Virtuálna čakáreň je aplikácia, ktorá by mala nastaviť spravodlivosť pri nahlasovaní sa na očkovanie. Otvorene povedané, ucelené informácie o tejto aplikácii sa zháňajú ťažko.

Aktualizácia 20. marca 2021: Momentálne sa do systému Čakáreň môžu registrovať ľudia nad 55 rokov. 

Hoci Ministerstvo zdravotníctva striktne hovorí o „aplikácii“, v skutočnosti to bude nová funkcia vo webovej stránke korona.gov.sk. Mala by byť funkčná od pondelka 15. marca 2021. V rámci aplikácie sa budú môcť prihlasovať ľudia pomocou rodného čísla. To nesie aj informáciu o dátume narodenia a tak bude možné zaradiť daného človeka podľa toho, aby najskôr boli očkovaní starší ľudia, hoci sa prihlásili neskôr.

V rámci nahlasovania sa bude dať vybrať medzi troma hlavnými centrami, ktoré odpovedajú geografickému členeniu Slovenska. Môžete sa ale pokojne prihlásiť  do ľubovoľného centra, budete sa však musieť na toto miesto neskôr dostať. O pridelenom termíne a konkrétnom mieste vás bude centrum informovať SMS a mailom. Termín máte právo neprijať, bude vám pridelený náhradný, ktorý bude ale neskôr. Hlavné centrá sú zriadené kvôli tomu, aby sa systém nepreťažil tým, že všetci sa budú chcieť zaregistrovať čo najskôr. Miesta v jednotlivých centrách sa budú otvárať v rôznych časoch tak, ako sa to robí aj dnes. Očkovať sa samozrejme bude dať vo všetkých zriadených očkovacích centrách na celom Slovensku.

Reálne to má fungovať takto: z prihlásených ľudí sa vytvorí zásobník podľa skutočného veku. Tento rad sa priebežne modifikuje podľa toho, akí ľudia sa do systému prihlasujú. Keď Ministerstvo zdravotníctva otvorí v danom centre nové termíny, k ľuďom v zásobníku sa priradia termíny. Iný spôsob elektronického zaradenia k očkovaniu zatiaľ nemá existovať, jediné kritérium je tu vek. Osobitné prípady ako je napr. veľmi zlý zdravotný stav odporúča Ministerstvo riešiť cez Call centrum. Každý prípad sa má posudzovať osobitne a NCZI začalo hovoriť aj o ďalšom module, ktorý by takéto niečo umožňoval elektronicky.

Aktuálne je naplánovaných 120 tisíc miest pre očkovanie vakcínou AstraZeneca (kategória ľudí od 60 do 70 rokov) a 140 tisíc termínov pre Pfizer-BioNTech (nad 70 rokov). V apríli sa majú otvoriť miesta pre očkovanie päťdesiatnikov, od mája pre ľudí nad 40 rokov. Do začiatku prázdnin majú byť na Slovensku zaočkovaní všetci, ktorí tak chcú dnes urobiť (asi 60 % populácie).  S tým, že by ste si mohli vybrať typ vakcíny pri očkovaní zatiaľ Ministerstvo nepočíta. Aplikácia neskôr podporí aj vytvoriť osobu náhradníka, ktorý je schopný veľmi rýchlo (do pol hodiny) dostaviť sa do očkovacieho centra po zavolaní. Stane sa tak vtedy, keď sa pôvodne objednaný človek na očkovanie nedostaví.

Novinky pri očkovaní v aplikácii Čakáreň. Zdroj: RTVS

Druhá dávka bude podaná na tom istom mieste ako prvá a bude to prirodzene tá istá vakcína ako bola prvá (ak nepôjde o vakcíny, ktoré majú len jednu dávku).

Pri očkovaní vakcínou Sputnik V bude vytvorená samostatná čakáreň, ktorá bude úplne oddelená od hlavnej čakárne, kde sa bude očkovať vakcínou Pfizer-BioNTech, Astra-Zeneca a ďalšími v EU registrovanými  vakcínami. Ak sa rozhodene pre túto ruskú vakcínu, budeme musieť písomne súhlasiť s jej podaním. Na prípadných následkoch na zdraví a odškodnení sa bude podieľať štát. Zodpovednosť lekára, ktorý podal vakcínu na odškodnení pacienta sa už nebude vyžadovať.

Problémy pri registrácii na očkovanie sa preniesli aj do systému na testovanie, kde sa nedalo prihlásiť na nové testovanie ani získať elektronicky výsledok po otestovaní. Tieto problémy nastali už v nedeľu. To by však malo byť v nasledujúcom týždni po spustení aplikácie Čakáreň minulosťou. NCZI má od 9. marca nového riaditeľa, snáď to veci pomôže. Zatiaľ teda nepomohlo. Do konca tohto týždňa bude stále pretrvávať situácia, že ide o „nočnú poľovačku“ na voľné miesta. Najskôr sa situácia zmení v pondelok 15. marca 2021.

My poukazujeme aj na nevyhnutný proaktívny prístup štátu k osobám, ktoré nemajú možnosť vybaviť si očkovanie elektronicky a ani nemajú koho o takúto službu požiadať. Aj pre nich musí existovať možnosť, aby sa na očkovanie dostali a to podľa ich možností. Ministerstvo zdravotníctva o tomto zatiaľ nehovorí a týchto ľudí smeruje zatiaľ na call-centrum NYCI. Momentálne sa sem však nedá dovolať. Osobne si myslíme, že v tejto oblasti sa naozaj musí zapojiť systém obcí, ktoré takýchto ľudí poznajú. Rovnako tu vidíme aj úlohu zdravotných poisťovní. Liečenie kovidového ochorenia je je drahšie ako predchádzaniu tejto chorobe.

Ma záver už len konštatovanie, že je úplne jasné, že v rámci EU bude existovať niečo ako zelený COVID pas, ktorý bude vstupenkou na určité podujatia a dopravné prostriedky. Tento pas bude vychádzať alternatívne z očkovania, prekonanej choroby do určitého termínu a aktuálneho PCR ši antigénneho testu. Niečo, čo už funguje v Izraeli, kde ho používajú aj ako spôsob ako dostať na očkovanie ľudí, ktorí tak pôvodne neplánovali urobiť. Či sa tento Covid pas bude vzťahovať aj na očkovanie v EU neregistrovanou vakcínou nie je v súčasnosti jasné.

Viac o aktuálnom stave očkovania

Prečo vypadáva server na objednanie očkovania? Za všetkým je vraj vládny cloud

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.