Dell vyrobil unikátny konvertibilný tablet. Latitude 7285 je prvé konvertibilné zariadenie na svete s bezdrôtovým nabíjaním. Táto funkcia však vyžaduje špeciálnu klávesnicu a nabíjaciu podložku. My sme mali k dispozícii iba štandardnú klávesnicu, ktorá prekvapí hmotnosťou 661 gramov, čo je skoro rovnako veľa, ako váži samotný tablet.

Dôvodom vyššej hmotnosti je zabudovaná 22 Wh batéria, ktorá predĺži výdrž zariadenia. Samotný tablet váži iba 700 gramov, čo je ešte menej ako iPad Pro či Microsoft Surface Pro. V kombinácii s oficiálnou klávesnicou Dell Latitude 7285 Productivity Keyboard – K17M so zabudovanou batériou sa však nízka hmotnosť samotného tabletu stratí.

Tablet možno niekoho prekvapí svojím spracovaním. Tri rámiky okolo displeja sú ultratenké, pod displejom sa nachádza hrubší rámik. Podobný dizajn používa Dell vo svojich notebookoch radu XPS. V prípade tabletov záleží na subjektívnych preferenciách. Klasický dizajn s rovnomerne hrubými rámikmi, ako má napr. Surface Pro, môže byť niekedy praktickejší.

ModelDell Latitude 7285
Displej12,3″, IPS, 2880 × 1920
ProcesorIntel Core i5-7Y57, dvojjadro, max. 3,30 GHz
Operačná pamäť8 GB DDR4, 2133 MHz
Pevný disk256 GB SSD
Konektivita2 × USB-C (Thunderbolt 3), microSD, Micro SIM, 3,5 mm jack
Rozmery / Hmotnosť274,8 × 209,2 × 7,25 mm / 0,7 kg (tablet)
PCMark 10
Rozšírený test1 819
Základné používanie6 251
Produktivita4 456
Tvorba digitálneho obsahu1 852
Hranie575
3DMark
Sky Diver3 081
Cloud Gate5 172
Ice Storm38 386
PCMark 8
Domáce používanie2 601
Test výdrže (hodiny:minúty)3:51

V prípade Dell Latitude 7285 budete tablet vždy držať za hrubý rámik. Displej má uhlopriečku 12,3 palca a rozlíšenie 2880 × 1920 px. Jeho kvalita je výborná.

Zariadenie sme testovali v konfigurácii s procesorom Intel Core i5-7Y57, s 8 GB RAM a 256 GB SSD úložiskom. Použitý procesor je v skutočnosti radu Intel Core m a ide o 7. generáciu. Intel sa po novom rozhodol zjednotiť značenie procesorov, označenie m sa už nepoužíva.

Procesor s označením Core i5-7Y57 je tak menej výkonný avšak o niečo energeticky efektívnejší ako plnohodnotný mobilný Core i5. Platí to najmä pre aktivity, ktoré sú menej náročné na výkon. Pre účely kancelárskej práce ponúka tablet viac ako dostatok výpočtového výkonu a poradí si prakticky s ľubovoľnou činnosťou. Mierne zaostáva z hľadiska hrania a napr. strihania či renderovania videa.

Latitude 7285 sa od väčšiny konkurencie odlišuje najmä spracovaním chrbta tabletu a klávesnice. Tabletová časť neobsahuje žiaden stojan, predpokladá sa, že tablet budete samostatne používať iba vtedy, keď si ho chytíte do ruky. V ostatných prípadoch využijete klávesnicovú časť, ktorá umožňuje niekoľko spôsobov pripojenia – režim notebooku, stanu či multimediálny režim, keď sa tablet vloží do klávesnice opačne ako v prípade notebookového režimu.

S takýmto riešením sa stretávame najmä v prípade lacnejších tabletov, avšak má svoje čaro aj v prémiovom segmente. Latitude 7285 môžete vďaka nemu používať rovnako pohodlne ako notebook a to aj v prípade, že máte zariadenie položené na kolenách.

Klávesnicová časť je pohodlná, klávesy majú o niečo vyšší zdvih ako konkurenčné riešenia. Jej nabíjanie prebieha automaticky počas nabíjania samotného tabletu. Prípadne sa dá nabiť samostatne, vedľa magnetického konektora nájdete USB-C port. Následne si môžete softvérovo prispôsobiť, ako sa majú jednotlivé batérie nabíjať a využívať.

Aj napriek dvojitej batérii sme však v našom teste zaznamenali výdrž na úrovni necelých 4 hodín, čo je menej ako v rovnakých podmienkach dosiahol Surface Pro. Vysvetlením môže byť to, že procesor pri aktivitách náročnejších na výkon výraznejšie vyťažuje batériu. V rámci kancelárskej práce by ste však nemali mať problém dosiahnuť výdrž na úrovni 6-8 hodín v závislosti od nastavenia jasu a pripojenia do internetu.

Tablet vás do systému prihlási rozpoznaním tváre, čo nám nefungovalo tak priamočiaro ako v prípade Surface Pro, avšak po opätovnej kalibrácii sa spoľahlivosť funkcie zlepšila. Portová výbava obsahuje dvojicu USB-C portov s podporou technológie Thunderbolt 3. Súčasťou balenia je redukcia z USB-C na USB 3.0.

Zariadenie tiež obsahuje slot na microSD a Micro SIM kartu. Súčasťou balenia klávesnice je aj stylus. Dell Latitude 7285 je zameraný na firemnú klientelu, čomu zodpovedá cena, podnikové funkcie aj servis.

Hodnotenie:
+ Hmotnosť a dizajn tabletu
+ Vynikajúci displej a reprodukcia zvuku
+ Dve batérie
+ Všestranné pripojenie ku klávesnicovej časti
– Vyššia hmotnosť klávesnice
– Z pohľadu bežného spotrebiteľa vyššia cena

Cena: 1667 EUR (testovaná konfigurácia) + 280 EUR klávesnica s druhou batériou
Zapožičal: Dell

Verdikt

Dell Latitude 7285 je prémiový konvertibilný tablet pre firemnú klientelu. Bežného používateľa môže odradiť vyššia cena, podniky však môžu oceniť pridanú hodnotu vo forme podnikových funkcií či servisu. Z technologického hľadiska si zaslúži pochvalu za bezdrôtové nabíjanie, takéto riešenie však navýši cenu, nakoľko si musíte dokúpiť špeciálnu klávesnicu aj podložku.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, ako súčasť testu konvertibilných Windows tabletov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit