Otázka čitateľa: Potreboval by som pomôcť s riešením mojej situácie, ktorá trvá už viac ako 6 mesiacov. Týka sa toho, že sused ma proti mojej vôli neprestajne sleduje kamerou, ktorú si nainštaloval na svoju záhradu. Ak tomu dobre rozumiem, moja obrana z hľadiska zákonov je značne komplikovaná, a preto potrebujem certifikované potvrdenie o tom, že kamera je skutočná. Sused tvrdí, že jeho kamera ma nesleduje a má len vyvolať dojem zabezpečenia a tým chrániť jeho majetok a pozemok. Táto kamera je však umiestnená na vyvýšenom záhradnom domčeku, len jeden meter od spoločnej hranice, pričom často býva natočená na môj pozemok. Priebežne ju fotím a jednu z fotografií aj prikladám. Viete mi prosím nejako pomôcť?

Zrejme vás dosť potešíme konštatovaním, že vaše možnosti ochrany nie sú vôbec komplikované a rozhodne nie sú ani malé. Netušíme síce, o akom „certifikovanom potvrdení“ to vlastne hovoríte, ale takmer určite nič také potrebovať nebudete.

Ak by naozaj došlo medzi vami a vaším susedom k nejakému súdnemu sporu, bol by to práve on, kto by musel dokazovať, že daná kamera je len maketa a je teda úplne nefunkčná. Rozhodne nič také nemusíte dokazovať vy. Vy kameru vidíte vlastnými očami a z vášho pohľadu vyzerá reálne, funkčne a o jej fyzickej prítomnosti nie je pochýb.

Ak si stále myslíte, že to nestačí, skúste si predstaviť aké absurdné by bolo, ak by vás niekto ohrozoval namierenou strelnou zbraňou v ruke, pričom pri následnom obvinení a súde by od vás polícia a sudca žiadali potvrdenie alebo nejaký certifikát o tom, že zbraň útočníka bola pravá, pretože inak sa ďalej nepohnete. Takto súdny systém skrátka nefunguje.

Bezpečnostná kamera Secutek SBS-SD37W-20X

Bezpečnostná kamera Secutek SBS-SD37W-20X

Každopádne, podľa vašej fotografie to vyzerá, že ide o otočnú IP kameru Secutek SBS-SD37W-20X. Ide o relatívne kvalitný model za cca 250 eur, ktorý vidí vo dne aj v noci.

KEDY IDE O PORUŠOVANIE ZÁKONA A KEDY JE NAOPAK VŠETKO V PORIADKU:

V základe treba povedať, že tieto situácie a spory majú tri podoby.

  • Vlastník kamery len monitoruje svoj majetok a sused je z prítomnosti tohto zariadenia len prehnane vyplašený. Jeho sťažnosť je teda neoprávnená a z pohľadu zákonov neriešiteľná. Avšak pozor. Stále je kompletne riešiteľná svojpomocne.
  • Vlastník kamery zámerne a nevhodne monitoruje susedné pozemky a osoby. Susedova sťažnosť je teda oprávnená a je riešiteľná svojpomocne aj súdne, pretože ide o narušenie jeho súkromia a o nelegálny videozáznam.
  • Vlastník kamery sa o suseda síce vôbec nezaujíma a cielene ho nemonitoruje, ale nevhodnou inštaláciou kamery to po faktickej stránke robí. Susedova sťažnosť je teda oprávnená a je riešiteľná svojpomocne aj súdne.

Váš konkrétny prípad do detailu pravdaže nepoznáme, takže nemôžeme rovno povedať, ktorá z týchto troch situácií nastala, avšak nech už ide o akúkoľvek z týchto možnosť, všetky sa dajú nejakým spôsobom riešiť k vašej spokojnosti.

AKO TIETO SITUÁCIE RIEŠIŤ:

Základným poznatkom, od ktorého treba začať, je ujasniť si, čo vlastne kamera vidí.

Vo vašom prípade ste dokonca vo výhode, pretože kamera je blízko k vám, takže môžete dobre vidieť, o aký typ ide a kam jej objektív mieri. Vďaka tomu, že otočná časť je čierna a sklíčko objektívu na dennom svetle jasné, môžete dobre rozpoznať aj jej aktuálny smer.

