Očakávania nakoniec neboli naplnené.

Krátko po predstavení série Galaxy S24 sa začali objavovať viaceré témy, ktoré sa poväčšine venovali rozdielom medzi čipsetmi Exynos 2400 a Snapdragon 8 Gen 3, ako aj odolnosti nového skla Gorilla Armor, ktoré chráni displej modelu Galaxy S24 Ultra. Počas uvedenie tria Galaxy S24, S24+ a S24 Ultra sa však očakávalo, že tieto telefóny získajú aj možnosť bezdrôtového nabíjania pomocou Qi2 príslušenstva. Hlavným zlepšením štandardu Qi2 je, že podporuje magnetické nabíjanie podobné MagSafe od Apple.

Magnetické prichytenie príslušenstva a smartfónu v štýle MagSafe je nielen štýlové, ale zvyšuje aj efektivitu bezdrôtového nabíjania. Štandard Qi2 bol pritom predstavený pred viac ako rokom, pričom iba nedávno sme priniesli článok, ktorý popisuje výhody štandardu Qi2. Zaujímavosťou je, že práve od telefónov Galaxy S24 sa očakávalo, že sa stanú prvými Android zariadeniami, ktoré budú štandard Qi2 podporovať. Teraz je však známe, že ani telefóny série Galaxy S24 nemenia nič na fakte, že zatiaľ žiadne Android zariadenie podporu pre Qi2 nezískalo.

Bezdrôtové nabíjanie je pritom stále brané ako doplnok ku káblovému, pričom sa používa vo väčšine vlajkových telefónov. Táto forma nabíjania nie je obľúbená aj z dôvodu pomalej rýchlosti nabíjania, čiže pre väčšinu používateľov stráca význam. Je aj všeobecne známe, že bezdrôtové nabíjanie dokonca neprešlo takmer žiadnymi väčšími inováciami, čo však štandard Qi2 konečne mení.

Rodina telefónov Galaxy S24Zdroj: TOUCHIT.sk
Rodina telefónov Galaxy S24

Hoci na trhu sa nachádzajú technológie bezdrôtového nabíjania s výkonom na úrovni 50 W, tak pri štandarde Qi2 nejde ani tak o samotnú rýchlosť, ako o efektivitu nabíjania. Zvýšená efektivita je dosiahnutá magnetickým prstencom, ktorý pripomína MagSafe od Apple. V konečnom dôsledku práve magnet zabezpečí presné zarovnanie telefónu s bezdrôtovou nabíjačkou a jej cievkou, aby sa znížili energetické straty a produkované teplo.

Ale opäť, Qi2 sa zatiaľ skutočne nenachádza v žiadnom Android zariadení. Je však vysoko pravdepodobné, že prvým Android zariadením s podporu Qi2 bude až Pixel 9, čo znie takmer ako stávka na istotu.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.