Základom každej NAS je zdieľanie súborov. Preto si kupujeme sieťový disk a k súborom sa dostaneme aj mimo domácnosti. Samozrejme, cez chránené internetové pripojenie a priamo v prehliadači. Využiť môžete svoj smartfón alebo pracovnú stanicu v práci. Potrebuje mať len pripojenie k internetu alebo webový prehliadač.

Operačný systém v staniciach Synology, má vo výbave správcu súborov. Tu uvidíte všetky vaše súbory podobne ako v Prieskumníkovi vo Windows. Nie je nutné mať tu len pravidelné zálohy súborov, ale aj aktuálne veci, s ktorými pracujete. Veľmi užitočnou vlastnosťou je Universal Search. Funguje podobne ako widget od Googlu na Androide a stačí do neho napísať kľúčové slová. Zobrazia sa všetky súbory so zhodou a vy na jednom mieste prehľadávate kompletný obsah vašich diskov. Teda tam, kde máte oprávnenia. Súčasťou sieťových diskov je totiž riadenie oprávnení. Deti alebo niekto iný vám omylom nevymaže alebo si nebude môcť prezerať váš súkromný obsah. Nehrozí ani prezeranie vašich údajov po krádeži disku. Všetky údaje sa dajú hardvérovo šifrovať priamo a na práci so súbormi to ani nespoznáte.

Audio Station je aplikácia na prehrávanie a organizovanie hudby. Cez túto aplikáciu sa dajú počúvať vaše pesničky alebo sa napojíte na internetové rádiá. Všetko sa dá triediť podľa žánru, adresárov, umelcov atď. Najobľúbenejšie skladby si pokojne pripnite na vrch zoznamu. Prehrávač sa dá nastaviť tak, aby prehrával hudbu kontinuálne bez tichých medzier a podporované sú aj bezstratové formáty DSD a FLAC. Súčasťou tejto webovej aplikácie je ekvalizér. Na počúvanie hudby nepotrebujete len počítač s prehliadačom. Využiť môžete zariadenia kompatibilné s AirPlay, rôzne multimediálne prehrávače na Androide alebo iOS a tiež napríklad Chromecast Audio. Tí, čo chcú prehrávať hudbu cez iTunes, môžu spustiť podporu pre iTunes Server. Nebudete musieť skladovať objem multimediálnych dát priamo vo vašich počítačoch.

Na video a obrázky sú priamou súčasťou systému takisto samostatné aplikácie. Filmová zbierka priamo v NAS je ideálne riešenie napríklad pri spojení s TV. Rovnako dobre sa dá využiť na prezeranie fotografií. Fotografie sa dajú verejne zdieľať. Netreba ich neskôr presúvať na cloudové služby, ak ich chcete ukázať známym. V prípade, že do zariadenia nakopírujete fotografie, zatriedia sa automaticky podľa značiek EXIF, XMP alebo IPTC.

Toto boli také domáckejšie scenáre. Do firmy sa hodí takisto, zvolíte si jednoducho iné využitie, nainštalujete alebo budete používať iné aplikácie. Či už to bude kontinuálne zálohovanie pre počítače s rôznymi operačnými systémami alebo špecializované webové aplikácie. Takto môžete mať vlastný firemný kalendár priamo na vašich diskoch. Pracovníci sa budú pripájať naň a každý bude mať svoj účet, presne ako na cloude. S jedným rozdielom, všetky dáta budú u vás vo firme. Aplikácií, ktoré môžete mať vlastné namiesto cloudových, sú desiatky.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.