Za Muskove nápady by sa nehanbil ani nemenovaný slovenský politik.

Sociálnu sieť Twitter, ktorá sa zmieta v poryvoch nápadov jej extentrického vlastníka Elona Muska, čakajú dve zmeny. Týkajú sa loga a domény a Musk o nich informoval v celom rade príspevkov na Twitteri.

Čo sa týka loga, už dlhé roky sa nám s Twitterom spája silueta modrého vtáčika, ktorá sa preň stala typickým poznávacím znamením. Aktuálnemu šéfovi sociálnej siete sa však evidentne nepáči a preto v nedeľu (23. 7.) avizoval, že ho zmení za niečo, čo je jeho srdcu bližšie.

Nejde o nič iné ako písmeno „X“, ktoré sa v rôznych variáciách objavuje v jeho firmách, napríklad vesmírnej spoločnosti SpaceX. Na novom logu už podľa Muska pracujú a postupne sa „zbavia všetkých vtákov“, čím narážal na doterajší znak sociálnej siete.

Druhou zmenou je presmerovanie domény X.com práve na Twitter, čo je funkčné už teraz. Ak sa teda pokúsite dostať na stránku X.com, presmeruje vás na sociálnu sieť. Ako v tejto súvislosti informuje portál Neowin.net, X.com bol prvý veľký Muskov projekt, ktorý v roku 1999 spoluzakladal s tromi ďalšími spoločníkmi. Príslušná spoločnosť poskytovala ľahké možnosti platieb pre jednotlivcov. Neskôr bola premenovaná na PayPal a v roku 2002 predaná spoločnosti eBay za 1,5 miliardy dolárov.

Elon Musk začal akvizíciu sociálnej siete Twitter v apríli 2022 a hoci chcel následne z kúpy vycúvať, zmluvné podmienky mu to neumožnili a v októbri 2022 sa tak transakcia zavŕšila. Za sieť zaplatil 44 miliárd amerických dolárov.

Následne na sieti zrealizoval množstvo kontroverzných opatrení, napríklad prepustil veľkú časť zamestnancov vrátane moderátorov obsahu, obnovil zablokovaný účet bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa či zvýšil maximálny počet znakov v príspevkoch platiacich používateľov.

Pre chaotické riadenie siete stratil od kúpy Muskom Twitter veľkú časť hodnoty a v súčasnosti má hodnotu asi 15 miliárd dolárov.

Zdroje: Twitter.com, Neowin.net

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.