Kancelársky počítač vhodný do nenáročnej domácnosti alebo firmy.

Používatelia majú možnosť rozšírenia o ďalšie komponenty, pričom zaujímavosťou je prítomnosť optickej mechaniky. Ide o priestorovo aj energeticky úsporné riešenie. Séria OptiPlex je zameraná na kancelársku prácu, pričom pripojiť sa dajú 2 monitory. Dostanete odpovedajúci výkon a zároveň jedinou nevýhodou konkrétnej zostavy je absencia portu USB-C.

Výrobca sa zameral na maximálne možné rozšírenie prostredníctvom portov USB-A. Máte ich tu celkovo až 8, z toho 4 sú na zadnej a 4 na prednej strane skrinky. Vďaka portom HDMI a DisplayPort je možné pripojiť dva monitory s vysokým rozlíšením.

Energetická efektivita

Tento počítač je zostavený s cieľom priniesť maximálnu energetickú efektivitu. Aj preto výrobca použil 13. generáciu procesorov Intel Core. Konkrétne použil model Intel Core i3-13100. Ten je dostatočne úsporný na to, aby ste mali nehlučný počítač. Aktívne chladenie sa ozve len v prípade náročnejšej práce. Napríklad pri našich testoch, keď sme zisťovali výkon jednotlivých komponentov a celkovú spotrebu zostavy. Zaujímavosťou je, že pri 3D úlohách bola spotreba približne 35 W.

Je to logické, keďže počítač má len integrovanú grafickú kartu v procesore. Vyšší výkon z procesora dostanete pri kancelársky náročnejších činnostiach. Ide o rôzne výpočty alebo prácu s fotografiami či strihom videa v režime zapojenia všetkých jadier. Na overenie spotreby pri náročnejších úlohách sme použili aj nástroj Cinebench. Práve tu sa prejavila sila viacjadrového procesora a multivláknového spracovania. Vďaka tomu dosiahnete takmer 5-krát vyšší výkon. Spotreba narástla na maximum 109 W.

intel core i3-13100Zdroj: TOUCHIT

Malé rozmery

Ide o skrinku, ktorá má v sebe zabudovanú optickú mechaniku. Napriek tomu je rozmerovo akceptovateľná aj na pracovnom stole. Z nášho pohľadu je takto nastavený počítač určený na to, aby ste ho mali pri sebe a mohli využiť jeho porty na pripojenie ďalších periférií.

Používatelia, ktorí by si chceli rozšíriť možnosti tohto stroja, budú môcť využiť rozširovacie porty na základnej doske. Výrobca nepridal modul Wi-Fi ani Bluetooth a spoľahnúť sa budete musieť práve na LAN pripojenie k internetu.

Bežný používateľ by si mohol položiť otázku, pre koho je počítač bez Wi-Fi pripojenia vhodný. Ideálny je do firmy, ktorá nechce poskytovať tento typ konektivity alebo do domácnosti a spolieha sa na bezpečnejšie chápané káblové pripojenie. Ešte stále je množstvo používateľov, ktorí chcú klasický počítač tohto typu.

Skrinka je navrhnutá tak, aby sa jej bočný kryt dal odňať bez použitia špecializovaného nástroja. Pridať ďalší pevný disk či už typu NVMe, alebo hoci aj 3,5“ otáčkový disk, bude záležitosťou niekoľkých minút.

Verdikt

Dell OptiPlex Tower 7010 je moderný počítač, ktorý prináša najmä spoľahlivú prevádzku a úsporné komponenty. To všetko v najnovšom šate a možnostiach, ktoré dnes máte. Výhodou je cena, počet USB portov a pre mnohých bude prilepšujúcim faktorom aj prítomnosť optickej mechaniky.

Cena: 719 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Technické parametre

Model počítača/ ParameterDell OptiPlex Tower 7010
ProcesorIntel Core i3-13100 3,4 ÷ 4,5 GHz, 12 MB Smart Cache (60 ÷ 110 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný disk256 GB SSD
Grafická kartaIntel UHD Graphics 730
Wi-Fi / Bluetoothnemá
Porty4 × USB 3.2 Gen 1, 4 × USB 2.0, HDMI 1.4b, DisplayPort 1.4, LAN, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]324 × 154 × 292
Hmotnosť [kg]6,52
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)719
Model / TestyDell OptiPlex Tower 7010
PCMark 10 – Kancelársky výkon4899
3DMark 11 – Herný výkon2978
VR Mark – Orange Room844
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1171
Cinebench R23 – Single / Multi1649 / 7899

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.