Operačný systém, ktorý sa snažil poraziť Google na bojisku s Androidovými telefónmi, ako komerčný produkt končí. Firma s koncom roka prestane vydávať nové verzie OS a ukončí jeho oficiálnu podporu.

Na oficiálnom blogu o tom v krátkej správe informovali deň pred Vianocami. Vraj sa jedná o súčasť konsolidácie firmy.

Napriek tomu, že komerčná podpora systému končí, CyanogenMod môže v rukách nadšených vývojárov naďalej pokračovať ako open source projekt a zdrojový kód bude voľne dostupný. Každý, kto bude mať záujem, si tak môže vlastnú verziu Cyanogenu.

Dotkne sa to majiteľov telefónov ako sú OnePlus One, alebo Lenovo ZUK Z1, ktoré bežia na oficiálnej verzii Cyanogenu. Tí budú teraz musieť prejsť na komunitnú verziu CyanogenMod ROM, ktorej osud bude závisieť od dobrovoľných vývojárov. Títo však považujú koniec podpory zo strany Cyanogen Inc. za smrtiacu ranu pre celý OS a nenápadne ukazujú smerom k inej modifikovanej Androidovej distribúcií s názvom Lineage.

Firma, ktorá vznikla len v roku 2013, mala v posledných mesiacoch mnoho problémov. Okrem iného získala nového riaditeľa a musela prepustiť veľa zamestnancov. Podľa kuloárnych informácií sa teraz bude Cyanogen Inc. zameriavať na vytváranie modifikácií Androidu pre rôznych OEM výrobcov.

Zdroj: Cnet, Cyanogen Blog