Pomocou nového štandardu NFC budeme môcť nabíjať rýchlosťou 1W.

Bezdrôtové nabíjanie sa v týchto dňoch stalo bežnou funkciou, pretože telefóny aj príslušenstvo sa spoliehajú na technológiu, ktorá poskytuje predovšetkým pohodlné používanie. Pre ešte lepšiu využiteľnosť sa môžeme v čoraz väčšej miere v smartfónoch stretávať aj s reverzným nabíjaním.

Funkcia bezdrôtového nabíjania však používa cievky, ktoré môžu bezdrôtovo prenášať energiu. Keďže v týchto zariadeniach môže byť priestor mimoriadne cenný, existuje motivácia preskúmať alternatívne prístupy. Portál XDA-Developers informuje, že NFC Fórum prišlo s jedným takýmto riešením a oznámilo schválenie špecifikácie bezdrôtového nabíjania (WLC), ktoré umožní nabíjať zariadenia pomocou NFC čipov, namiesto cievok bezdrôtového nabíjania.

Reverzné bezdrôtové nabíjanie je unikátna funkcia

Toto riešenie umožňuje bezdrôtové nabíjanie malých spotrebiteľských a IoT zariadení napájaných z batérií smartfónu alebo iné nabíjacie zariadenie NFC pri rýchlosti prenosu energie až do jedného wattu.

Účelom tohto prístupu je zmierniť potrebu samostatného komponentu bezdrôtového nabíjania, ak zariadenia obsahujú NFC. Napríklad Bluetooth slúchadlá, ktoré obsahujú NFC, bude môcť tiež použiť NFC čip na bezdrôtové nabíjanie. Anténa NFC sa použije na výmenu informácií o párovaní a na prenos energie, aj keď maximálne 1 W.

NFC Forum

Zdroj: NFC Forum

Hardvérové ​​požiadavky na WLC neboli spomenuté, ale môžeme predpokladať, že na spustenie tejto funkcie budú potrebné novšie čipy. Rovnako by namalo ísť o funkciu, ktorú možno bezpečne backportovať na staršie zariadenia.

Zdroj: XDA-Developers

Prečítajte si aj:

WiFi 7: Rýchlosť prenosu bude raketová

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.