Len nedávno Sony predstavilo slúchadlá LinkBuds S a my sme ich už otestovali v redakcii. Mali sme ich v čiernej farbe, okrem toho existuje aj biela a krémová farba.

LinkBuds S sú skonštruované tak, aby dobre sedeli v ušiach a zároveň prinášali dobrý zvuk. A to so zohľadnením prostredia, v ktorom sa aktuálne nachádzate. Sony ich tiež vytvorilo preto, aby ste ich mali v ušiach celý deň a pomáhali vám pri práci, štúdiu i relaxe. Zároveň sa dajú nastaviť tak, aby prepúšťali okolitý zvuk, aby takéto nosenie bolo bezpečné, napr. pri pohybe na ulici. Ak ich budete takto používať, nestratíte ich.

Základom je aj kvalitný zvukový zážitok a potvrdzujeme, že tomu tak je. Výborné sú pre výrazné basy a čisté výšky. Súčasťou dodávky sú samotné slúchadlá s puzdrom, náušníky a nabíjací USB-C kábel.

Všetky obaly týchto slúchadiel sú bez plastov a slúchadlá opäť využívajú recyklované materiály z automobilových dielov. Na čiernom vyhotovení to nebude nijako vadiť, na predchádzajúcich slúchadlách LinkBuds, ktoré stále používame, vidno na ich puzdre stopy každodenného používania.

Sony LinkBuds S v nabíjacom puzdreZdroj: TOUCHIT.sk
Sony LinkBuds S v nabíjacom puzdre

Vážia len 4,8 gramu

Teda samotné slúchadlá a to je základ celodenného nosenia. Majú iný tvar, ako pôvodné slúchadlá LinkBuds, a ľahšie sa na ne zvyká. V prípade LinkBuds ste si naozaj museli osvojiť spôsob, ako sa majú vložiť do uší, inak vypadávali, alebo tlačili v uchu. LinkBuds S dobre zapadnú do ušných dierok a určite vám nevypadnú, ani keď si budete dávať dole pulóver. Súhlasíme s tým, že sa dobre a pohodlne nosia.

Sony LinkBuds S dobre držia v ušiachZdroj: TOUCHIT.sk
Sony LinkBuds S dobre držia v ušiach

Keď potrebujete vnímať okolitý zvuk

Slúchadlá obsahujú viacero vonkajších mikrofónov na vnímanie toho, čo sa deje v ich okolí, a reagujú na aktuálnu situáciu. Napr. počúvate hudbu a priateľ na vás prehovorí. Hlasitosť hudby sa zníži, prepustí sa vonkajší zvuk, a tento stav trvá, pokým komunikujete. Keď komunikácia skončí, vrátite sa k prehrávaniu hudby aj s potlačením okolitých ruchov. LinkBuds S tak reagujú na ľudský hlas. Inak reagujú na oznamovacie hlasy, napr. na stanici alebo výstražnú sirénu či trúbenie auta.

Ide o funkciu Adaptive Sound Control, ktorá sníma a rozpoznáva okolitý zvuk a podľa toho upravuje prehrávanú hudbu.

Aplikácia Headphones spojená so Sony LinkBuds SZdroj: TOUCHIT.sk
Aplikácia Headphones spojená so Sony LinkBuds S

Párovanie s mobilom alebo s počítačom

Slúchadlá LinkBuds S podporujú novú funkciu rýchleho párovania od spoločnosti Google s označením Swift Pair. Pre tieto slúchadlá existuje aplikácia Headphones, cez ktorú veľmi jednoducho pridáte nové zariadenie. Spojiť sa samozrejme dajú aj s iOS zariadeniami a tiež s notebookom, stolným počítačom alebo tabletom so systémom Windows 11 alebo Windows 10. Párovacie tlačidlo sa nachádza v zadnej časti puzdra – uplatní sa, ak slúchadlá pripájate k druhému a ďalšiemu zariadeniu.

LinkBuds SZdroj: TOUCHIT.sk
LinkBuds S

Výdrž na batériu

Ak máte slúchadlá nosiť väčšinu dňa, musí byť na to pripravená batéria. Pri našom teste s použitím všetkých dostupných technológií vydržala batéria zásobovať energiou slúchadlá počas 6 hodín a 10 minút. Súčasťou dodávky je aj prenosné a nabíjacie puzdro. Kompletné nabíjanie slúchadiel trvá asi 40 minút a s puzdrom dosiahnete dve kompletné nabitia a ešte tam zostane časť energie. Výhodou je rýchle úvodné nabíjanie – za 5 minút nabíjania získate možnosť prehrávať hudbu zhruba hodinu.

Telefonovanie so slúchadlami

S týmito slúchadlami sme po spárovaní s telefónom telefonovali. Prenášaný zvuk je veľmi dobrý, pokojne môžete volať aj vonku a počas vetra. Systém mikrofónov si s tým poradí. A rovnako dobre počujte aj protistranu.

Tieto slúchadlá sú kompatibilné s Google Asistentom a Alexou. Môžete takto volať telefónne číslo z kontaktov, opýtať sa na počasie, ovládať prehrávanie hudby, nastavovať pripomienky a pod.

Porovnanie LinkBus S (tmavé) a LinkBus (biele)Zdroj: TOUCHIT.sk
Porovnanie LinkBus S (tmavé) a LinkBus (biele)

Kvalita prehrávania huby

Aj keď sú slúchadlá LinkBuds S rozmerovo malé, dokážu dobre prehrávať hudbu, môžete s nim sledovať video a pod. Podporujú kódovanie zvuku LDAC a veľmi dobre spolupracujú s hudobnou službou Spotify. V tomto prípade sa dá prehrávanie hudby ovplyvňovať aj dotykmi prsta na povrchu slúchadiel.

Na podporu pri prehrávaní zvuku z hier používajú rýchly Bluetooth prenos dát cez LE Audio. Znamená to nízke oneskorenie pri zvuku z hier.

Cena: 199 eur

Zapožičal: Sony

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.