Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Modré svetlo je prirodzenou súčasťou nášho života. Ak sme mu však vystavení v nadmernom množstve, môže ohrozovať naše zdravie. Zistite, ako na nás modré svetlo pôsobí a ako sa pred ním môžeme chrániť.

Zdroj: unsplash.com

Čo je to modré svetlo?

Modré svetlo patrí k svetelnému spektru na vlnovej dĺžke od 390 do 500 nanometrov. Pri dopade na našu sietnicu podporuje tvorbu melatonínu –  hormónu vďaka, ktorému naše telo rozoznáva deň a noc. Takisto podporuje našu bdelosť a pozornosť. 

Prirodzeným zdrojom modrého svetla je slnko, no vyžarujú ho aj elektronické zariadenia. Napríklad monitory, tablety a smartfóny. 

Na naše zdravie má pozitívny aj negatívny vplyv. Nemusíte sa ho však báť. V dnešnej dobe existuje veľa možností, ako sa pred jeho negatívami chrániť. Napríklad si na svojom zariadení môžete zapnúť filter proti modrému svetlu, kúpiť okuliare na modré svetlo alebo ochrannú fóliu na displej.

Aké sú pozitíva a negatíva modrého svetla? 

Pozitíva modrého svetla

Naše telo ho potrebuje na správne fungovanie. V primeranom množstve zvyšuje našu bdelosť, podporuje pamäť, zlepšuje náladu, produktivitu a tiež reguluje náš cirkadiánny rytmus – biologický rytmus, ktorý sa opakuje približne každých 24 hodín. Problém nastáva vtedy, keď ste vystavený modrému svetlu príliš dlho.

Negatíva modrého svetla

Dlhodobé vystavovanie sa modrému svetlu môže viesť k problémom so spánkom, bolesti očí, hlavy a tiež k rozmazanému alebo zhoršenému videniu. Preto ak trávite každý deň niekoľko hodín pred obrazovkou, je dobré robiť si časté prestávky a obmedziť používanie digitálnych zariadení tesne pred spánkom. 

Zdroj: unsplash.com

Ako sa chrániť? 

  • Zapnite si filter, ktorý upraví farbu vašej obrazovky tak, že bude v nastavených časoch redukovať modré svetlo, ktoré vyžaruje. Vďaka tomu budete menej namáhať oči a tiež sa vám bude lepšie zaspávať.
  • Zaobstarajte si špeciálnau ochrannú fóliu, ktorú si nalepíte na obrazovku vášho digitálneho zariadenia. Zabránite tým prenikaniu modrého svetla.
  • Používajte pravidlo 20-20-20. Spočíva v tom, že každých 20 minút si dáte 20-sekundovú prestávku od pozerania do obrazovky. Namiesto toho sa pozriete na predmet, ktorý je vzdialený 20 metrov od vás. Svojim očiam tým poskytnete dôležitý oddych, a tak znížite ich únavu.
  • Investujte do okuliarov s ochranou pred modrým svetlom. Tie ho dôkladne blokujú a budú vás chrániť pred všetkými jeho neprirodzenými zdrojmi. 

Ako fungujú okuliare na modré svetlo?

Okuliare na modré svetlo majú špeciálne navrhnuté šošovky, ktoré filtrujú lúče modrého svetla z digitálnych obrazoviek. Zabraňujú im vniknúť do oka a spôsobiť poškodenie. Sú vyrobené tak, aby umožnili očiam oddychovať, a tak znížili ich únavu a podráždenie. Pomáhajú tiež telu udržiavať prirodzený biorytmus a chránia pred UV žiarením. A koľko modrého svetla okuliare blokujú? Množstvo závisí od značky a kvality, ale väčšinou blokujú približne 20 až 40 % modrého svetla.

Značky: