V Bratislave sme si na chvíľu vyskúšali automobil Tesla Model S. Namiesto klasického motora má elektrický pohon a teda neznečisťuje prostredie, emisie = 0. Výkon motora sa líši v závislosti od toho, ktorú verziu elektromobilu máte. My sme mali k dispozícii model s batériou s kapacitou 85 kWh.

Tesla-2Štandardná batéria umožňuje dojazd 390 km na jedno nabitie, v prípade veľkokapacitnej batérie odjazdíte 500 km pri priemernej rýchlosti okolo 100 km/h pri okolitej teplote 20 °C. Inak povedané, na jedno nabitie by ste sa mohli odviezť z Bratislavy do Košíc.

Tesla-9Model S P85 zrýchli v závislosti od výkonu motora z 0 na 100 km/h počas 4,4 sekundy, jeho maximálna rýchlosť je 210 km/h. Dodajme, že výrobca poskytuje 8-ročnú záruku na batériu. Nakoľko auto nemá klasický motor, ponúka dva kufre. Predný má objem 150,1 litrov, zadný 744,7 litrov. Tento priestor je možné rozšíriť až na 1645,2 litrov, ak znížite zadné sedadlá.

Tesla-3Výhodou elektromobilov Tesla je, že prevádzkové náklady na automobil sú minimálne. V aute len dobíjate batérie. Tesla má špeciálne stanice Supercharger. Nabíjajú s väčším výkonom ako klasické stanice a pre majiteľov Tesla vozidiel sú doživotne bezplatné (pre modely 85 a P85). Takéto stanice by sa mali objaviť v Bratislave a v Banskej Bystrici, zatiaľ je k dispozícii napr. vo Viedni.

Tesla-7Supercharger nabije Teslu Model S na 100 % v priebehu jednej hodiny, za 20 minút na 50 % kapacity. Auto môžete dobíjať aj z bežnej elektrickej siete 230 V. Pri odbere 16 A nabijete za jednu hodinu batériu na vzdialenosť 55 km. Nabíjacia zásuvka je pritom skrytá v zadnom svetle.

Tesla-6Šoférovať Teslu je úžasný pocit. Bezdrôtové ovládanie v kľúči odomkne auto keď sa k nemu priblížite a kľučky na dverách sa vytiahnu, aby ste dvere ľahko otvorili. Ako si sadáte na miesto vodiča, hneď vidíte na prednom paneli 17-palcový dotykový displej a to je aj centrum ovládania klimatizácie, navigácie, režimu motora a bŕzd, multimédií a pod. Keď zavriete dvere, kľučky sa vtiahnu do dverí – kvôli optimalizácii prúdenia vzduchu.

Tesla je pri prevádzke úplne tichá. Krútiaci moment je konštantný v takmer celom rozsahu otáčok. čo je výborné hlavne na križovatkách. Tesla ponúka aj vlastnú mobilnú aplikáciu a pomocou nej si môžete ešte z postele vyhriať kabínu auta tak, aby ste si sadli na teplé miestečko. Okrem toho si cez aplikáciu môžete pozrieť, kde máte automobil zaparkovaný a otvoriť, resp. ho zatvoriť ho na diaľku.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.