Možno raz nahradí doteraz používaný program.

Čínska pobočka Microsoftu vyvinula softvér PC Manager, ktorý je dostupný aj v USA. U nás nie je oficiálne dostupný, ale dá sa stiahnuť a vyskúšať si ho aj vo forme neoficiálnej verzie. O tomto programe sme informovali už minulý rok. Nahradí nástroj Čistenie disku, ktorý je v operačnom systéme Windows už roky? Na znovuobjavenie tohto softvéru upozornil web Windows Latest.

Aplikácia vyzerá dobre, to jej treba uznať. Ako náhrada za Čistenie disku a transformácia aplikácií na typ UWP, ktoré sa budú dať sťahovať z Microsoft Store, by to mohlo mať význam. Ponúka funkcie podobné CCleaneru. Ten je na pokročilejšej úrovni a dodať treba aj to, že Microsoft podobné nástroje zatracoval. Nakoniec ale jeho vlastný nástroj odstraňoval dáta z adresára Stiahnuté. To pobúrilo používateľov, pretože si tam nechávali dokumenty a súbory stiahnuté z internetu.

Podobne ako iné aplikácie, ani čistenie netreba využívať každý deň. Odstránia sa síce dočasné súbory, no aplikácie si ich následne vytvoria znova. Typicky internetový prehliadač. Tu je čistenie cache súborov na disku otázkou súkromia, nie miesta na disku. PC Manager obsahuje aj automatizované čistenie RAM alebo čistenie priečinka dočasných súborov po presiahnutí objemu 1 GB. Užitočná môže byť na nájdenie veľkých súborov. Na to ale môžete využiť aj aplikáciu WinDirStat, o ktorej sme informovali.

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.