O rekuperácii vzduchu ako modernom a efektívnom vetraní sme už na stránkach TOUCHIT informovali. Je to šikovný spôsob ako žiť zdravo a príjemne, navyše má aj výrazný vplyv na vašu peňaženku. Za energiu ušetríte a to je čoraz dôležitejšie.

Princíp činnosti

Rekuperácia, ktorú vyrába spoločnosť Recuair funguje tak, že čerstvý vzduch sa do miestnosti privádza postupne a kontinuálne. Tým sa zabezpečuje čerstvý vzduch v miestnosti, ale vďaka inovatívnemu riešeniu aj optimálna a stabilná vlhkosť. A funguje to vo všetkých ročných obdobiach. Vďaka systému rekuperácie vzduchu od Recuair sa tak budete doma cítiť príjemne.

Nainštalovaná jednotka Recuair aj s podsvietením
Nainštalovaná jednotka Recuair aj s podsvietením

Konštantné vetranie bez tepelných strát

V tejto dobe je podstatné, že vďaka rekuperácii ušetríte veľkú časť nákladov na vykurovanie a to sa pozitívne prejaví na účtoch za energie. Vetráte totiž automaticky, efektívne a takmer bez tepelných strát.

Je to úplne iný systém ako keď vetráte tradičným otvorením okna. Vtedy totiž síce dostanete do miestnosti čerstvý vzduch, ale počas zimných mesiacov je chladný, v lete rozpálený a teda stratíte podstatnú časť energie. Doslova ju vypustíte von oknom a budete musieť použiť ďalšiu energiu na opakovaný ohrev čerstvého vzduchu na izbovú teplotu. To potom zaplatíte na spotrebe elektrickej energie alebo plynu.

Takto funguje Recuair s ovládaním aj cez mobilnú aplikáciu

Systém RecuAir je vymyslený tak, že zachová teplotu tam, kde má byť. Recuair používa vysokoúčinný výmenník tepla, ktorý sa stará o to, aby ste peniaze nestrácali. Počas zimy funguje tak, že vzduch vychádzajúci z miestnosti odovzdá svoje teplo chladnejšiemu čerstvému vzduchu prichádzajúcemu zvonka. V lete to funguje opačne. To znamená, že tento systém nepustí v zime teplo von a v lete zase nepustí horúci vzduch dnu. Nasávanie a vypúšťanie vzduchu sa deje v jednom cykle súbežne.

Vysokoúčinný výmenník teplaZdroj: Recuair
Vysokoúčinný výmenník tepla

Výmenník tepla sa inštaluje priamo do steny a jej inštaláciu je potrebné tzv. jadrové vŕtanie. Je to súčasť inštalácie, ktorú zaisťuje montážna skupina a náročnosť tohto úkonu závisí od toho, z čoho je vytvorená stena a čo sa v nej nachádza.

Jadrové vŕtanie znamená, že sa do steny vyvŕta otvor s priemerom okolo 280 mmZdroj: Recuair
Jadrové vŕtanie znamená, že sa do steny vyvŕta otvor s priemerom okolo 280 mm

Reálna úspora pri rekuperácii závisí od viacerých aspektov, ako sú energetické straty vašej budovy, ako často vetráte a akú máte vnútri vlhkosť. Ušetriť však môžete až stovky eur ročne a pritom máte naozaj dobre vyvetrané priestory. Ak chcete poznať orientačne sumu, ktorá sa dá ušetriť, stačí odoslať zástupcovi firmy projektovú dokumentáciu a tiež udať ďalšie parametre priestoru a vaše typické správanie. Takto budete vedieť, ako na tom ste.

Orosenie a plesne? Zabudnite!

Áno, toto je ďalšia výhoda, ktorú vám prinesie rekuperácia. Ako už viete, nainštalovaná jednotka nepretržite odvádza vydýchaný vzduch von z miestnosti a zároveň privádza čerstvý vzduch cez filtračný systém do interiéru – to celé v jednom kroku súčasne. Zároveň sa okrem vetrania aj optimalizuje vlhkosť vo vnútri miestnosti, ktorá dosahuje optimálne hodnoty od 40 do 60 %. To zároveň znamená, že pleseň vo vnútri miestnosti nemá šancu a ani sa vám už nebudú v zime rosiť okná.

Pripomeňme, že plesne najčastejšie vznikajú stúpaním hladiny spodných vôd a tiež nedostatočným odvetraním vnútornej produkcie vlhkosti. Práve tu účinne pomáha trvalé vetranie. Automatická ventilácia zabezpečuje zdravú výmenu vzduchu v objeme približne 15÷25 m3/h na osobu. Spolu s výmenou vzduchu sa optimalizuje rozloženie teploty a vlhkosti v miestnosti. Neustále vetranie stabilizuje vnútornú klímu v dome a vytvára z neho príjemný domov.

Filtrácia vzduchu a zbavenie sa smradu

Súčasná situácia výrazne mení správanie sa ľudí. Mnohí si pred vykurovacou sezónou nakúpili drevo alebo iné tuhé palivo a prešli na tento spôsob vykurovania. Áno, je to naozaj skoro nezávislé kúrenie, ktoré bude fungovať aj pri prípadnom prerušení dodávky elektriny či plynu. Má to ale aj svoje nevýhody a medzi ne patrí aj to, že takéto kúrenie je doma cítiť – inak povedané, fakt zapácha.

Aj tento problém však rieši Recuair. Vetracia jednotka obsahuje filter, cez ktorý prechádza vonkajší vzduch do vnútra. Súčasťou dodávky rekuperácie od Recuair sú dva štandardné filtre označené ako M5 (ePM10-50). Tento filter odstraňuje zo vzduchu väčšinu peľov. To je výhodné aj pre alergikov, konečne môžu doma pokojne dýchať. Životnosť filtra je typicky pol roka a na nutnosť jeho výmeny ste upozornení.

Ak potrebujete ešte účinnejšiu filtráciu, existuje špeciálny AC filter s aktívnym uhlím. Ten stojí 24 eur s DPH a dokáže z privádzaného čerstvého vzduchu odstrániť cigaretový dym, smog a rovnako tak zápach z klasického kúrenia na tuhé palivo. Filtre sú ľahko dostupné pod predným krytom jednotky.

Rekuperáciu Recuair pri jej prevádzke prakticky nepočuť (16 – 28 dB) a na jej činnosť sa vyžaduje elektrické napájanie. Postačuje však príkon max. 20 W (nominal 10 – 12 W).

Cena a dĺžka inštalácie

Pri štandardnej dodávke a bežných podmienkach pri inštalácii je to v rozsahu 1200 až 2000 eur vrátane DPH. Presnejšiu cenu opäť môžete zistiť na webovej stránke Recuair, k dispozícii je aj slovenské zastúpenie alebo chatovací nástroj. Inštalácia zaberie zhruba 2 až 4 hodiny, jej súčasťou je aj urobenie poriadku po inštalácii. Celá inštalácia sa pritom vykonáva zvnútra, je teda jedno na akom poschodí bývate. Príjemným benefitom je až 5 ročná záruka na zariadenie, čo svedčí o jeho skutočnej kvalite. Jeho životnosť totiž výrobca udáva v trvaní až 25 rokov.

Vo výsledku si namontovaný systém Recuair ani nevšimnete. Vidieť len plastový kryt, ktorý je vybavený aj ambientným podsvietením. Z hornej strany sú tri výduchy, ktoré smerujú prúd vzduchu do stropu a pri prevádzke nie je cítiť žiadny prievan. Systém sa ovláda diaľkovým ovládaním alebo mobilnou aplikáciou.

RecuairZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Pri pohľade zvnútra vidíte len kryt jednotky s ambientným podsvietením

Ešte pripomeňme, že firma ponúka aj unikátny systém POLAR ktorý zvláda hravo mrazy aj pod mínus 15°C. Takéto oblasti na Slovensku ak bývate v lokalite, kde takéto teploty v zime pretrvávajú, je lepšie sa orientovať na túto verziu.

Zdroje: vlastné, Recuair

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.