Tak tesné rozdiely v skóre asi nikto nečakal.

Samsung pred pár dňami predstavil trojicu vlajkových telefónov série Galaxy S, ktoré budú aj tento rok zápasiť o priazeň používateľov odlišnými čipsetmi. Pokým v roku 2023 všetky modely série Galaxy S23 používali exkluzívny čipset Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, tak tento rok kórejský výrobca zvolil dve odlišné verzie. Prvou je čipová sada z vlastnej produkcie s názvom Exynos 2400, a druhou je Snapdragon 8 Gen 3 od Qualcommu so zvýšenou taktovacou frekvenciou. 

Exynos sa pred pár rokmi dostal do nemilosti fanúšikov značky kvôli viacerým problémom, z ktorých najviac zarezonoval práve problém s prehrievaním, ale porovnávacie testy odhalili, že telefóny Galaxy S s čipovou sadou Snapdragon aj oveľa lepšie fotili, a to vďaka ISP, ktorý bol súčasťou čipových sád od Qualcommu. 

Týchto rozdielov si bol vedomý aj Samsung, aj preto si dal v roku 2023 “pracovnú” pauzu, aby pripravil práve spomínaný čipset Exynos 2400 pre vybrané modely série Galaxy S24. Pokým S24 Ultra používa na celom svete 4nm Snapdragon 8 Gen 3, tak modely Galaxy S24 a S 24+ sú na základe trhu vybavené buď sadou od spoločnosti Qualcomm, alebo od spoločnosti Samsung. 

Iba pár dní po predstavení série je však zverejnené prvé porovnanie výkonu čipových sád Exynos 2400 a Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy, ktoré prináša viaceré prekvapenia. Tentokrát bolo porovnanie vykonané na viacerých porovnávacích platformách, čo pomôže k vytvoreniu pomerne objektívneho zhodnotenia výkonu oboch čipových sád. Testy prebehli v aplikáciách ako Geekbench 6, AnTuTu a 3DMark.

K vykonaným testom je potrebné poznamenať, že testované telefóny stále používajú predpredajný firmvér, čo znamená, že po uvedení telefónov na trh, a ďalších aktualizáciách, sa môže dosiahnuté skóre mierne líšiť od nameraných hodnôt vo videu.

Vykonané testy

Testy porovnávacej platformy Geekbench odhalili, že čipová sada Snapdragon 8 Gen 3 v jednojadrových aj viacjadrových testoch CPU dosiahla o niečo vyššie skóre. Rozdiel v single-core teste je síce zanedbateľný, ale multi-core skóre hovorí v prospech čipovej sady spoločnosti Qualcomm. Aj tu je však rozdiel malý. 

Zaujímavé pritom je, že Exynos 2400 v testoch GPU prekonáva Snapdragon 8 Gen 3. To znamená, že v tejto oblasti modely Galaxy S24 aj S24+ prekonávajú S24 Ultra s čipovou sadou Snapdragonom 8 Gen 3.

Ďalší populárny benchmarkový nástroj AnTuTu síce potvrdil vyššie skóre modelu Galaxy S24 Ultra s čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 3, avšak aj v tomto prípade je rozdiel medzi Exynosom a čipsetom od Qualcommu pomerne malý.

Samsung Galaxy S24, S24+ a S24 UltraZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S24, S24+ a S24 Ultra

Tretí v poradí bol vykonaný porovnávací test 3D Mark Solar Bay, ktorý zahŕňa ray-tracing. V tomto teste je už vidieť väčší rozdiel medzi testovanými sadami, pričom výsledky hovoria v prospech sady Exynos 2400 s GPU Xclipse 940 na báze AMD RDNA 3, ktorá sa nachádza v modeloch Galaxy S24 a S24+. 

Galaxy S24 Ultra síce zaznamenal vo Wild Life Extreme malé víťazstvo, ale modely s čipsetom Exynos 2400 týmto testom prešli s lepšou stabilitou.

Viac o vykonaných testoch prezradí aj video vyššie, avšak dobrou správou je, že rozdiely vo výkone medzi čipovou sadou Exynos 2400 a Snapdragon 8 Gen 3 sú minimálne. Uvidíme však, čo ukáže dlhodobé používanie týchto telefónov na používateľskej úrovni. Hoci na jednej strane stoja porovnávacie testy, tak na strane druhej je používateľská skúsenosť, ktorá je oveľa dôležitejšia, ako čísla z porovnávacích platforiem.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.