Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Japonská divízia Lexusu predstavila  limitovanú verziu kupé LC. Variant Aviation priťahuje pozornosť pevným uhlíkovým spojlerom. Nové krídlo je výsledkom spolupráce s profesionálym pilotom. To však nie je jediná zmena.

Lexus LC Aviation je projekt inšpirovaný letectvom. Inžinieri sa zamerali na aerodynamické vlastnosti automobilu, pri čom im pomáhal akrobatický pilot Yoshihide Muroya. Výsledkom tejto spolupráce je široké pevné krídlo, ktoré nahradilo automaticky vysúvaný spojler. Jeho charakteristickým znakom sú nadol nasmerované vertikálne plutvy po oboch stranách. Pripomímajú obrátené krídla používané v mnohých moderných lietadlách.

Krídlo zlepšuje tlak vozidla na zem. Prídavné krídla zasa adekvátne riadia turbulenciu vzduchu generovanú hrotmi krídel, čo sa prejaví na väčšej stabilite pri rýchlej jazde. Spojler je vyrobený z uhlíkových vlákien, to minimalizuje jeho hmotnosť. Karbónová je aj strecha auta.  Limitovaný model vyrábajú v japonskej továrni  Motomachi. V tej istej, kde  Lexus postavil svoje slávne LFA.

Elegantná čierna a alcantara

Špeciálne krídlo samozrejme nie je jediným prvkom, ktorým sa odlišuje  Lexus LC v novej verzii. Mriežku chladiča a predné aj zadné svetlá  lemuje čierne obloženie.  Čierne sú aj päťlúčové, 21-palcové kované hliníkové disky. Vozidlo je k dispozícii v troch farbách – čiernej, striebornej Sonic Silver a bielej Nova Glass Flakes.

Pozornosť vzbudzuje aj interiér čalúnený elegantnou alcantarou, ktorú nájdeme na volante, riadiacej páke, paneloch dverí a na stredovej konzole.  Čierne čalúnenie pretína svetlohnedé prešívanie. O tom, že ide o limitku, informujú špeciálne kryty prahov z uhlíkových vlákien.

Iba 70 exemplárov

Na japonský trh sa dostane iba 70 kusov Lexusu LC vo verzii Aviation. V autosalónoch debutuje auto 6. januára 2021. Limitované kupé  bude dostupné v dvoch variantoch – LC 500 s atmosférickým motorom V8 5.0 s výkonom približne 470 koní a LC 500h s hybridným pohonom s výkonom 359 k, ktorý vychádza z modelu V6.  Cena automobilu sa začína na sume 15 000 000 jenov  (asi 122 800 €) za verziu LC 500. Za túto sumu auto disponuje  zadným diferenciálom Torsen alebo HUD displejom.  Okrem toho dostanú noví majitelia auta aj pozvánku na špeciálne podujatie, ktorého hviezdou bude Yoshihide Muroya.

Lexus RC Emotional Ash

LC Aviation nie je jedinou špecialitou, ktorú uvádza na domáci trh japonská divízia Lexusu. V krajine vychádzajúceho slnka práve debutuje Lexus RC vo verzii Emotional Ash. Vozidlo je charakteristické krytmi zrkadiel, obložením mriežky chladiča, koncovkami výfuku a  19-palcovými hliníkovými ráfikmi s lesklým čiernym lakom.

V interiéri – na volante, výplniach dverí a stredovej konzole  – sa vynímajú vložky z tmavého dreva, ktoré sa vďaka špeciálnej technike lakovania striebristo lesknú. Strieborné je aj prešívanie na čiernom čalúnení.  Vodiča okrem toho víta špeciálna grafika s nápisom Emotional Ash na okrúhlej obrazovke digitálnych budíkov.

Lexus RC Emotional Ash je k dispozícii v troch verziách pohonu.  Prvou je  RC 300 s preplňovaným motorom 2.0 R4, hybridná verzia RC 300h s 2.5-litrovým agregátom a RC 350 s 3.5-litrovou V-šestkou. Cena automobilu štartuje od sumy 6 469 000 jenov, čiže približne 53 000 €.

Značky: