Dell Inspiron 7000 je 23,8-palcový All-in-One počítač, ktorý zaujme tenkým dizajnom displeja, viacerými režimami používania, ale najmä technológiou Intel RealSense 3D, ktorou bol nami testovaný model vybavený.

Táto kamera neslúži iba na overenie používateľa pri prihlasovaní do systému Windows, jej využitie je rôznorodejšie.

Inspiron 7000 nie je All-in-One počítač v pravom slova zmysle. Komponenty nie sú integrované v šasi displeja. Nájdete ich v tenkom podstavci, ktorý je ohybným ramenom spojený s obrazovkou. Výhodou tohto riešenia je malá hrúbka rámu displeja, nevýhodou sú veľmi kompaktné rozmery samotného podstavca, ktorý sa vie slušne zahriať v prípade, že používate na výkon náročnejšie aplikácie. Bez ohľadu na to, ako celok pôsobí tento počítač veľmi efektne.

23,8-palcový displej má rozlíšenie 1920 × 1080 a umožňuje dotykové ovládanie. Nami testovaná konfigurácia ponúkala výkonný procesor Intel Core i7-6700HQ, ktorý patrí k aktuálnej špičke. Operačná pamäť mala kapacitu 12 GB, pevný disk (5400 ot./m.) poskytoval 900 GB využiteľného priestoru. Privítali by sme aj SSD úložisko. Grafická karta GeForce 940M svojím výkonom nenadchne. Škoda, že Dell nezabudoval do počítača aspoň model 950M, ktorý má dvojnásobný výkon v graficky náročnejších aplikáciách. 940M si poradí so staršími hrami, v prípade herných noviniek nie je reálne použiteľná.

Stojan obsahuje aj zabudovaný reproduktor a konektory po bokoch. Vpravo sa nachádzajú dva USB 3.0 porty, čítačka SD kariet a kombinovaný audiokonektor. Vľavo nájdete ďalšiu dvojicu USB 3.0 portov, ktoré vzadu dopĺňajú dva USB 2.0 porty, HDMI vstup a výstup a ethernetový port. Z hľadiska výbavy ide o šikovný počítač do domácnosti, ktorý si poradí s každodenným používaním, prácou a multimédiami. Herný stroj to zďaleka nie je a za cenu tohto počítača si môžete zaobstarať o poznanie výkonnejšie zariadenie, ale viete, ako to chodí. Platíte za dizajn, kompaktné rozmery a extra funkcie, ako je kamera Intel RealSense. V úvode sme spomínali, že počítač môžete používať vo viacerých režimoch. Bolo tým myslené, že s ramenom, ktoré spája základňu s obrazovkou, môžete ľubovoľne manipulovať a displej si tak otočíte aj do vodorovnej polohy.

Proces skenovania vašej tváre pre potreby aplikácie 3DMe

Proces skenovania vašej tváre pre potreby aplikácie 3DMe

Pri testovaní All-in-One počítača od Dellu sme sa v prvom rade zamerali na technológiu Intel RealSense. Počítač sme neignorovali ani z hľadiska ostatných testov, namerané hodnoty nájdete v tabuľke.

Čo dokáže Intel RealSense?

V minulosti sme skúšali technológiu RealSense v tablete od Dellu. Zadná kamera vtedy nemala príliš pestré využitie, mohli sme akurát meniť zaostrenie na už uloženej fotografii alebo merať rozmery objektov okolo nás. Určitá odchýlka tam bola, technológia mala problémy najmä s objektami, ktoré boli príliš ďaleko. Tie nedokázala správne zmerať.

