Veľký notebook je dnes niečo iné, ako veľký, teda napríklad 15,6“ model spred desiatich rokov. Nebojte sa kúpiť si 16“ model.

Z mojej skúsenosti je to vynikajúci nástroj na doma a na prenášanie medzi kanceláriami. Na kaviarenskom stolíku jeho veľkosť pocítite, na tácku s kávou zostane minimum miesta, ak vôbec nejaké. Nemá zmysel sa hrať na to, že toto je niečo blízke 14“ modelu.

Výhody 16-tky

Prvá a hlavná je vidieť na prvý pohľad. Dostanete notebook s veľkou obrazovkou, no stále bežne prenášateľný. Má pomer strán 16:10 a teda dostanete aj väčší priestor na obrazovke, keďže máte 1920 × 1200 bodov. A k tomu tu ešte máte dlhú výdrž na batériu. Na prácu a pozeranie filmov či iného obsahu je toto vynikajúci nástroj. Tenký, s hmotnosťou pod 2 kg, Full HD+ rozlíšenie, antireflexná vrstva na displeji a manažment od Dellu vhodný aj do začlenenia do firemného prostredia.

Numerická klávesnica

Kto by si bol pomyslel, že táto časť klávesnica bude predstavovať výhodu. Také sú časy a svojho času s tým začínal veľmi dávno MacBook Pro, teraz je situácia podobná aj notebookoch pre Windows. Takže toto je ďalšia súčasť, ktorá z tohto počítača robí univerzálne zariadenie pre používateľov pracujúcich s číslami.

Samozrejmosťou je v tejto cenovej triede podsvietenie klávesnice, dvojstupňové, ako to už u Dellu býva. Samotná klávesnica je tichá a ako vždy, ďalšie nastavenia nielen ohľadne dĺžky podsvietenia nastavíte v BIOSe.

Tlačidlo na zapnutie je vpravo hore a vizuálne splýva s numerickým blokom. Nestlačíte ho omylom, pretože má výrazne silnejší stisk. Jeho súčasťou je čítačka odtlačkov, ktorá funguje spoľahlivo.

Tenké rámiky

Toto súvisí s displejom a veľkosťou notebooku. Veľká zobrazovacia plocha ale veľkosť počítača je takmer identická s 15,6“ variantom. Ešte zostalo miesto na fyzický kryt webovej kamery, čo oceňujem. „Hardvérová“ ochrana je skrátka najistejšia.

Výrobca prispôsobil touchpad tak, aby rozmerovo odpovedal väčším plochám, ktoré notebook ako celok poskytuje. Máte tu teda aj opierku na dlane s veľkorysým priestorom. Displej má opäť možnosť vyklopenia len na úrovni približne 130°. Nie je dotykový ale to mi vyhovovalo. Rovnako aj vyklopenie veka. V zásade vás to nebude limitovať, no treba počítať, že sa nedá sklopiť na úroveň 180°, ako to býva v prípade niektorých iných aj nedotykových displejov.

Procesor

Toto je model postavený na AMD. Mám rád tieto procesory. Grafický výkon je podstatne vyšší ako pri Inteli s ich integrovanou grafikou. V režime na batériu využijete výdrž podobnú intelovským procesorom. AMD Ryzen je vždy dobrá voľba v kancelárskych notebookoch.

Zahráte si staršie hry a ešte máte aj výdrž na batériu. Keby som mal trochu generalizovať, na podobný zážitok potrebujete mať Intel + kartu NVIDIA séria MX. Tu máte všetko v jednom ako súčasť procesora.

Výdrž a výkon aj aj prepracované schémy nabíjania, na toto všetko nájdete nastavenia v špecializovanom softvéri priamo od Dellu.

Zdroj: Samuel Hindy

Verdikt

Dell Vostro 16 5625 je notebook s tradičným dizajnom, prvkami, rozložením klávesnice a patrí do univerzálnej kategórie. Je to počítač presne na situácie, kedy chcete niečo nové, chcete istotu a nie extravagantné finesy. Tie bývajú často vykúpené najmä výbavou portov. Pozrite sa výbavu tohto notebooku a slovo univerzálny dostane ďalší rozmer.

Cena: 1200 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Páči sa nám

  • Veľký obraz v prenositeľnom tele
  • Nabíjanie aj cez USB-C
  • Prepracované riadenie výkonu / spotreby / časov nabíjania
  • Numerický blok

Nepáči sa nám

  • Niekomu môže prekážať absencia 180° vyklopenia displeja
  • Štandardné reproduktory

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell Vostro 16 5625
ProcesorAMD Ryzen 5 5625U 2,3 ÷ 4,3 GHz, 16 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný diskSK hynix, 512 GB SSD
Hlavný displej16″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie 1920 × 1200 px
Grafická kartaAMD Radeon Graphics, 512 MB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.2
Porty2 × USB 3.1, 1 × USB-C Gen 2 + DP + PD, HDMI 1.4, LAN, SD, audio
Operačný systémMicrosoft Windows 11 Pro
Rozmery [mm]357 × 252 × 19
Hmotnosť [kg]1,91
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)1200
Model / TestyDell Vostro 16 5625
PCMark 10 – Kancelársky výkon5485
3DMark 11 – Herný výkon5468
VR Mark – Orange RoomN/A
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]406,5
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]7:18
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]271
Faktor mobility3,82

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.