Konvertibilný notebook s veľmi dlhou výdržou na batériu.

Dell rozhodne vie, ako spraviť notebook tohto typu. Pozitívnych vlastností bolo viac ako len dlhá výdrž na batériu. Napríklad celková odolnosť a možnosti nastavenia cez nástroje priamo od Dellu.

Notebook je aj v čiernej edícii a má vstavené pero, ktoré sa dá uložiť do kĺbu displeja. V našej edícii je pero podporované ale treba si ho dokúpiť samostatne.

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell Inspiron 7391 2in1
ProcesorIntel Core i5-10210U 1,6 ÷ 4,2 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3 (max. 16 GB)
Pevný diskSK hynix, 256 GB SSD
Hlavný displej13,3″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics
Porty1 × USB-C / DP / TB, HDMI 2.0, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]307 × 216 × 16

Vyhotovenie a používanie

Inspiron 13 môžete nosiť kam potrebujete, skonštruovaný je s vysokou dávkou odolnosti. Prežije teplotné výkyvy a hliníkové telo mu dáva pevnosť navyše. Po otvorení veka nečakajte žiadne prekvapenie. Je tu klasická klávesnica a touchpad.

Je tichá a má dva stupne podsvietenia. Cez deň sme ho museli vypnúť, inak by sme nevideli na popisy klávesov. Nebol to problém, avšak je pravda, že niektoré klávesnice majú tento neduh.

Chválime výrazne oddelené tlačidlo na vypnutie. Je súčasťou klávesnice, avšak treba ho poriadne stlačiť a určite sa vám to nestane omylom. Jeho súčasťou je čítačka odtlačkov prstov. Funguje výborne. Hoci takto umiestnené tlačidlo púta trochu pozornosti, páčilo sa nám, že fungovalo.

Výrobca sa sústredil na premyslené veci, nie na dizajnové riešenie, ktorým si potom omylom vypnete notebook namiesto stlačenia klávesu Delete.

Veko udrží displej v hociktorej polohe, na prvý pohľad nemáte pocit, že ide o konvertibilný notebook, aspoň podľa kĺbu.

Reproduktory sú umiestnené na spodnej strane. Vďaka rozšíreniu MaxxAudio Pro sa dajú celkom dobre použiť aj na hudbu, avšak reproduktory v Dell XPS 13 boli lepšie.

Výkon a výbava

Konfigurácia obsahovala najnovší procesor z desiatej generácie – Intel Core i5-10210U 1,6 ÷ 4,2 GHz. Maximálna kapacita RAM pre túto sériu je 16 GB, my sme mali polovičnú pamäť. Na kancelársku prácu to nie je žiadny problém, takisto ani disk s kapacitou 256 GB. Kto potrebuje väčší, má možnosť ísť na dvojnásobnú kapacitu.

Notebook sa dá nabíjať priloženým adaptérom s vlastným konektorom alebo použijete vlastný adaptér s USB-C. Konektor, ktorý je tu poslúži aj na nabíjanie notebooku. Integrovanie Power Delivery do tohto rozhrania sme využívali každý deň.

Aj tu je súčasťou nástroj Power Manager na správu batérie a energetických profilov. Vďaka tomu máte voľbu medzi výkonným a úsporným režimom ako aj hlučnosťou ventilátora. S riadením výkonu a chladenia ide ruka v ruke výdrž batérie. V praxi sa dostanete cez desať hodín, pri vyššej záťaži spoľahlivo na sedem hodín.

Portová výbava je skromnejšia, teší nás ale univerzálnosť. Máte po jednom USB-A porte aj USB-C. Čítačka pamäťových kariet je vo verzii micro a sme radi, že tu vôbec nejaká je. Pre mnohých nebude menší rozmer žiadny problém.

Aj v tomto prípade je súčasťou výbavy trojica funkcií z dielne Dell:

CinemaColor – úprava farebnosti displeja podľa sledovaného obsahu, napríklad športových vysielaní alebo napríklad vlastný nočný režim na šetrenie zraku.

CinemaStream – aplikácia na Wi-Fi adaptéri, ktorej môžete definovať prioritu prenosu cez aplikácie v systéme. Vynikajúca vec na určenie priority dátovej prevádzky ako aj konkrétnych limitov prenesených dát za sekundu.

CinemaSound – vylepšenie zvuku integrovaných reproduktorov ako aj zariadení pripojených cez 3,5 mm konektor alebo Bluetooth.

Benchmarky

Model / TestyDell Inspiron 7391 2in1
PCMark 10 – Kancelársky výkon4121
Essentials9105
Productivity6746
Digital Content Creation3093
3DMark 11 – Herný výkon2079
Graphics score1871
Physics score6487
Combined score1759
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room761
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]656,6
Access time [ms]0,048
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]10:21
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]233,44
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]31,6 / 39,1
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]39,2 / 44,1
thumbs-up-icon

Výhody

  • Pevné vyhotovenie
  • Silný kĺb displeja
  • Tlačidlo na vypnutie má silný stisk
  • Systém chladenia a výdrže notebooku
  • Profily farieb na displej cez CinemaColor
  • Rýchle nabíjanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Na popisy klávesov nie je vidno pri bežnom osvetlení a zapnutí podsvietenia
  • Hlučnejší ventilátor v záťaži

Cena: 1152,36 EUR

Záruka: 2 roky; Next Business Day

Zapožičal: ASBIS SK

Verdikt

Dell Inspiron 13 podarený notebook, ktorý sa dá používať aj v režime tabletu. Má akceptovateľnú hmotnosť, a tak ho viete udržať v ruke aj v tomto režime. Najlepšie sa vám bude pracovať v režime klasického notebooku.

Programy priamo od Dellu sa postarajú o aktualizácie ovládačov ako aj BIOSu. Notebook sa neprehrieva a aj cez vyššie namerané teploty na minimálnej ploche, nebude nepríjemne hriať. Aj pri vyššej záťaži je klávesnice len mierne teplejšia ako v kancelárskom režime.

Fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Recenzia Dell XPS 13 9380: Rekordná výdrž na batériu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.