Firma posunula svoje možnosti a predstavu o tom, ako chce modifikovať operačný systém Android 10.

Vlajková loď firmy, motorola edge+ (ale aj menej vybavený model motorola edge) prináša novinku a to v podobe ešte viac previazanejšej nadstavby systému. Výrobca ju nazval My UX a obsahuje užitočné funkcie.

Stále však máte k dispozícii rozhranie moto, ktoré sme chválili od jeho začiatkov a po HTC považujeme motorolu za priekopníka v tejto oblasti. Tu je ale medzi HTC a motorolou rozdiel. Kým HTC integrovalo prepojenie softvérových funkcií na hardvér v rozsiahlej (možno až príliš) veľkej nadstavbe, motorola razí inú cestu.

Jednoduchosť a rýchlosť

Na pohľad k týmto povedzme marketingovým pojmom chýba už len „efektívnosť“. Faktom ale je, že práve telefóny motorola sú tak rýchle v nižších cenových kategóriách, pretože neobsahujú zbytočne nabalené veci okolo základného systému Android.

Doplnky moto sú vynikajúce z pohľadu minimálnych zásahov do systému a toho, čo v praxi prinesú používateľovi. Napojiť snímač pohybu na gestá a ovládať ním zapnutie fotoaparátu alebo prepínanie predného / zadného či rozsvecovanie LED blesku ako baterky, bolo vynikajúce.

Stačí zatriasť telefónom a spustí sa osvetlenie. Nielen keď sa chcete trafiť do zámky na dverách ale idete po zle osvetlenej ulici.

Navyše rozšírenie Moto bolo tak neinvazívne do systému, že sme stále hovorili o čistom Androide, ktorý motorola do svojich smartfónov dávala. Téme rozšíreniu Moto sme sa venovali v samostatnom článku.

My UX

Novinka, ktorá stojí za pozornosť. Prináša totiž priame rozšírenia na využitie zahnutého displeja v modeloch edge / edge+.

Medzi nové funkcie patrí využitie stereo reproduktorov a prispôsobeniu zvukového zážitku. Na základe orientácie telefónu sa prispôsobí reprodukovanie zvuku a zvuk bude plnší a bude vás čiastočne obklopovať.

My UX je poňaté komplexne a mať zahnutý displej je pekná vec, no nie každý chce všetky funkcie aktivovať. Preto sa dá nastaviť to, ako sa majú okraje displeja správať. Kto chce notifikácie, bude ich mať. Kto ich nechce, dajú sa vypnúť a nebudete nijako rušení. Zaujímavá možnosť je nechať zapnuté svetelné notifikácie displeja len vtedy, keď máte displej otočený nadol.

Nechýba rozšírenie na hranie hier s názvom Moto Gametime. Zahnutý displej sa dá dobre využiť na pridanie dvoch tlačidiel a máte tak pocit, akoby ste v ruke držali ovládač hernej konzoly. Treba na to podporované hry, no ak hráte napríklad Asphalt 9, funkciu môžete využiť.

Ide o voliteľné nastavenie, stále môžete hrať hry klasicky, bez pridania takýchto tlačidiel. Počas hranie hier sa dá nastaviť blokovanie notifikácií alebo hovorov a povoliť len vami definované hovory.

Jedna z dôležitých funkcií je miniatúrny panel na boku displeja. Jeho polohu a priehľadnosť si nastavujete sami. Dá sa využiť na zobrazenie šiestich skratiek k aplikáciám a funkciám. Tiež ale umožňuje prepínanie zobrazenia na displeji.

Nie všetky aplikácie budete chcieť vidieť zaoblene na okrajoch. Preto sa dá dvojitým ťuknutím na displej meniť ich zobrazenie z pokrytia na celkom displeji alebo len na šírku pokým sa začne zahnutie.

Verdikt

My UX je rozšírenie, ktoré ide v duchu motoroly. Poskytnúť niečo navyše, niečo užitočné a praktické. Zároveň ale nezahlcuje systém a vo svojej podstate ho nemení. Je tu možnosť nastavenia vizuálnych prvkov systému ako fontov a ikon, no Android si stále zachováva svoju pôvodnú podstatu.

Nadstavba sa zatiaľ objavila smartfónoch edge / edge+ a one fusion+.

Prečítajte si aj:

Prvé dojmy: Motorola edge+

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.