Je to typické, no detekcia nový CPU, je niečo, v čom definitívne vyniká.

Čo by nebolo tak neobvyklé, no teraz ju autori povýšili na verziu 2.0. Po dlhých rokoch tak máme ďalší míľnik. CPU-Z, ktorý používame aj my na to, aby sme zistili detaily o procesoroch, ktoré sú v notebookoch použité. Odporúčame ho aj vám, ak si chcete preveriť, aké jadro procesor má, resp. na akej architektúre je postavený.

Program vám prezradí detaily o matičnej doske, no tu sa informácie líšia, nakoľko niektorí výrobcovia poskytujú obmedzené informácie. Typicky tak špecializované dosky v notebookoch. Takisto zobrazí detaily o operačnej pamäti. Dôležité je to najmä vtedy, keď si potrebujete pozrieť, koľko slotov máte obsadených a či je vôbec možná výmena RAM. Či stačí pridať rovnaký modul alebo máte len jeden slot a tak pôvodnú pamäť musíte nahradiť novou.

Na porovnanie s inými procesormi si môžete spustiť vstavaný benchmark. Dostupný je jednovláknový a multivláknový. Vďaka tomuto testu zistíte skóre procesora na vašom počítači s možnosťou neskôr si tieto výsledky porovnať s inými počítačmi, ktoré máte. Takisto sa dá využiť porovnanie s inými v databáze programu. Uvidíte oficiálne skóre vybraného procesora s tým vaším. To pomôže pri rozhodovaní, aký typ alebo aspoň sériu si chcete kúpiť. Či to bude Intel Pentium, alebo niečo od AMD a ekvivalent k tomu.

cpu-z

Zdroj: CPU-Z

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.