Výskumníci Cambridgeskej univerzity zistili, že dáta sa dajú obnoviť z androidových telefónov aj po ich vymazaní prevodom telefónu do továrenského nastavenia.

Čo si pod dátami predstaviť? No rozhodne nejde o „surové“ súbory, ale o konkrétne dáta ako textové správy, kontakty alebo napríklad fotografie z Facebooku. Prihlasovacie údaje do rôznych služieb nie sú výnimkou, takisto ani vaše obrázky a videá.

factory

Testy boli vykonávané na menšej vzorke fyzických zariadení, no tie reprezentovali viac ako polovicu tých, čo sú používané. Testovali na 21 zariadeniach od piatich výrobcov (technicky štyroch ak nepočítame zariadenia Nexus od Googlu). Operačné systémy boli od verzie 2.3 až po 4.3. Po tom, čo vykonali reset do výrobných zariadení, bolo možné obnoviť dáta z viac ako 80% zariadení vrátane hlavného hesla do účtu služieb Google.

Testované zariadenia

Android 2.2.x FroyoHTC Nexus OneAndroid 4.0.x ICSHTC Sensation
Motorola DefySamsung Galaxy S3
HTC Desire C
Android 2.3.x GingerbreadSamsung Galaxy S+Samsung Galaxy S2
HTC Wildfire SLG Optimus L5
HTC Desire S
Samsung Galaxy SAndroid 4.(1-3).x Jelly BeanNexus 4 (2)
Samsung Galaxy S2Motorola RAZR i
Samsung Galaxy ACELG Optimus L7
LG Optimus L3Nexus S
Nexus SSamsung Galaxy Note
HTC One S
HTC One X

 

Ako dôkaz úspešného obnovenia dát bolo opätovné prihlásenie do reálnych účtov Google a spustená synchronizácia údajov na týchto zariadeniach. Rovnako to bolo aj v prípade pokusov obnovenia hesla do účtu na Facebooku.

Dáta sa podarilo obnoviť aj vtedy, keď bolo nastavenie šifrovanie telefónu. Ako je to možné? Predpoklad je založený na princípe uchovávania dát a šetreniu prepisovania blokov pamäti, kvôli jej životnosť. Tiež je tu ale predpoklad, že výrobcovia flash pamätí nedodávajú správne ovládače.

Podľa vyjadrení odborníkov je zatiaľ najistejším spôsobom ručné odstránenie prihlásených účtov a následný prepis úložného priestoru vlastnými dátami, až po kým ho nezaplníte. Niektorí používatelia to robia viacnásobne.

Zdroj: PhoneArena.com

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.