Od novoročného lockdownu sa spúšťa na Slovensku prvé veľké uvoľnenie. Mierne sa tak od pondelka 19. 4. priblížime k stavu, v ktorom sme žili v roku 2020. Vláda schválila v piatok opatrenia, ktoré vychádzajú z COVID automatu platného pre celé Slovensko. Naša krajina ako celok sa pritom od pondelka preklápa v rámci COVID automatu do bordovej farby.

Pozrite si aj ako je na tom váš okres. Využite na to mobilnú aplikáciu COVID Automat.

Rúška a respirátory

V exteriéri nebudeme musieť nosiť rúška, ak okolo vás nie je nikto v rozsahu minimálne 5 metrov (s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti). V interiéri by ste stále mali nosiť respirátor (teda nie rúško), ale zaviedol sa systém viacerých výnimiek. Ak ste na pracovisku a máte chronické ochorenie dýchacích ciest či kožné ochorenie tváre alebo vám nosenie respirátora neumožňuje spôsob práce či pracovné podmienky, môžete nosiť rúško. To bude od pondelka postačovať aj pre deti aj učiteľov v škole.

Spôsob práce

Naďalej platí odporúčaný spôsob práce typu homeoffice, ktorý je najbezpečnejší. Tento spôsob už nie striktne je nariadený, je len odporúčaný. Ak to povaha vašej práve neumožňuje, môžete prísť do práce osobne. Musíte mať ale aktuálny test so sebou a to v závislosti od toho, v akej fáze sa nachádza váš okres. Stále je dobre mať pri sebe doklad od zamestnávateľa, že homeoffice nie je pre vás vhodný spôsob práce. To platí aj pre uskutočnenie služobných ciest, ktoré by ale mali byť stále v minimálnej miere.

Zmena v testovaní

Aktuálny test je dobré mať, lebo je to kľúč k viacerým ďalším aktivitám. Pre Slovensko ako celok platí v bordovej fáze 7-dňový interval medzi testami. ten potrebujete, ak chcete ísť napr. do obchodu, využiť služby alebo múzeá. Na iné aktivity vám postačí test v závislosti od COVID automatu, pre väčšinu okresov na Slovensku to bude od pondelka červená farba a to znamená 14-dňový interval.

Návšteva obchodov, služieb a kultúry vrátane kostolov

Obchody budú môcť byť od pondelka otvorené všetky vrátane obchodných centier. Podmienka je 1 zákazník na 15 m2 predajnej plochy a 7-dňový test. Potraviny, lekárne a drogérie majú výnimku, tam môžete ísť aj bez testu ale s respirátorom.

Otvorené budú zoologické záhrady, múzeá a galérie, kde musíte mať 7-dňový test a podmienka je 15 m2 na jedného zákazníka/klienta. Služby môžu byť vykonávané také, pri ktorých všetci budú mať na sebe respirátor – teda áno pre holičstvá alebo pedikúru, nie však pre kozmetiku tváre. Po každom zákazníkovi sa musia priestory dezinfikovať. V knižnici môže byť naraz len 6 ľudí. Obchody však môžete navštíviť aj v inom okrese.

V prípade návštevy kostola je len obmedzenie 15 m2 na jedného človeka. Test na návštevu kostola potrebujete žiadny, čo je viac ako prekvapivé. Toto sa má údajne zmeniť.

Reštaurácie ostávajú otvorené len na výdaj stravy, zatiaľ nie je možné použiť ani vonkajšie terasy. Spustená sú ale výučba v autoškolách s obmedzením na dve osoby v aute pri praktickej časti (plus skúšajúci pri skúške) a 6 osôb pri teoretickej výuke.

Prechod medzi okresmi

Medzi okresmi už môžete cestovať a to do práce a z práce, za lekárom, do obchodu alebo do prírody. Rovnako sa môžete ubytovať v hoteli, tie však nemôžu mať otvorené reštaurácie či  wellnesy. Jedlo môže byť podávané len na izbu alebo ho zjete mimo interiéru. Na jednej hotelovej izbe môžu byť maximálne 2 osoby (netýka sa osôb zo spoločnej domácnosti).

Stále platí, že nemôžete ísť na návštevu svojho blízkeho a to nielen medzi okresmi ale ani v rámci vlastného okresu. Rovnako platí zákaz vychádzania po 20 hodine (hoci bola medzitým zmena času a po starom je to vlastne zákaz vychádzania po 19 hodine). Zákaz vychádzania po 20 hodine môžete porušiť len ak idete do práce alebo z nej, je to nevyhnutná návšteva lekára či neodkladná starostlivosť o blízkeho/bezvládneho človeka.

Šport

Povolený je individuálny aj kolektívny šport avšak s podmienkou, že sa bude vykonávať  v exteriéri a naraz sa jednej hry zúčastnia maximálne 6 ľudia. Otvorené môžu byť aj bazény, ale opäť len pre 6 ľudí naraz. Sauny, wellnesy a fitness centrá ostávajú tento týždeň zatvorené.

Cesty do zahraničia a späť

Dovolenky v zahraničí sú naďalej zakázané. Služobne môžete ísť do zahraničia, ak je to nevyhnutné, ale po návrate sa musíte zaregistrovať do e-Karantény na korona.gov.sk a musíte ísť do domácej karantény. Na 8 deň si môžete vykonať bezplatný PCR test. Ak je negatívny, karanténa sa vám končí.

Pokiaľ ste boli v zahraní v niektorej z krajín EU (plus krajiny ako Švajčiarsko, Veľká Británia) a zároveň máte výhodu očkovania alebo prekonanej choroby (pozri ďalej), potom PCR test môžete absolvovať okamžite a karanténa sa pre vás končí hneď, ako dostanete negatívny výsledok.

Výhoda očkovania a prekonanej choroby

Áno na svete je prvá hmatateľná výhoda pre ľudí zaočkovaných a to jednak pri návrate zo zahraničia ale tiež v potrebe testovania sa. Testovať sa totiž nemusíte, ak prešlo už 14 dní od vášho druhého zaočkovania látkou Pfeizer/Moderna alebo 4 týždne po zaočkovaní prvou dávkou AstraZeneca. Výhoda prekonanej choroby platí až 180 dní od okamihu, kedy ste mali negatívny výsledok testu na COVID po jej vyliečení. Na to samozrejme potrebujete potvrdenie od ošetrujúceho lekára.

Ako to bude ďalej?

Ak sa pandemická situácia na Slovensku nezhorší, ďalšie kolo uvoľnenia by malo prísť o týždeň a to bude zahŕňať otvorenie vonkajších terás reštaurácií či fitness centier pre 6 osôb. Detaily ako to bude napr. v cvičení v rúškach zatiaľ nie sú známe.  Budeme vás informovať.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.