Vhodný je pre nenáročných používateľov.

DELL E2724HS v sebe nezaprie príslušnosť k aktuálnej generácii monitorov spoločnosti Dell. Vyznačuje sa moderným dizajnom a veľkým 27-palcovým LCD displejom, okolo ktorého sa nachádzajú iba minimálne rámčeky. Pri tomto type monitora je potrebné vziať v úvahu podstatný fakt. Je určený pre menej náročných používateľov, čiže skôr sa hodí do administratívy alebo na domáce použitie. 

Hoci monitor má veľkú 27-palcovú zobrazovaciu plochu, tak jeho rozlíšenie je “iba” Full HD, čiže hranie a ani náročnejšie grafické úkony si s týmto monitorom skutočne neužijete. Na druhej strane jeho kvalitný panel je priam ideálny na práci s textom alebo internetom. Farebné podanie je veľmi neutrálne, čiže farby nie sú príliš živé a ani dlhá práca za týmto monitorom nie je únavná pre oči. Kontrastný pomer panela je 3000:1 (dynamický) a dokáže zobraziť až 16,7 milióna farieb. Vo výbave však nechýbajú ani technológie na ochranu zraku ako Flicker-Less, Dell ComfortView a Low Blue Light.

DELL E2724HS: Cenovo dostupný monitorZdroj: TOUCHIT
DELL E2724HS: Cenovo dostupný monitor

Celkové spracovanie monitora na mňa nezapôsobilo tak, ako tomu bolo počas testu jeho vybavenejšieho súrodenca DELL SE2723DS, avšak tento rozdiel je zohľadnený v o niečo nižšej cene. V každom prípade je aj pri modeli E2724HS zachovaná kvalita značky Dell. 

Keď som už spomínal tenké rámiky, tak tie sa nachádzajú iba na troch stranách, pričom spodný rámik je štandardne o niečo hrubší. Na jeho pravej strane sú zospodu umiestnené ovládacie tlačidlá, ktorými sa všetky nastavenia vykonávajú veľmi jednoducho a intuitívne. 

Elegantný a stabilný stojan 

Nastavenia výšky a sklonu sú štandardné. Monitor je možné veľmi jednoducho výškovo nastaviť v rozsahu 10 centimetrov. Na toto nastavenie nie je potrebná takmer takmer žiadna sila. Nastaviteľný je aj náklon v rozsahu +21°/-5°, avšak monitor na výšku používať nie je možné. Musím vyzdvihnúť tuhosť plastového stojana a podstavca. Ak raz niečo nastavíte, tak to jednoducho drží na svojom mieste. V zadnej časti monitora je veľmi jednoduchý manažment káblov. Nechýba dokonca ani možnosť zavesenia na stenu VESA 100×100.  

Pomocou kalibračnej sondy som pri prednastavenom kontraste nameral minimálny jas 27 nitov a maximálny jas 250 nitov. Pokrytie farebných priestorov dosahuje 89,6 % pre sRGB, 64 % pre Adobe RGB a 65,9 % pre DCI-P3. Kalibračná sonda tiež namerala priemernú odchýlku deltaE na úrovni 0,07, resp. maximálnu na úrovni 0,82.

DELL E2724HS: Cenovo dostupný monitorZdroj: TOUCHIT
DELL E2724HS: Cenovo dostupný monitor

Výbava portov je základná 

V ponuke monitora sa nachádza doslova iba to základné. Na zadnej strane sa nachádza 1× HDMI port, 1× DisplayPort 1.2 a VGA port. Zvukový výstup alebo USB-C port budete pri tomto monitore hľadať zbytočne. Pokiaľ ide o výstupy, tak vo výbave sa nachádzajú ešte aj základné stereo reproduktory. 

Farebné podanie

Podanie farieb a zobrazovacie možnosti v predvolenom režime hodnotím vzhľadom na určenie monitora pozitívne, avšak model DELL SE2723DS je na tom opäť oveľa lepšie. O čosi presnejšie zobrazovanie farieb som dosiahol až pomocou kalibračnej sondy. Vo výbave monitora sa nachádzajú aj profily, pomocou ktorých je možné nastaviť farby tak, aby vyhovovali každému. Dostupný je aj jeden používateľský. 

Spotreba monitora v pohotovostnom režime je 0,3 W. Pri bežnej prevádzke sa však spotreba pohybuje v rozmedzí 17 až 30 W. 

DELL E2724HS: Cenovo dostupný monitorZdroj: TOUCHIT
DELL E2724HS: Cenovo dostupný monitor

Verdikt

DELL E2724HS je cenovo dostupné riešenie do kancelárie alebo pracovne. Je potrebné mať na pamäti, že ide o základný 27-palcový monitor s Full HD rozlíšením. Pokiaľ však zoberiem do úvahy aj model DELL SE2723DS, ktorý stojí o pár desiatok EUR viac, tak tento monitor nedáva až tak veľký zmysel. Pokiaľ nechcete ísť do cenovej hladiny takmer 300 eur, a hľadáte kvalitný kancelársky monitor, tak ani kúpou E2724HS nespravíte chybu. Zamrzí iba slabšia výbava portov.

DELL E2724HS: Cenovo dostupný monitorZdroj: TOUCHIT
DELL E2724HS: Pokrytie farebného priestoru sRGB

Cena: 218,40 eur

Zapožičal: Asbis

Páči sa nám

  • Dostupná cena
  • Kvalitne nastavený displej na kancelárske používanie
  • Matný panel

Nepáči sa nám

  • Slabá výbava portov
  • Obmedzené použitie aj vzhľadom na rozlíšenie

Technické špecifikácie:

DELL E2724HS
Veľkosť a typ panela27″, IPS, 1920 × 1080, 60 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva27 až 250 cd/m2, 5 – 8 ms
Pokrytie farebného priestoru89,6 % pre sRGB, 64 % pre Adobe RGB a 65,9 % pre DCI-P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, Nie, zabudované reproduktory,
KonektivitaHDMI, DisplayPort 1.4, VGA

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.