Notebook má všetko, čo by ste mohli potrebovať.

Škoda, že nová séria ešte prichádza s pomerom strán 16:9. Do redakcie sa nám dostáva na testy čoraz viac modelov s pomerom obrazovky 16:10 a dá sa na to rýchlo zvyknúť. V každom prípade toto je zariadenie, ktoré vám dá nazvime to plnú výbavu portov, vyšší kancelársky výkon a dlhú výdrž na batériu.

Veko sa dá otvoriť na uhol 180° a nie je dotykový. Ideálna kombinácia na klasický notebook a bez limitov toho, ako sa na displej chcete pozerať.

Zdroj: Samuel Hindy

Klasika ale užitočná

Na pohľad je to bežný notebook. Nemá žiadne dizajnové špeciality, nie je ani najtenší, no v konečnom dôsledku to má pre vás dve hlavné výhody. Dostanete klasický notebook s 15,6“ displejom a plnou klávesnicou vrátane numerického bloku a tiež LAN konektorom, HDMI portom a ďalšími portami. Toto považujem za užitočné a ak má ísť o nástroj používaný na pracovnom stole, bude pohodlné nepoužívať redukcie na to, aby ste mali viac potrebných portov.

Klávesnica má dva stupne bieleho podsvietenia, v BIOSe sa dá nastaviť, aby svietila dlhšie než niekoľko sekúnd, prípadne trvalo, ak si ju nastavíte. Nebude po ubehnutí časového intervalu zhasínať. Samostatne sa to dá nastaviť na režim z elektrickej siete a batérie. Podsvietenie je jedno z najlepších, aké sa dá vidieť. Tu si Dell za svoju klávesnicu zaslúži pochvalu.

Numerický blok má doplnkové tlačidlá navrchu, čo pôsobí ako kalkulačka. Jedným z tlačidiel je aj to na vyvolanie kalkulačky v systéme. Súčasťou tohto bloku je tlačidlo na zapnutie. Je ale silné a len tak ľahko ho nestlačíte. Má orámovanie bielym LED svetlom a slúži aj ako čítačka odtlačkov.

Zdroj: Samuel Hindy

IR kamera

Do systému sa dá prihlásiť pomocou tváre, nielen spomínaným tlačidlom. Funguje to veľmi dobre. V tejto konfigurácii ale nebol snímač priblíženia, takže sa nedalo nastaviť automatické prihlasovanie po priblížení sa k počítaču alebo zamknutie systému po odchode od počítača. Kamera má fyzický kryt súkromia.

Zdroj: Samuel Hindy

Dell Optimizer

Ide o hlavnú súčasť notebooku, ktorá vám umožní vyťažiť z neho maximum v oblasti zvuku, výdrže alebo sieťovej konektivity. Výrobca poskytuje adaptér s výkonom 65 W a podporou rýchleho nabíjania. Na 80 % batérie sa dá nabiť už za jednu hodinu. Nabíjanie je cez jeden z konektorov USB-C. Používať sa dá aj vlastná nabíjačka, napríklad dostatočne výkonný adaptér k notebooku.

Sú tu vlastné režimy výkonu, čo má dopad aj na ventilátor. Obdobu týchto nastavení majú aj iní výrobcovia. Dá sa nastaviť napríklad tichý chod, aby zbytočne nebežal ventilátor, ak to nechcete a notebook sa čím skôr prepol do menej výkonného režimu bez potreby chladenia vysokými otáčkami. Tiež si vyberáte, kedy chcete notebook nabíjať a kedy má bežať na batériu. Naopak, zvoliť sa dajú aj vysoké otáčky, ak chcete mať notebook chladný.

V oblasti vylepšenia audia tu máte rozšírený zvukový zážitok. Znie to dobre a zvýši to výkon reproduktorov. Viac je ale audio sekcia zameraná na odstraňovanie šumu z okolia, čo sa hodí pri videokonferenciách.

Intel 12. gen

V tomto prípade výrobca použil energeticky efektívnejší variant tohto procesora, čo bolo miestami cítiť. To v prípade, že testujete notebooky a poznáte medzi nimi rozdiely. Bežne nič nepocítite a máte tu nárast výkonu oproti 11. generácii. O to nemusíte mať obavy, avšak ako uvádzame naprieč spektrom všetkých zariadení s 12. generáciou od Intelu, chce to ešte optimalizovať Windows 11.

Ten síce tvrdí, že má priamu optimalizáciu na ARMovú architektúru čipov, no nie vždy to tak je. Postupne sa ale optimalizácia bude zlepšovať a určite si treba kúpiť notebook s 12. generáciou Intel Core procesorov, ak rozmýšľate aj do budúcna. Určite sa to oplatí.

Verdikt

Dell Latitude 5530 je klasika na poli notebookov. Dá sa naň spoľahnúť pri práci na batériu, má veľmi dobrý kancelársky výkon a tiež dokáže fungovať bezhlučne. Stačí si ho nastaviť. Tu dáva výrobca silný nástroj na to, aby ste mali technológie v notebooku pod kontrolou.

Má klasickú klávesnicu, na nič si netreba zvykať. Toto bude dobrá voľba pre každého, kto chce notebook s veľmi dobrou portovou výbavou.

Zároveň si spolu s notebookom kupujete záruku 3 roky ProSupport Next Business Day On-Site Service, teda servis u zákazníka do druhého pracovného dňa.

Cena: 1800 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell Latitude 5530
ProcesorIntel Core i5-1235U 3,3 ÷ 4,4 GHz, 12 MB cache (15 ÷ 55 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 64 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Hlavný displej15,6″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.2
Porty2 × USB 3.2-A Gen 1, 2 × USB-C Gen 2 + DP + PD, HDMI 2.0, audio, microSD
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]358 × 233 × 22
Hmotnosť [kg]1,59
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)1800
Model / TestyDell Latitude 5530
PCMark 10 – Kancelársky výkon3866
3DMark 11 – Herný výkon1630
VR Mark – Orange Room1456
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]947,9
CrystalDiskMark Seq Max. Čítanie / Zápis [MB/s]3475,67 / 2213,21
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]6:37
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]238,6
Faktor mobility4,16

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.