Príčinou môže byť úplne vybitá batéria alebo nevhodný adaptér.

Občas sa môžete stretnúť s problémom, kedy sa notebook nedá zapnúť. Nemusí ísť pritom len o staršie modely s dlhoročne používanou batériou. Paradoxne týmto neduhom trpia aj úplné novinky na trhu. Riešení je niekoľko, no nie všetky budú rýchle.

Úplne vybitá batéria

Batéria v prenosných počítačoch sa samovoľne vybíja. Je to bežné a stretnete sa s tým pri rôznych zariadeniach, napríklad powerbankách. Notebook, ktorý nebol niekoľko týždňov či dlhšie obdobie používaný, bude mať batériu pravdepodobne úplne vybitú.

To ale zároveň znamená, že po pripojení k zdroju napájania sa s notebookom nemusí dať pracovať ihneď. Závisí to od modelu a od prípadu. Počítajte s tým, že budete musieť nechať batériu nabíjať aj niekoľko minút či desiatok minút.

Batéria nie je úplne vybitá

Paradoxne opačný problém, s ktorým sme sa počas testovania notebookov stretli je, že sa nedal zapnúť akonáhle nebola batéria úplne vybitá a nezačalo sa jej nabíjanie odznova. Na to, aby sa podarilo notebook zapnúť, bolo potrebné počkať približne 24 hodín.

Po túto dobu sme ho nechali bez napájania. Ako sa ukázalo, pravdepodobne išlo o nejakú chybu, keďže batéria bola nabitá na viac ako 50 %, no po zapnutí počítača po niekoľkých hodinách aj so zdrojom napájania fungovalo. Batéria bola však takmer vybitá.

Ak sa s týmto problémom stretnete, je potrebné kontaktovať servis. Ako rýchle riešenie je možnosť nechávať notebookovú batériu čo najbližšie k stavu jej úplného vybitia. Akonáhle sa nebude dať novú znova zapnúť, viete, že samovoľné vybíjanie urýchlené o vnútorný problém s batériou bude rýchlejšie.

Nevhodný adaptér

O univerzálnosti rozhrania USB-C ste už počuli toho mnoho. Je celkom bežné, že svoj smartfón môžete nabíjať adaptérom určeným na nabíjanie prenosného počítača. Nie vždy to funguje naopak. Prenosný počítač sa dá nabíjať dostatočne výkonným adaptérom, ktorý máte k smartfónu.

Takisto sa dá nabíjať iným adaptérom, ktorý bol dodaný k inej značke alebo modelu s koncovkou USB-C. Keď tento postup nefunguje, adaptér nie je na to vhodný. Sú stavy, kedy môže nabíjanie trvať niekoľkonásobne dlhšie. V prípade, že bola batéria úplne vybitá, počítajte s niekoľkými desiatkami minút, pokým sa zariadenie vôbec dokáže zapnúť.

Upozornenia z operačného systému

Operačný systém upozorní na problémy s nekompatibilným adaptérom. Pozná to podľa rýchlosti napájania. To ale znamená, že operačný systém už beží a prenosný počítač je zapnutý. To je ten lepší prípad. S týmto paradoxom sme sa stretli pri adaptéroch s rovnakým výkonom, no dodávaným k odlišným značkám notebookov. Systém upozornil, že prenosný počítač sa dá s týmto adaptérom používať, avšak na rýchlejšie nabíjanie ho treba nabíjať vo vypnutom stave.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.