Technológia bola predstavená v roku 2020.

Nabíjanie prostredníctvom NFC umožňuje používať integrovaný NFC čip v telefóne na bezdrôtové nabíjanie podporovaného príslušenstva. Technológia by bola prínosom predovšetkým pre používateľov, ktorí vo svojom smartfóne nemajú cievku klasického bezdrôtového nabíjania.

Dobrou správou je, že NFC Fórum pred pár hodinami vydalo špecifikáciu bezdrôtového nabíjania 2.0. Cieľom tejto verzie je ešte viac uľahčiť proces implementácie výrobcom príslušenstva aj smartfónov. WLC 2.0 teraz umožňuje kompatibilitu s väčším počtom zariadení a zároveň umožňuje vyrábať menšie, ľahšie a cenovo dostupnejšie príslušenstvo. 

Rýchle nastaveniaZdroj: TOUCHIT

Keďže NFC čip je väčšinou trvalo zapnutý, aj nabíjanie začne prebiehať hneď po priložení podporovaného príslušenstva k zadnej strane smartfónu.

Celosvetovo sme svedkami rastúcej popularity bezdrôtového príslušenstva a predovšetkým TWS slúchadiel, takže inovácie v tejto oblasti sú viac ako vítané. Môžeme dokonca sledovať aj trend, ktorý do bezdrôtových slúchadiel čoraz častejšie prináša aj bezdrôtové nabíjanie.

Inovácia, ktorá potrebuje dozrieť

Keďže ide v oblasti bezdrôtového nabíjania o “inováciu v plienkach”, je potrebné sa pripraviť na rýchlosť nabíjania, ktorá je limitovaná na 1 W. Oproti (taktiež pomalému) reverznému 4,5 W nabíjaniu v smartfónoch, je teda výkon podstatne nižší.

Na druhej strane v prospech WLC 2.0 hovorí fakt, že reverzné nabíjanie je potrebné “zakomponovať” do softvéru, takže implementácia nabíjania prostredníctvom NFC je aj pre výrobcov pohodlnejšia. Nabíjanie WLC 2.0 by v prípade nasadenia dokázalo využívať NFC čip nielen na rýchle spárovanie slúchadiel, ale aj na (zatiaľ pomalé) nabíjanie.

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.