Rozpoznanie originálnej práce a vytvorenej AI je čoraz ťažšie.

ChatGPT v priebehu posledných mesiacov vyvolal obrovský rozruch v spoločnosti. Prvý rozšírený AI chatbot vytvorila spoločnosť OpenAI, s ktorou sa strhla lavína ďalších nástrojov. Dnes už vieme využiť umelú inteligenciu na tvorbu e-mailov, správ, no aj celých textov napríklad do školskej práce alebo dokumentu v pracovnom prostredí.

Mnohí sa pritom začali zaujímať o to, či sa dá text vytvorený umelou inteligenciou rozpoznať od textu vytvoreného človekom. Vzniklo aj niekoľko nástrojov, ktoré by to mali byť schopné rozpoznať, sú však účinné? Odpoveď na túto otázku prináša priamo spoločnosť OpenAI vo svojom Q&A, na čo upozornil portál andro4all.com.

AI alebo originálna práca?

Po spustení nástroja ChatGPT sa začali o túto problematiku zaujímať najmä pedagógovia. Študenti totiž vo veľkom využívali umelú inteligenciu na tvorbu rôznych prác, keďže AI dokáže v priebehu niekoľkých sekúnd vytvoriť celé eseje. Nemôžeme vylúčiť ani to, že si niektorí umelou inteligenciou dokonca dopomohli k získaniu akademického titulu pri záverečných prácach.

chatgpt umelecke stvarnenie logaZdroj: MOMO36H10 HH / Pixabay

Používateľov však začalo zaujímať, či sa takáto výpomoc umelej inteligencie dá rozpoznať. Najjednoduchším spôsobom pre nich pritom bolo vložiť text do AI chatbota a spýtať sa ho, či je vytvorený práve umelou inteligenciou. OpenAI, teda spoločnosť, ktorá stojí za ChatGPT, však uvádza nasledovné informácie.

ChatGPT nemá žiadne „vedomosti“ o tom, aký obsah by mohol byť generovaný AI alebo čo generoval. Niekedy to bude tvoriť odpovede na otázky typu „napísali ste túto [esej]?“ alebo „toto mohla napísať AI?“ Tieto odpovede sú náhodné a nemajú žiadny faktický základ

A ako to je s tými nástrojmi?

Nástroje na rozpoznanie textu vytvoreného AI rovnako podľa spoločnosti OpenAI nefungujú. Ak by ste teda chceli rozpoznať pôvod textu, teda či ho vytvoril človek alebo umelá inteligencia, zatiaľ takúto možnosť nemáme. Nevylučuje sa však do budúcna, že sa takýto nástroj objaví a budeme ho môcť využívať.

Zdroj: andro4all.com, help.openai.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.