MediaTek sa chce dohodnúť so Samsungom, aby im pomohli s rozšírením ich čipsetov medzi väčšie množstvo používateľov.

Smartfóny od Samsungu sa zvyčajne spájajú s čipsetmi Exynos z ich vlastnej dielne. Výnimkou nie sú ani prémiové modely vlajkovej série Galaxy S24, ktoré opäť priniesli Exynos do Európy. Okrem Exynosov však Samsung častokrát vsádza aj na známe a overené komponenty od Qualcommu zo série Snapdragon. Na trhu ale figuruje aj tretí veľký hráč, ktorým je spoločnosť MediaTek.

Aj čipsety od MediaTeku bolo možné v posledných rokoch nájsť vo výbave modelov od Samsungu. Nie však v takej miere, aby z toho získal MediaTek taký zisk, aký si celkovo želá. Aj preto táto spoločnosť zvažuje dohodu so Samsungom, ktorá by mala zabezpečiť nižšie ceny komponentov pre výrobcu smartfónov a vyššiu popularitu ich čipsetov.

MediaTek by sa mohol dohodnúť so Samsungom

Je všeobecne známe, že čipsety od spoločnosti MediaTek sú lacnejšie ako tie od Qualcommu. Aj vďaka tomu sú nasádzané najmä do lacnejších smartfónov, kde dokážu udržať výrobné náklady nižšie. Takýto segment smartfónov pritom vyrába aj Samsung, ktorý sa zvyčajne obracia na iné alternatívy. A práve toto chce MediaTek zmeniť. Na stole je údajne možnosť dohody medzi týmito dvoma spoločnosťami, ktorá by znamenala vzájomnú spoluprácu.

Samsung Galaxy S24 UltraZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S24 Ultra a jeho zadné objektívy

V rámci tejto dohody by Samsung mohol mať k dispozícii komponenty za nižšiu cenu, čo by pre nich mohlo byť atraktívne. Čipsety od MediaTeku by sa však mohli dostať medzi širšie spektrum používateľov. V konečnom výsledku by na tomto rozhodnutí a dohode mohli profitovať obe spoločnosti.

Ako je každému určite jasné, čipsety od MediaTeku by sa mohli dostať najmä do lacnejších a menej vybavených telefónov. Sériami, ktoré by teda mohli využiť takéto čipsety, by boli napríklad Galaxy A3x, Galaxy A2x či Galaxy A1x. Neskôr by sa však podiel týchto čipsetov mohol v portfóliu Samsungu rozšíriť. Ako sa však k niečomu takému postaví Samsung, zatiaľ nevieme povedať. Juhokórejský výrobca totiž dlhodobo pracuje na vlastných čipsetoch Exynos, ktoré sa taktiež snaží popularizovať medzi zákazníkmi.

Zdroj: andro4all.com, gsmarena.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.