TikTok a chválenkárstvo na tejto sociálnej sieti? Nemusí to byť v súlade s čínskym režimom.

Čínska obdoba TikToku nazvaná Douyin, má ďalšie reštrikcie. Podľa správy NBC News bolo viacero účtov používateľov zablokovaných v súvislosti s prejavom luxusného života. Ako príklad môže poslúžiť Wang Hongquan, ktorý tvrdí, že vlastní v Pekingu 7 nehnuteľností. Aby toho nebolo málo, hovorí, že na verejnosť nikdy nevyšiel oblečený v hodnote nižšej ako 1,38 milióna dolárov. Ťažko overiť pravosť týchto informácií, avšak na nedostatok okázalého života sa sťažovať nemôže.

Jeho účet na sociálnej sieti sledovalo 4,3 milióna sledovateľov, avšak už nie je dostupný. Zobrazuje sa informácia o blokovaní účtu z dôvodu porušenia pravidiel komunity Douyin. Zablokovaných bolo viacero účtov, ktoré zverejňovali obsah v podobnom duchu. Čínsky úrad pre kybernetický priestor, čo je národný regulátor internetu, oznámil kampaň proti influencerom, ktorí vytvárajú podobný typ obsahu.

TikTokZdroj: The Conversation

Ide o osoby, ktoré sa vychvaľujú svojím bohatstvom a prezentujú luxusný život založený na peniazoch na prilákanie sledovanosti. Toto nie je ani zďaleka prvý prípad, keď sa čínske orgány rozhodli cenzurovať dianie na internete. Už v roku 2022 sa objavil kódex správania, ktorý zakazoval ľuďom prostredníctvom živého vysielania ukazovať alebo nejakou formou propagovať luxusný tovar.

Nové reštrikcie sa dejú v čase, keď Čína ekonomicky spomaľuje. Podobne ako v iných krajinách sveta, aj tu situácia veľmi zasahuje strednú triedu. K obsahu sa vyjadrila aj bývala beauty influencerka Lyla Lai, ktorá prezentovala kozmetické prípravky a rôzne produkty bohatého životného štýlu. Hovorí, že mladí ľudia dnes vidia až priveľa vecí tohto charakteru a môžu sa nechať vtiahnuť do chamtivého materializmu.

Z aktivít čínskych dozorných orgánov vychádza blokovanie ako účinný spôsob proti prezentovaniu luxusného života. Je to neporovnateľne jednoduchšie ako zaistiť vyšší životný štandard viacerým svojim občanom.

Zdroj: NBC News

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.