Výrobca sľubuje vynikajúci filmový zážitok, no ich predurčenie sa dá vidieť v rukách hráča.

Celkovými možnosťami a zaradením v rámci portfólia trojice nových slúchadiel je Creative Zen Hybrid prostredný model. Rozdiely nie sú veľké a je to zlatá stredná cesta, ako dostať čo najviac funkcií za svoje peniaze. Základom je, že podporujú špeciálne režimy Bluetooth LE, pričom v balení máte aj potrebný adaptér na to, aby ste mali zaručenú maximálnu kompatibilitu pripojenia (napr. kodek LC3+). Súčasťou slúchadiel je odnímateľný mikrofón. Sú ideálne na počúvanie hudby, videokonferencie alebo hranie hier. V čase, keď mikrofón nepotrebujete, nebude vám na slúchadlách zavadzať.

Vymeniteľné náušníky

Spracovaním sa tento model zaraďuje do vyššej triedy slúchadiel a neprekvapila by ani podstatne vyššia cena. Cenovka takmer 130 eur ich zároveň zaraďuje do vôd silnej konkurencie. Nosenie slúchadiel je pohodlné aj vďaka pamäťovej pene, ktorá je použitá v náušníkoch a spojovacom oblúku. K celkovému pohodliu treba pripočítať aj vymeniteľné náušníky. Dnes je to ešte stále nadštandardná funkcia.

Na vonkajšej strane mušlí je kruhový podsvietený prvok z RGB LED, ktorý sa dá prispôsobiť a tak si každý používateľ môže zvoliť vlastné osvetlenie. Podsvietenie je možné vypnúť a tak získate opäť úplne nenápadné slúchadlá.

Creative Zen Hybrid Pro ClassicZdroj: TOUCHIT
Creative Zen Hybrid Pro Classic majú skladateľnú konštrukciu na jednoduchšie prenášanie

Technologická výbava

Výrobca použil 40 mm meniče, čo je ideálny kompromis medzi prenositeľnosťou a možnosťou používania aj v kancelárii alebo doma. Ich veľkosť nijako neprekračuje zaužívané štandardy v tejto oblasti a poskytnú vysokú dynamiku zvuku. Sú prispôsobené tak, aby sa dali používať so smartfónom alebo s počítačom. Dodávaný vysielač k slúchadlám nie je nevyhnutné použiť. Ten je vhodný predovšetkým na zabezpečenie plnej kompatibility a najmä podporu kodeku LC3 / LC3+.

Nároční používatelia, ktorí chcú bezdrôtové slúchadlá aj na sledovanie filmov alebo hranie hier, ocenia špeciálny režim nazvaný Ultra‑low Latency (ULL). Ten má na starosti správnu synchronizáciu prenosu najmä pri prehrávaní video obsahu, aby nedochádzalo k posunu medzi obrazom a zvukom. V tomto režime je doba odozvy maximálne 20 ms. Tu už treba použiť Bluetooth adaptér pribalený k slúchadlám. Ďalej podporujú aj takzvaný broadcast režim.

Zapnutie tohto režimu je priamo na slúchadlách. Stačí stlačiť dvakrát tlačidlo na vypnutie. Následne budete môcť zachytiť zvuk z takto vysielaného zdroja, napríklad ak to podporuje múzeum a nebudete musieť používať ich slúchadlá. Vlastné vysielanie si môžete spraviť aj vy, treba použiť dodávaný adaptér.

Nové slúchadlá majú aj podporu technológie Super X‑Fi, ktorá prináša skutočne vynikajúci zvuk. Hodí sa nielen na hudbu, ale aj filmy. Je to doslova pohlcujúci zvuk, v ktorom budete počuť aj najmenšie detaily a rozšírite zvukový zážitok až pocitovo až mimo slúchadiel. Je to unikátna technológia, ktorú má Creative vo svojich vybraných modeloch už niekoľko rokov a je takmer isté, že sa vám rozšírenie zvuku tohto typu zapáči.

Creative Zen Hybrid Pro ClassicZdroj: TOUCHIT
Creative Zen Hybrid Pro Classic

Aktívne odhlučnenie

Celkovo je tu až 5 mikrofónov vrátane odnímateľného, pričom integrované mikrofóny slúžia aj na zachytenie rušenia z okolia, aby sa zabezpečilo čo najlepšie odhlučnenie. Ovládanie ponechal výrobca prostredníctvom štandardných tlačidiel, čo považujem za univerzálne a prakticky vyhovujúce každému. Netreba si zvykať na dotykové plochy a jednotlivé predvoľby máte poruke istejším spôsobom.

Ocenia to pravdepodobne najviac hráči. Nechýba ani takzvaný ambientný režim, ktorý umožní počuť to, čo sa okolo vás deje. Slúchadlá vďaka tomu nemusíte zakaždým skladať z hlavy. Výrobca sa spolieha aj na umelú inteligenciu, pričom Deep Neural Network má na starosti analyzovať typ okolitého hluku a tomu prispôsobiť režim odhlučnenia.

S režimom ANC vydržia prehrávať hudbu až 80 hodín a nabíjajú sa prostredníctvom kábla USB-C. Výdrž sa dá predĺžiť vypnutím aktívneho odhlučnenia a vtedy získate o 20 hodín navyše, celkovo až 100 hodín bez potreby nabíjania. Praktickou výhodou je aj podpora rýchleho nabíjania, ktoré behom 5 minút umožní až 5 hodinové používanie. Dá sa smelo tvrdiť, že tieto slúchadlá v praxi nikdy nevybijete.

Verdikt

Creative Zen Hybrid Pro Classic odporúčam používateľom, ktorí chcú slúchadlá nielen na počúvanie hudby, ale aj na hranie hier alebo na sledovanie videa. S technologickými rozšíreniami, ktoré slúchadlá majú získate extra dobrý zážitok zo sledovania filmu. Budete počuť zvuky, ktoré ste cez bežné slúchadla len ťažko nevnímali. Okrem toho máte so slúchadlami aj dodávaný adaptér, ktorý zaistí nízku latenciu pri prenose dát a takisto aj podporu špeciálneho kodeku LC3+.

Cena: 129,99 eur

Páči sa nám

  • Tvar slúchadiel
  • Odnímateľný mikrofón
  • Jemné náušníky
  • Skladateľná konštrukcia
  • Kvalita zvuku a podpora Super X-Fi

Nepáči sa nám

  • Niekomu môže prekážať svietiaci prvok, ale dá sa vypnúť – info najmä pre nehráčov

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametreCreative Zen Hybrid Pro Classic
TypBluetooth 5.3
Veľkosť meniča [mm]40
OdhlučnenieANC
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]20 – 20 000
Audio konektornemá
NFCnie
Nabíjací konektorUSB-C
Výdrž batérie [hod.]80 s ANC
HodnotenieCreative Zen Hybrid Pro Classic
Vlastné odhlučnenie3/5
Odhlučnenie od okolia4/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / celkové možnosti5/5
Cena [EUR s DPH]129,99

Zapožičal: Creative

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.