Notebook, ktorý má všetko, čo budete potrebovať.

Tento model patrí do série drahších notebookov, avšak toto je rýdzo profesionálny počítač. Kupujete si ho vtedy, keď potrebujete strihať video alebo renderovať grafiku a zároveň chcete multimediálny počítač so špičkovým displejom.

Opäť platí, že vďaka silnej grafickej karte si tu zahráte aj najnovšie hry, no toto nie je herný počítač a ani tak nie je ladený. Precision má certifikáciu Independent Software Vendor (ISV), ktorá hovorí o bezproblémovom chode aplikácií na renderovanie grafiky a CAD modelovacích nástrojov.

TIP REDAKCIE
Certifikovaná pracovná stanica

Vyššia cena

Dôvodov, prečo je aktuálna konfigurácia Dell Precision drahšia a presahuje hranicu 5000 eur, je niekoľko. V prvom rade sa pozrieme na konštrukčnú stránku. Na to, že ide o špičkovo vybavený počítač získavate ultratenké telo. Pri porovnaní s menej výkonnými počítačmi má hrúbku tela o viac ako 5 milimetrov menšiu.

Dell Precision 5770Zdroj: TOUCHIT
Dell Precision 5770

Výrobca sa ale spoľahol na extra odolné telo z hliníka a na hmotnosti vyše 2 kg je to poznať. Toto nebude úplne najľahší stroj, najmä tým, že je tu displej vo veľkosti 17“ displej a tomto modeli aj so 4K rozlíšením prispôsobeným na pomer obrazovky 16:10.

Pevný hliník

Pri konštrukcii použil výrobca hliník a kombináciu sklených vlákien. Vrchná časť okolo klávesnice získala veľmi príjemný materiál, ktorý na dotyk pôsobí matne až jemne pogumovanie. Je to ideálny materiál, na ktorý si chcete položiť ruky. V tejto časti sa notebook vôbec nezahrieva, rovnako sa nezahrieva ani klávesnica. Tu si výrobca zaslúži skutočné ocenenie, keďže pri takto tenkom tele nebýva zvykom, aby sa teplo nešírilo až na tieto časti.

Najhorúcejšie časti tela sú nad klávesnicou a z opačnej strany na základni notebooku. Ani pri najvyššom zaťažení vás nepopáli, hoci je cítiť teplota už presahuje 50 °C. Vo vnútri je vlastný návrh chladiaceho systému, ktorý výrobca nazval GORE a používa duálny systém trubíc heatpipe na odvod tepla.

Telo notebooku a displej

Už na pohľad je vidieť, že toto je väčší počítač, no keď som ho porovnával so staršími modelmi s uhlopriečkou 15,6“, rozdiel vo veľkosti bol približne na úrovni 1“. To už je čo povedať, no tu sú ultratenké rámiky zo všetkých štyroch strán. Použitý displej je typu InfinityEdge, ktorý sa dá vidieť aj v sérii Dell XPS. Tiež treba dodať, že do horného rámu sa zmestila infračervená kamera. Do systému sa prihlásite tvárou, ale aj čítačkou odtlačkov, ktorá je umiestnená na klávesnici.

4K displej pripomína technológiu OLED, avšak je to vysokokvalitný displej typu IPS, pri ktorom máte možnosť nastaviť si viacero gamutových prispôsobení. Tiež aj pre jednotlivé aplikácie. Vyberiete si, aký profil sa má použiť a netreba to robiť ručne. Pri strihu videa sa dá použiť napríklad DCI-P3, večer môžete aplikovať profil Low Blue Light a na bežné používanie máte napríklad režim Vibrant. Všetky sa dajú prispôsobiť podľa vlastných potrieb.

Výrobca nenechal nič na náhodu a použil dotykový displej, aby vyhovel čo najviac najväčšiemu spektru záujemcov o tento typ notebooku. Oceníte aj snímač okolitého osvetlenia, ktorý automaticky zmení jas na základe okolitého osvetlenia. Táto funkcia sa dá vypnúť priamo v nastaveniach systému. A nakoniec treba zmieniť aj podporu HDR400.

dell premierecolorZdroj: TOUCHIT

Bez numerického bloku

V častých prípadoch kritizujem umiestnenie tlačidla na vypnutie, ktoré je v mnohých prípadoch kombinované aj čítačkou odtlačkov. Je umiestnené do bloku s klávesnicou a ľahko si ho pomýlite s klávesom Delete. Tu je situácia odlišná a výrobca použil silnejší prítlak. Je malá pravdepodobnosť, že ho dokážete stlačiť omylom pri vymazávaní či už klávesom Delete alebo Backspace. Aj cez väčšie rozmery sa výrobca vydal cestou súčasných trendov a nepoužil v klávesnici numerický blok.