Pomocou Intel RealSense sme si vytvorili akčné figúrky s našou podobizňou

Pomocou Intel RealSense sme si vytvorili akčné figúrky s našou podobizňou

Počítač od Dellu má kameru umiestnenú nad displejom. Využitie je v tomto prípade trochu iné, pretože kameru nemôžete ľubovoľne natáčať. Bolo by nepraktické fotiť ňou svoje okolie a merať objekty. Predná kamera má jednoducho iné využitie a uvedomuje si to aj Intel. Ten delí aktuálne modely kamier Intel RealSense na prednú (označenie F200) a zadnú (R200). Pre každý typ kamery sú k dispozícii rôzne aplikácie. Niektoré spustíte na oboch kamerách, iné vyžadujú špecifickú verziu.

Pravdepodobne najznámejším spôsobom využitia prednej kamery je integrácia funkcie Windows Hello. Ide o systém biometrickej identifikácie. Kamera analyzuje človeka, ktorý sedí pred počítačom a dokáže určiť, či je to jeho majiteľ, resp. autorizovaný používateľ alebo nie. Na rozdiel od bežných webkamier dokáže Intel RealSense kamera analyzovať aj hĺbku scény, tretí rozmer, vďaka čomu by mal byť spôsob identifikácie presnejší a spoľahlivejší. Nastavenie tejto funkcie trvá necelých 5 sekúnd, vrátane kalibrácie, aby vás kamera spoznala. Počas nášho testovania sme nemali s prihlasovaním problém, kamera nás identifikovala správne a rýchlo. Bohužiaľ, stalo sa aj to, že sa kamera po zapnutí počítača neaktivovala. Takisto nám vadilo, že sme pravidelne po prebudení počítača museli pár sekúnd čakať, až sa tento komponent „zobudí“ a začne fungovať.

Aplikácia Kagura vytvorí virtuálne hudobné nástroje, ktoré aktivujete pohybom rúk

Aplikácia Kagura vytvorí virtuálne hudobné nástroje, ktoré aktivujete pohybom rúk

Kameru Intel RealSense využijete aj v kombinácii s viacerými aplikáciami, ktoré Intel prezentuje na oficiálnych stránkach. Stačí si vygoogliť Intel RealSense App Showcase a môžete si pozrieť portfólio dostupných aplikácií. My sme niekoľko z nich vyskúšali, najviac nás oslovila aplikácia 3DMe. Tá naskenuje vašu tvár – trvá to pár sekúnd – a aplikuje ju na rôzne postavičky. V ponuke sú postavy zo Star Treku alebo seriálu The Walking Dead, pre deti sú určení rôzni hrdinovia atď. Výsledok vyzerá veľmi dobre a v prípade záujmu si môžete figúrku s vašou podobizňou nechať vyrobiť. Avšak, stojí takmer 90 eur.

Madagaskar je hra ako pre Kinect. Sledujete postavičku a kopírujete pohyb jej rúk

Madagaskar je hra ako pre Kinect. Sledujete postavičku a kopírujete pohyb jej rúk

Zahrali sme si hru, ktorú sme ovládali iba pohybom hlavy. Nebolo to moc pohodlné. Zábavnejšie bolo tancovanie s postavičkou z filmu Madagaskar. Treba napodobňovať pohyb jej rúk, Intel RealSense kamera v tomto prípade funguje podobne ako senzor Kinect v prípade konzoly Xbox. Ide však o krátkodobú zábavu. Z praktickejších aplikácií spomeňme viaceré nástroje, ktoré vaše pozadie automaticky odstránia, takže je vidno iba vašu hlavu. Toto ocenia napr. YouTuberi, ktorí hrajú hru a pritom na obrazovke zobrazujú aj svoju tvár. Využívajú k tomu zelenú stenu, kamera RealSense dokáže oddeliť pozadie automaticky. Presnosť snímania rúk, resp. ich tvaru nie je bezchybná, čo sa prejavilo v hre, v ktorej sme mali robiť pomocou dlane most pre herné postavičky. Nefungovalo to optimálne, dôvodom mohlo byť aj okolité osvetlenie.

Cena: 1300 EUR
Zapožičal: Intel

dell_inspiron_7000_tabulka_nowat


Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní touchIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit