Ponúka kvalitné podanie farieb.

DELL SE2723DS je určený na použitie v domácnosti alebo kancelárii. Hoci ide o monitor v cenovej kategórii do 300 eur, odporúčam ho skôr menej náročným používateľom, ktorí nepotrebujú príliš veľa portov. Monitor má 27-palcový IPS panel s QHD rozlíšením a kvalitným podaním farieb. Obnovovacia frekvencia je 75 Hz a odozva až 4 ms. Kontrastný pomer 1000 : 1.

Po dizajnovej stránke ide o nenápadného elegána s matným displejom a tenkými rámikmi na troch stranách. Spodný rámik je však štandardne o niečo hrubší. Na jeho spodnej strane sú umiestnené ovládacie tlačidlá, ktorými sa všetky nastavenia vykonávajú veľmi jednoducho a intuitívne. Kladne hodnotím aj pozorovacie uhly, ako aj celkovú kvalitu panela, keďže ani pri detailnom skúmaní som si nevšimol žiadne presvitanie podsvietenia alebo ďalšie nedostatky.

DELL SE2723DSZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
DELL SE2723DS

Elegantný a stabilný stojan 

Nastavenia výšky a sklonu sú štandardné. Monitor je možné veľmi jednoducho výškovo nastaviť v rozmedzí 4,5 – 14,5 cm od stola. Na toto nastavenie nie je potrebná takmer takmer žiadna sila. Nastaviteľný je aj náklon v rozsahu +21°/-5°, avšak monitor na výšku používať nie je možné. Musím vyzdvihnúť tuhosť plastového stojana a podstavca. Ak raz niečo nastavíte, tak to jednoducho drží na svojom mieste. V zadnej časti monitora je veľmi jednoduchý manažment káblov. Nechýba dokonca ani možnosť zavesenia na stenu VESA 100×100.  

DELL SE2723DSZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
DELL SE2723DS

Pomocou kalibračnej sondy som pri prednastavenom kontraste nameral minimálny jas 34 nitov a maximálny jas 343 nitov. Pokrytie farebných priestorov dosahuje 99,1 % pre sRGB, 75,9 % pre Adobe RGB a 79,6 % pre DCI-P3. Kalibračná sonda tiež namerala priemernú odchýlku deltaE na úrovni 0,13, resp. maximálnu na úrovni 1,08.

Výbava portov je základná

V ponuke sa nachádza 2× HDMI 1.4, 1× DisplayPort 1.2 a zvukový výstup pre slúchadlá alebo externé reproduktory. Vo výbave by som však ocenil aj USB-C port, ktorý v prípade tohto monitora budete hľadať zbytočne.

DELL SE2723DSZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
DELL SE2723DS

Farebné podanie na jednotku

Podanie farieb a zobrazovacie možnosti v predvolenom režime hodnotím veľmi pozitívne, avšak o čosi presnejšie zobrazovanie farieb som dosiahol až pomocou kalibračnej sondy. Vo výbave monitora sa nachádza 7 farebných profilov (Standard, Movie, FPS, RTS, RPG, Warm, Cool), vrátane jedného používateľského. Pokiaľ budete potrebovať zmeniť aj pomer strán, tak v ponuke sa nachádzajú tri možnosti – 16:9, 4:3 a 5:4. Doladiť je možné ostrosť obrazu a aj odozvu panela v troch úrovniach – 4, 5 a 8 ms. Do výbavy sa dostala aj podpora adaptívnej synchronizácie prostredníctvom funkcie AMD Freesync, ako aj filter modrého svetla.

DELL SE2723DSZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
DELL SE2723DS

Spotreba monitora v pohotovostnom režime je 0,3 W. Pri nastavení minimálneho jasu som sa dokázal dostať na úroveň okolo 7 W, avšak maximálny jas som nameral na úrovni 23,9 W. Túto hodnotu sa mi podarilo dosiahnuť v režime farieb Custom s maximálnym jasom. Štandardný režim s maximálnym jasom dosahoval hodnotu 22,7 W. Výrobca udáva maximálnu spotrebu na úrovni 30 W.

Verdikt

DELL SE2723DS je elegantné riešenie do kancelárie alebo pracovne. Ponúka moderný takmer bezrámikový dizajn. Matný povrch 27-palcového QHD panela eliminuje odlesky, čo umožňuje vyniknúť skutočne dobrému podaniu farieb, na ktoré je radosť pozerať. Vzhľadom na cenu by som však ocenil bohatšiu výbavu portov vrátane USB-C. Pokiaľ však hľadáte kvalitný kancelársky monitor DELL SE2723DS je jasná voľba.

Cena: 283 eur

Zapožičal: Asbis

Páči sa nám

  • Kvalitný QHD panel s matným povrchom
  • AMD FreeSync
  • Intuitívne prostredie
  • Elegantný dizajn

Nepáči sa nám

  • Malá výbava portov

Technické špecifikácie:

DELL SE2723DS
Veľkosť a typ panela27″, IPS, 2560 × 1440 px, 75 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva34 až 343 cd/m2, 5 ms
Pokrytie farebného priestoru99,1 % sRGB, 75,9 % Adobe RGB, 79,6 % DCI-P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, nie, AMD Freesync
KonektivitaHDMI 1.4, DisplayPort 1.2, 3,5 mm jack
DELL SE2723DS: Pokrytie farebného priestoru sRGBZdroj: TOUCHIT
DELL SE2723DS: Pokrytie farebného priestoru sRGB

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.