Dell Precision 5770Zdroj: TOUCHIT
Dell Precision 5770

Používatelia, ktorí budú pracovať viac s číslami, tu ťahajú za kratší koniec. Klávesnica má štandardne dve stupne podsvietenia bielou farbou a je veľmi dobre vidieť. Okrem pohodlnej klávesnice má notebook aj doslova obrí touchpad. Veľmi dobre sa používa a jedinú pripomienku mám vo forme samostatnej funkcie na jeho vypnutie. Klávesová skratka by tu našla uplatnenie, najmä pre tých, čo používajú myš a v danej chvíli touchpad nepotrebujú.

Dell Precision 5770Zdroj: TOUCHIT
Dell Precision 5770

Audio

Toto je zatiaľ najlepšie znejúci kancelársky a multimediálny notebook na trhu, ktorý k nám prišiel do redakcie na test. Tým, že sa v našej redakcii vystriedalo množstvo notebookov. Dovolím si tvrdiť, že lepšie hrajúci notebook ste ešte nepočuli. Dell využil miesto, ktoré by inak obsadil numerický blok na rozmiestnenie a veľkosť svojich reproduktorov. Patria medzi najväčšie, čo v sérii notebookov tohto typu môžete vidieť.

Silné basy a prekreslené stredy aj rozumne nastavené výšky sa len tak ľahko nepočujú a toto priamo korešponduje s tým, k čomu tento notebook chcete používať. Či už striháte video alebo si zapnete hudbu alebo film, nebudete potrebovať externý reproduktor ani slúchadla.

Inteligentné nástroje

Nástroj Dell Optimizer je nadštandardným rozšírením bežných funkcií a ide o čo najlepšie využitie hardvéru. Výkon, spotrebu, časy nabíjania a kedy má bežať z batérie, to všetko sa tu dá nastaviť. Okrem toho aj definovanie, ktoré aplikácie majú mať vysokú prioritu výkonu. Napájanie je vo forme tenkého 130 W adaptéra sa koncovkou USB-C. Podporuje rýchle nabíjanie a za 20 minút sa nabije o približne 35 %. Na 80 % kapacity je notebook nabitý za jednu hodinu.

V balení je redukcia z USB-C na USB-A a HDMI port. Telo obsahuje 4× USB-C / TB 4 porty, dokonca aj čítačku SD kariet a audio konektor. Mohol by som smerovať kritiku na výbavu portov, no je to veľmi dobrá výbava a s pribalenou redukciou tu nič podstatné nechýba. Ostatné sa dá vyriešiť cez redukcie.

dell optimizerZdroj: TOUCHIT
Uzamknutie systému, keď sa od počítača vzdialite

Verdikt

Dell Precision 5770 vám dá vysoký výkon a špičkový displej. Je to počítač, ktorému sa dá len máločo vytknúť. Môžeme sa baviť o vysokej cene, ale jeho výbava tomu odpovedá. Jednak certifikácia ISV ale aj špecializovaná grafická karta na modelovanie.

Tenký s doslova obrovským displejom a ešte stále vhodný na prenášanie. Hmotnosť nebude taký problém, fakt ale je, že toto na kaviarensky stolík nebude vhodné. Našťastie tí, čo si tento notebook kúpia hľadajú dôstojný ekvivalent za stolný počítač.

V kancelárskom režime je to úplne tichý počítač. Nebyť detailného testovania, ktorý som notebook podrobil, neveril by som, že sa dá takto vyladený počítač vyrobiť.

Cena: 5177 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Páči sa nám

  • Pevná konštrukcia
  • Ultratenký model
  • Grafická karta
  • IR snímač na prihlasovanie a inteligentné sledovanie prítomnosti za počítačom
  • Nehlučný v kancelárskom režime
  • Vynikajúci zvuk

Nepáči sa nám

  • Vyššia cena
  • Hmotnosť kvôli použitému hliníku

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell Precision 5770
ProcesorIntel Core i7-12700H 3,5 ÷ 4,7 GHz, 24 MB cache (35 ÷ 115 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR5 (max. 32 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Hlavný displej17″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 3840 × 2400 px
Grafická kartaNVIDIA RTX A2000, 8 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.3
Porty4 × USB-C Gen 2 + TB4 + PD, SD, audio
Operačný systémWindows 10 Pro
Rozmery [mm]375 × 248 × 14
Hmotnosť [kg]2,2
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)5177
Model / TestyDell Precision 5770
PCMark 10 – Kancelársky výkon6612
3DMark 11 – Herný výkon15901
VR Mark – Orange Room7113
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]868,2
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]6:18
Faktor mobility2,86

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.