Grafický balík na prácu s vektorovou a rastrovou grafikou je vo svete aj u nás dobre známy. Logo balóna, ktoré spoločnosť Corel charakterizuje, opäť nesie viac programov. Draw na vektory a Photo-Paint na prácu s fotografiami.

Nechýba ani nástroj Capture na snímanie obrazovky. Videá stále nevie snímať, to však z dôvodu, že v balíku Graphics Suite nie je obsiahnutý nástroj na prácu s videom.

So všetkými programami sa robí tak isto ako v minulosti. Tu sa nič nezmenilo. Ak teda máme na mysli princíp práce a to, že v ňom budete ako doma. Pokojne ste mohli používať o niekoľko generácií staršie verzie a budete vedieť, kde sa čo nachádza. Zmeny tu sú, aj keď nie vyslovene zásadné. Maličkosti, no vo výsledku s nimi spravíte veľké veci. Máme na mysli práve funkciu Symetria.

Nové maličkosti

Režim kreslenia nazvaný ako Symetria, je definitívne to najzaujímavejšie. Vyskúšali sme si ho a logicky sa dá použiť len vo vektorom programe Draw. Pred alebo aj počas kreslenia sa môžete rozhodnúť zapnúť tento režim. V prípade, že už ste niečo nakreslili, aplikuje sa nový režim iba na označené objekty. Okamžite sa na ne začne aplikovať zrkadlový obraz. Po každej zmene, ktorú spravíte. Ak by ste teda chceli nakresliť lotosový kvet, stačí kresliť jeho ľavú časť, pravá sa bude synchronizovať. Pekná vec skôr na kreatívne kresby a zároveň zrýchlenie kreslenia. Zrýchlenie je síce druhotný efekt, no priamo z princípu funkcie vyplýva. Teraz sa už môžete pustiť do kaleidoskopických efektov s podstatne menšou námahou.

Podľa nás najvýraznejšia funkcia balíka – Symetria. Hor sa na netradičné obrazce a kaleidoskopické kresby

Výrobca má v ponuke aj aplikáciu CorelCAD. Na náčrt napríklad vášho bytu ju ale nepotrebujete a všetko zvládnete v Drawe. S tým prichádza ku slovu novinka a tou je zarovnávanie a rozmiestnenie nových uzlov. To sú body, kde nastávajú deformačné zóny alebo na nich môžete mať os napríklad na rotáciu objektov. Môžete ich pridávať podľa mriežky a lepšie zarovnať. Pri grafickom návrhu stolov v open-space priestore budete mať istotu, že sú navrhnuté rovnako ďaleko od seba. Novinkou je aj pridanie ovládacích bodov na rohových častiach geometrických tvarov. Vyberiete si ich veľkosť a tým početnosť po obvode objektov na lepšiu manipuláciu s nimi.

Ďalšia z funkcií, ktorá stojí za pozornosť, je Blok tieňa. Nakreslený objekt si môžete vytieňovať. Stačí určiť jeho silu a následne na paneli nástrojov vybrať parametre, ako napríklad farbu, výplň alebo vyplnenie medzier. To v prípade, že by ste nechceli mať v textovom objekte povedzme v písmene O biele miesto. Tým by ste všetky takéto miesta vyplnili. Týka sa aj iných grafických objektov. Najlepšie na tom, je že extra dobrý tieňový efekt pokojne s viacnásobným gradientom na objekte spravíte veľmi jednoducho. Prakticky rovnako jednoducho, ako keď vytvárate WordArt vo Worde.

Videli ste reklamy na autobusoch alebo vlakoch, ktoré zasahujú cez okno? Do vnútra veľmi nevidíte ale zvnútra sa ľahko pozriete von. Táto metóda sieťotlače sa volá pointilizmus. Obrázky v tomto vyobrazení zložené akoby z jednotlivých bodov na sieťovom podklade si vyrobíte aj tu. Dá sa aplikovať nielen na vektory ale aj na rastrové obrázky. Teda napríklad fotky. Ďalšia dobrá funkcia je vytvorenie efektu pohybu alebo dynamiky. Stačí ju vybrať z panela nástrojov a upraviť typ a prípadné nazvime to rozmazanie / zrýchlenie efektu čiar. Ideálne pre obrázky, ktoré vyžadujú dynamiku. V japonských a čínskych kreslených rozprávkach ste tento štýl videli takmer po celý čas.

Photo-Paint neobišiel skrátka. Máte tu interaktívne zarovnanie fotiek napríklad tých s padajúcim horizontom a hneď vidíte každú zmenu natočenia. Ďalej je tu úprava perspektívy alebo vybraných bodov na fotografii. V dobe internetového publikovania je fajn možnosť posielať vaše výtvory priamo do knižnice vášho WordPressového webu.

Verdikt

Corel zase vylepšil svoj balík. Zmeny nie sú také, aby bolo nutné celý balík prerobiť. Našťastie. Aj preto sa v ňom budete cítiť ako doma, či ste profíci alebo ste sa spoľahli na referencie a chcete balík používať. Vylepšení je viac, my sme sa sústredili na tie najzaujímavejšie. Ocenili sme tiež možnosť vybrať si spôsob licencovania.

Link: www.corel.com

Cena: Plná licencia – 669 €; Predplatné – 239,40 € ročne

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.