Ako sme už uviedli vyššie, podľa fotografie je to takmer určite kamera Secutek SBS-SD37W-20X. Tá zaznamenáva obraz vo Full HD rozšírení, pričom podporuje 20× optický zoom a dokáže sa aktivovať aj pri detekcii pohybu. Jej statický uhol záberu je 96° horizontálne a 26° vertikálne.

 Zorný uhol bezpečnostnej kamery a vhodné a nevhodné pokrytie záhrady a domu suseda

Zorný uhol bezpečnostnej kamery a vhodné a nevhodné pokrytie záhrady a domu suseda

To znamená, že ak sa pozriete úplne presne tam, kam „oko“ kamery mieri, kamera ešte vidí do boku 48°. Všimnite si, ako je to zobrazené na obrázku.

Ak pri maximálnom natočení k vám zaznamenáva kamera len bok vašej záhrady, blízko plotu, dá sa to považovať za normálnu situáciu, pretože v základe je prakticky nemožné sa tomu vyhnúť, ak sused chce sledovať celý svoj pozemok.

Naopak, v poriadku by rozhodne nebolo to, ak by kamera zatáčala na vašu záhradu kompletne a snímala celú jej plochu, vrátane vášho domu a okien. Toto už je zásah do vášho súkromia a je možné to riešiť ostrým dohovorením a v prípade neuposlúchnutia je možné zjednať nápravu aj súdnou cestou.

Detaily je už pravdaže nutné konzultovať s expertmi na právo. V tomto vám poradí zrejme každá advokátska kancelária, kde si môžete dohovoriť konzultáciu. Vyjadrenie advokátky Mgr. Niny Klocokovej k podobnej téme si môžete prečítať napríklad tu.

Tieto veci ale často nebývajú lacné a sú aj časovo náročné. Popremýšľajte teda, či nie je rýchlejšie a lepšie riešiť to svojpomocne. Veľmi často je úplne najefektívnejším spôsobom obyčajný dohovor v dobrej viere, pri ktorom suseda skrátka upozorníte a skúsite spolu nájsť vhodné riešenie.

Naša dobrá rada znie: Nikdy nepožadujte odstránenie kamery! Požadujte nápravu situácie.

Ak budete na suseda len pokrikovať, aby kameru okamžite odmontoval, inak bude zle, výsledkom bude, že sa na vás nahnevá a bude vás ignorovať. Za kameru totiž zaplatil nemalé peniaze a rozhodne ju bude chcieť používať. Vaše správanie bude považovať len za prejavy paranoje.

Ak ho však len slušne požiadate, aby kameru otočil iným smerom a mimo vašej záhrady a okien, môže byť omnoho ochotnejší a vyhovieť vám, pretože bude chcieť mať od vás pokoj. Takáto úprava ho totiž prakticky nič nestojí a kameru bude môcť naďalej používať na svoj účel.

Ak by takýto dohovor zlyhal, pouvažujte o tom, či nebude z vašej strany lacnejšie a rýchlejšie, kameru na vašej strane záhrady skrátka prekryť. Je možné napríklad zakúpiť už vyrastený strom, za relatívne malé sumy (napr. Tuju) a zasadiť ho presne pred kameru. Tým prekryjete jej pohľad na vašu stranu, bez toho, aby ste suseda a jeho kameru nejako obmedzovali. Aj keď je to starosť z vašej strany, neraz je to starosť menšia, ako súdny spor.

Ak sa napokon predsa len rozhodnete situáciu riešiť súdnou cestou, odporúčame vám, aby ste suseda na túto skutočnosť upozornili, spolu s fotografiou kamery, mieriacej na váš súkromný priestor. Upozornite ho, že natáča vaše okná a iné osobné priestory, čo je v rozpore so zákonom. Akonáhle sa totiž dozvie, že to chcete riešiť takto, môže sa konečne k rýchlej náprave aj sám rozhýbať. Či už lepším otočením kamery, alebo postavením prekážky smerom k vašej záhrade.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.