Coolpad Porto je na pohľad príjemný telefón a za cenu 159 EUR získate vynikajúce zariadenie. Pozreli sme sa naň bližšie v našom teste.

Táto značka nie je vo svete žiadnym nováčikom a s viac ako 100 mil. predaných zariadení sa Coolpad radí medzí významnejších výrobcov telefónov. Novinkou však je oficiálny príchod značky na náš trh.

Porto-Front

Dizajn

Telefón je veľmi príjemný na držanie a to hneď v niekoľkých smeroch. Prvým je lemovanie, ktoré je tenké a prechádza vzadu do mierneho zaoblenia, tak ako aj zadný kryt. Navyše je jeho hrúbka len 8 mm a to pri držaní v ruke poznať. Výrobca tak skombinoval plochý dizajn s oblým a výsledok vyzerá veľmi dobre. Nielen vyzerá, ale sa aj používa. Podľa výrobcu boli pri výrobe zadného obalu použité kešu oriešky. Je to viac zaujímavosť, než vlastnosť, ktorú by ste odhalili čuchom (alebo chuťou). Vo výsledku chválime jemný efekt pogumovania. Niečo medzi lesklým plastom a gumovým povrchom. Opäť vlastnosť, ktorá sa vidí len u málo telefónov. Navyše sa telefón vôbec nešmýka v ruke, na podložke áno. Tým, že je zaoblený, má len minimálne kontaktné plochy. Fotoaparát je vystrčený von a má ostrý hliníkový lem so strieborným výbrusom. Pripravte sa na poškriabané stoly. Tu by sme prijali radšej „fádny“ nevybrúsený a len zaoblený dizajn, na lepšiu ochranu pri posúvaní telefónu na drevených stoloch. Akumulátor nie je vymeniteľný a Micro SIM karta a pamäťová karta sa vkladá z boku telefónu. Potrebujete na to ostrý nástroj, ktorý je súčasťou balenia.

Tlačidlá pod displejom nie sú podsvietené, majú aspoň strieborné značenie, takže sa bude cez deň a pri svetle lesknúť ich lemovanie. Horná hrana má audio konektor a IR port. Môžete tak s telefónom ovládať iné zariadenia a vytvoriť si z telefónu univerzálny diaľkový ovládač.

Technické parametre

Model telefónuCoolpad Porto
Operačný systémAndroid 5.1.1
Formát SIM kartyMicro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]1 / 8000 / –
Procesor1,2 GHz 4-jadrový, 64-bitový, Snapdragon 410
Displej, počet fariebIPS LCD
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]4,7 / 540 × 960
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSD do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, GN, áno, áno, nie
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video8 Mpix, autofocus / Full HD, 20 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 1800 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]6 / 200
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]139 × 68 × 8 / 119
ZapožičalCoolpad
Cena [EUR s DPH]159
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score16746
PCMark for Android – Work performance2882
3DMark Extreme – Total score2583
Graphic2185
Physics7115

Technológie a používanie

Po technologickej stránke cena plne korešponduje s výbavou – v pozitívnom zmysle. Dostávate smartfón s Androidom 5.1.1, čo dodnes nemajú niektoré vlajkové lode iných výrobcov a iné drahšie telefóny. Kapacita RAM je prijateľných 1 GB a 8 GB má pamäťové úložisko. Nevidíme v tom problém, komu to nestačí, za pár EUR prikúpi 32 GB microSDHC kartu. Procesor Snapdragon 410 je CPU s čipom LTE, takže zároveň je tu možnosť rýchlych dátových prenosov, komu na tejto funkcii záleží. Rozlíšenie displeja je 540 × 960 px. „Papierovo“ sa to môže javiť ako málo, no v tejto cenovej hladine to neberieme ako nevýhodu. Čo je ale podstatnejšie, nevnímame to negatívne ani pri používaní. Pri bežnom pohľade je displej dostatočne jemný a rozhranie vyzerá výborne. To je ďalšia vec, ktorú sme ocenili a Coolpad má svoju nadstavbu.

Výrobca zapracoval aj na špecifickom ovládaní. Nazval ho Inteligentná kontrola. Môžete využiť rôzne gestá prebudenia, napríklad aj dvojité ťuknutie na displej. Tiež aj zapnutie aplikácií nakreslením písmena C, E, M. Každé z nich spustí iný program. Napríklad prejdením prstom zhora nadol zapnete fotoaparát a spravíte fotografiu. Vnímame to len ako doplnkové funkcie. Na fotenie sa treba sústrediť viac. Fotoaparát má svetelnosť f/2.2. V tmavších podmienkach robí v tejto cenovej kategórii nadštandardné fotky. S protisvetlom si ale neporadí a mnohé nám pripadali ako s instagramovým efektom.

Rýchlosť telefónu je dostatočná, svižná na bežné používanie. Náročnejšie aplikácie ako hry vedia vyťažiť kapacitu RAM a tak po návrate na domácu obrazovku budete občas čakať na vykreslenie rozhrania a ikon.

Fotogaléria

Verdikt touchIT.sk

Coolpad Porto v nás zanechal veľmi dobrý dojem. Prispelo k tomu kvalitné vyhotovenie tela a celkové dizajnové spracovanie. Na prvý pohľad by ste telefónu odhadovali o 100 EUR vyššiu cenu. Druhým faktorom je hardvérová výbava. Škoda, že sa do ceny nezmestil HD displej. No tak ako telefón je so všetkými parametrami a LTE dátami, ho oceníte. Ak si chcete kúpiť nový telefón, minimálne zvážiť model Porto sa oplatí.

Výhody

  • Materiálové vyhotovenie
  • Dizajn
  • Ovládanie gestami
  • Technologická výbava
  • Vlastná, prepracovaná nadstavba

Nevýhody

  • Bez HD displeja
  • Lem fotoaparátu škriabe mäkké a lakované povrchy

Cena: 159 EUR
Zapožičal: Coolpad

6.8 Výborná konštrukcia

Coolpad Porto v nás zanechal veľmi dobrý dojem. Prispelo k tomu kvalitné vyhotovenie tela a celkové dizajnové spracovanie.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Hardvérová výbava 7
  • Rýchlosť 6
  • Výdrž 6

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.