Vynikajúci procesor aj vtedy, keď chcete šetriť energiu.

Primárne je ale určený na to, aby ste v čase jeho vyššej záťaže dostali maximum. Nie je to o tom, aby ste hľadali na trhu čo najúspornejší model. Počas testov u našej redakcii získal proces veľmi dobré hodnotenie a ukázal sa celkový zmysel tejto pretaktovateľnej verzie s odomknutým násobičom.

Pohotové reakcie bežnej kancelárskej zostavy bolo cítiť už na začiatku a je zrejmé, že 13. generácia priniesla vylepšenia nielen tej minulej, no hlavne v efektívnosti celého procesora. Teraz nie je debata o tom, čo všetko dokáže CPU suplovať. Grafickú kartu stále potrebujete čo najsilnejšiu, ak chcete hrať hry. Je zrejmé, že K verzia procesoru od Intelu môže zohrávať istú rolu vo forme navýšeného výkonu, avšak stále to bude o grafickej karte. Najmä pri špeciálnych efektoch a na vysokom rozlíšení.

CPU-Z a detaily o procesore

Zmysel tohto procesora vidím tam, kde chcete mať pevný základ na váš počítač a mať istotu, že bude aj v budúcnosti poskytovať dostatočný výkon. Či už v základe na výpočty procesorom alebo s grafickou kartou. Myslím, že druhý prípad je najschodnejší, inak si kupujete zbytočne výkonný procesor a pokojne môžete z pohľadu výkonu siahnuť aj po nižšej a lacnejšej verzii.

Testovacia zostava

V tomto prípade bola použitá zostava PRESTIGIO Xtreme so základnou doskou ASUS PRIME Z790-P WIFI, 32 GB DDR5 5600 Mhz CL40 FURY RAM a SSD Kingston 1 TB KC3000 PCIe NVMe M.2.

Procesor v skratke

Typ CPU / ParametreIntel Core i7-13700K
Generácia13. gen, Raptor Lake, 10 nm
Frekvencia2,5 ÷ 5,4 GHz
Smart Cache30 MB
Base TDP125 W
Maximum TDP253 W
Počet jadier16 (8+8)
Celkový počet vlákien24
Uvedenie na trhQ4 / 22
Grafická kartaIntel UHD Graphics 770

Kde sa nachádza?

Procesor má v sebe grafickú kartu Intel UHD Graphics 770, čo je absolútny základ. Intel by sa mohol inšpirovať konkurenčným AMD a pridať na výkone svojej karty. Niekoľko shader jednotiek by pomohlo aj na staršie hry, ktoré vyslovene nie sú muzeálnym kúskom. Testoval som mobilnú verziu AMD Ryzen 7 PRO 6850U 2,7 ÷ 4,7 GHz, 16 MB L3 cache (15 – 28 W TDP) a v PCMarku bol výsledok bol 5637 bodov. V prípade i7-13700K bol výsledok v počte 6264 bodov. Viem, že z tohto porovnania to bežne nie je vidieť, no keď sa pozornejšie pozriete, veľký náskok Intel Nemá. Všimnite si spotrebu Ryzenu, fakt, že ide o mobilnú verziu a s integrovaným GPU. Toto nie je Ryzen s dedikovanou kartou.

7-ZIP a test výpočtovej sily procesora pri kompresii a dekompresii súborov

Teraz sa ale pozrime na porovnanie s procesorom Core i9 z 12. generácie. Výkonovo mu nie vždy bude dostačovať, no v niektorých testoch ho predbehne, napríklad v kancelárskom PCMark 10. Nie však vo VRMark. Toto je do istej miery zaujímavosť a nedá sa povedať, že novšia generácia je vo všetkom lepšia. Avšak, tu upozorňujem na ďalší detail. Toto je Core i7 a nie i9.

A to už za porovnanie stojí, najmä tým, že je o niekoľko desiatok eur lacnejší ako 12. gen. Je jasné, že v najnovšej generácii by Core i9 neprekonal, avšak dostali by ste nie celkom dobrý pomer medzi výkonom a navýšenou cenou. Aj preto je Core i7-13700K najlepšia zastávka a voľba pri hľadaní výkonu a ušetrením peňazí za Core i9.

Zhrnuté a podčiarknuté, Core i7 v tejto verzii je jednoznačne dobrá kúpa a získate silný procesor už v sérii i7.

Počet jadier

Poďme porovnať procesor s minulou generáciou a to modelom Intel Core i7-12700K. Počet P jadier na vysoký výpočtový výkon je rovnaký, celkovo 8. Počet jadier E na vysokú energetickú efektivitu je zdvojnásobený. Teda 8 namiesto 4 v minulej generácii a mierne sa zvýšili frekvencie. Viac ako zvýšenie frekvencie o 100 MHz v priemere na jadro je zaujímavé navýšenie počtu E jadier.

No a 8 × 2 MB cache na P jadro oproti 8 × 1,25 MB na jadro je poznať takisto. Aj preto má procesor tak výrazný kancelársky výkon, najmä pri zmienke s minulou generáciou o stupeň vyššej série Core i9. Základná spotreba zostala, no zvýšila sa spotreba vo W pri plnej záťaži. To je inak vidieť aj v našej tabuľke, hoci je tu uvedená celková spotreba zostavy, v ktorej bol procesor umiestnený.

Testy

TestyIntel Core i7-13700K
VR Mark – Orange Room1451
PCMark 10 – Kancelársky výkon6264
7-ZIP: Kompresia (GIPS)93,699
7-ZIP: Dekompresia (GIPS)160,102
Teplota CPU bez záťaže – minimum29 °C
Teplota CPU v záťaži – maximum118 °C
Spotreba zostava – bez aktivity30 W
Spotreba zostava – výkonný režim320 W

Verdikt

Intel Core i7-13700K je veľmi dobrá voľba, ako mať výkonný procesor za dobrú cenu a počítač, ktorý bude neskôr pripravený na čiastkové upgrady. Už v základe z neho vyžmýkate rýchle výpočty a navýšenie poštu jadier je citeľné. Najviac ho využijete s grafickou kartou na hry. Takto ale budete mať dostatočný základ aj do budúcna a rovnako tak je vhodný na použitie v renderovacích programoch a strihacích programoch na video.

Reč je tiež o tom, že máte podporu DDR4 aj DDR5 pamätí, odomknutý násobič na pretaktovanie a vyšších frekvenciách na jadro. V multivláknových operáciách to bude cítiť.

Cena CPU: 576 eur

Zapožičal: ASBIS Slovensko (oficiálny distribútor produktov Intel)

Procesor si môžete kúpiť na niektorom z týchto e-shopov eshop.progma.sk, datacomp.sk a markit.sk.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.