Len niekoľko rokov dozadu sa spoločnosť Microsoft považovala za úhlavného nepriateľa sveta Open Source. Dnes je všetko úplne inak

Čo je to Windows Core?

Microsoft chce, aby všetky zariadenia so systémom Windows boli založené na tom istom operačnom systéme, resp. na jeho základe. O to sa snaží už niekoľko rokov a aj preto sa rozhodol len pred pár dňami nepodporovať mobilnú verziu Windowsu, ktorá pravdepodobne nemala ten správny základ. Tento operačný systém, ktorý má nahradiť, resp. byť ďalšou generáciou Windowsu 10, bude niesť názov Windows Core OS.

Ak sa to Microsoftu naozaj podarí tentokrát dotiahnuť do dokonalosti, tak s relatívne malými obmenami uvidíme pomerne skvele fungujúci modulárny ekosystém na všetkých zariadeniach a vďaka tomu budú všetky aplikácie fungovať tak ako na počítači, tak aj na Xboxe, tablete, mobile, či vo svete IoT. Vďaka tomuto počinu, by sme sa mohli dočkať aj nových mobilov v podaní Microsoftu.

Open Source a Windows?

Nie je žiadnym tajomstvom, že Microsoft začal mať rád svet Open Source a dovolil to, čo bolo len pár rokov dozadu absolútne nemysliteľné. Už je to nejaký rok, čo sa môže stať Linux subsystémom Windowsu, teda akousi jeho súčasťou. Taktiež sa Microsoft stáva značným prispievateľom otvoreného kódu na GitHube a nelení ani v školeniach s prácou so slobodným softvérom, ktorý je zdarma.

Najnovšie dohady, ktoré sa objavili na internete hovoria o tom, že by nový Windows Core mohol obsahovať aj prvky otvoreného kódu, resp. Open Source komponenty, ktoré dovolia Microsoftu fungovať na väčšom portfóliu zariadení a priláka aj vývojárov slobodného softvéru. Potvrdzuje to aj nová pracovná pozícia v Microsofte, ktorá sa objavila na Linkedine. Hľadajú človeka, ktorý by zabezpečili bezpečnosť systému Windows Core OS od škodlivého kódu a dohliadol by na bezpečnosť otvoreného kódu (Open Source).

Je zaujímavé pozorovať, ako sa IT svet mení a prináša inovácie, ktoré skutočne môžu v konečnom dôsledku pomôcť konečnému používateľovi.

Zdroj: vlastné / FossBytes

Prečítajte si aj:

5 najlepších emulátorov operačného systému Android pre rok 2019