naopak, pre iPhone to momentálne nevyzerá práve ružovo. Posledné 2 roky má rovnaký dizajn a uniknuté fotografie nového iPhone 7, ktorý predstaví firma v septembri, naznačujú, že ani tento rok sa Apple neodhodlal na väčšie zmeny.  Inovatívnosť v oblasti dizajnu, ktorou sa úspešná firma zo Sillicon Valley mohla vždy právom hrdiť, sa pomaly začína stávať doménou konkurenčných značiek.

Ignorácia užitočných funkcií, ako sú vodeodolnosť, alebo bezdrôtové nabíjanie, podľa všetkého tiež nie je správnym strategickým rozhodnutím. Okrem rýchlejšieho procesora, či kvalitnejšieho fotoaparátu si je ťažko predstaviť akýkoľvek rozumný dôvod prejsť na tohtoročnú novinku od Apple. Note 7 zosadil z trónu aktuálneho kráľa smartfónov a v Apple si musia lámať hlavy nad tým, ako o mesiac ľuďom predstaviť svoju sedmičku a presvedčiť ich, že je tou správnou voľbou napriek tomu, že sa výrazne nebude líšiť od predošlých dvoch modelov.

Náskok nebol nikdy menší ako dnes

Prečo je teda iPhone aj tak v očiach mnohých priaznivcov lepší? Kvôli jednej nezanedbateľnej veci, ktorú nik z konkurencie nedokáže plnohodnotne napodobniť: iOS a celý ekosystém.

Uzatvorenosť jabĺčkovej platformy má síce mnohé známe obmedzenia, ale v prvom rade má veľké výhody. Napriek obrovskej snahe Googlu je ekosystém Androidu menej intuitívny, menej používateľsky priateľský a horšie vyladený ako iOS. Väčšina zariadení len zriedkakedy dostane skutočne konzistentnú aktualizáciu. Výrobcovia si robia vlastné nadstavby (napríklad TouchWiz od Samsungu), ktoré skôr zhoršujú, ako zlepšujú „používateľský zážitok“ z Androidu.  Aj vývojári majú tendenciu spraviť aplikáciu pre Android až potom, ako už existuje jej verzia v App Store pre iOS. Kým pri iOS máte zaručenú niekoľko ročnú podporu (aktuálne 4), ako majiteľ bežného Androidu musíte byť šťastným jedincom, ak dostanete aktualizáciu rok po kúpe, česť výnimkám.

Samostatnou témou je bezpečnosť. Pokiaľ sa objaví závažná bezpečnostná diera, Apple môže opravu distribuovať rýchlo a do celého ekosystému iOS naraz. Toto, žiaľ, nie je vždy možné pri Androidových zariadeniach.

Zvráti Apple aktuálny vývoj?

iOS je momentálne to jediné, v čom má Apple pred svojimi konkurentmi ešte náskok. Ten sa však čoraz väčšmi znižuje a ak Tim Cook s jeho tímom nebude adekvátne reagovať, čoskoro sa z niekdajšieho vzoru stane už len spomienka.

Zdroj: Business Insider

Autor: Ján Pápay