Kancelársky výkonný notebook, s ktorým idete na istotu.

Žiadne špekulovanie ani o milimeter tenší dizajn za cenu úspory polovice portov, ktoré by ste určite využili. Na pohľad sivá myška a taký obyčajný notebook. V praxi ale príjemný pomocník, ktorý má všetko, čo reálne potrebujete.

Komu je určený

Dell Precision 3560 zvažujete vtedy, keď chcete 15,6“ notebook s numerickým blokom. Je teda univerzálny a hodí sa každému, kto práve tento numerický blok vyžadoval. Ako obvykle, je dostupný v niekoľkých konfiguráciách. Konfigurácia, ktorá prišla do redakcie na test, je na konci článku. Ako je to teda s určením? Nech už je konfigurácia akákoľvek, získavate výborný kancelársky notebook. Popravde, toto je informácia, ktorá s procesorom 11. generácie od Intelu veľa neprezradí.

V zásade sa dá argumentovať, že všetky notebooky budú rýchle. To áno, avšak tu máte vyše 7 hodín výdrže pri práci na batériu v úspornom režime. To je niečo, čo v segmente takto veľkých notebookov nebýva zvykom. No a ďalší maximálne dôležitý detail je, super rýchly disk od Samsungu. Jeho prenosová rýchlosť je približne 1700 MB/s. Toto si všimnete pri spúšťaní systému, aplikácií ale aj kopírovaní dát. Inštalácie programov budú prebiehať nezvykle rýchlo, až to vyvoláva pocit, že nastala chyba a inštalátor sa predčasne ukončil.

Grafická karta od NVIDIE

Super rýchly pevný disk a dlhá výdrž na batériu, toto sú dve asi najhlavnejšie charakteristiky modelu Precision 3560. Druhou je grafická karta NVIDIA T500, ktorá vychádza z modelu GeForce MX450. T500 je ale viac špecializovaná na prácu s grafikou a CAD aplikáciami. Skrátka, získate lepší výkon nielen pri hrách ale aj aplikáciách na vašu kreatívnu prácu. Nie je to RTX, od toho má T500vka na míle ďaleko. Je to ale karta, ktorá vám dá poznať, že je v systéme.

Napriek tomu je geniálne vyriešená otázka riadenia spotreby. Spravidla sadá hovoriť o tom, že notebooky s kartami MX majú slabšiu výdrž na batériu. Faktom je, že karta sa nepoužíva stále, no typicky napríklad internetový prehliadač ju môže využívať. Treba si ponastavovať v nástroji od NVIDIA, kedy sa má karta použiť a kedy nie. Takto získate naozaj lepšiu výdrž v režime na batériu a zároveň grafický výkon v tých aplikáciách, ktoré potrebujete.

Všetky porty, ktoré treba

Nemám teraz na mysli jeden USB-C a jeden audio konektor, ako sa nám to niektorí výrobcovia snažia nahovoriť. Tu je plejáda portov, aké nezvyknú bývať ani v drahších a väčších notebookoch. Základom je, že máte dvojicu USB-C, USB-A a ešte k tomu LAN konektor a HDMI. Naozaj kombinácia, ktorú využijete a pravdepodobne k tomu notebooku nebude treba dokupovať redukciu

Čo zvyšuje hodnotu

Argument, prečo by ste mohli na profesionálne využívanie zvážiť notebook od Dellu, je dodatočná výbava a celkový servis. Výrobca má svoj nástroj na aktualizáciu BIOSu ako aj ovládačov. Je to podobná situácia ako pri iných výrobcov, to uznávam, no je tu ešte jeden argument.

Riadenie spotreby je cez Dell Power Manager, čo je nástroj, ktorý poskytne prepracované plánovanie toho, kedy sa má notebook nabíjať, kedy nie, na aký výkon má bežať, či chcete tichý notebook atď. Vskutku asi najprínosnejšia aplikácia, ktorú má takto prepracovanú len Dell. Ďalej je tu jasné napojenie na umelú inteligenciu. Keď si pozrieť na webe základné stránky, asi ju veľmi nevyužijete. Akonáhle ale potrebujete robiť video konferencie, zistíte, že vám treba akosi lepšie nastavenie mikrofónov, algoritmus na uprednostňovanie Wi-Fi sietí podľa kvality alebo ladenie zvukového výstupu. To všetko je v nástroji Dell Optimizer.

Nemá čítačku odtlačkov

Môžeme sa baviť viac či menej diplomaticky, no vždy skončím pri krútení hlavou. Naozaj, v roku 2021 vyrobí Dell svoj notebook Precision bez čítačky odtlačkov. Pre mňa toto nebol problém, ak dostanem takto špičkový kancelársky počítač, viem čítačku oželieť. Teda prihlasovanie PINom bolo pre mňa to najjednoduchšie riešenie.

Verdikt

Dell Precision 3560 je výborný kancelársky počítač. Naozaj špičkový disk od Samsungu a výdrž viac ako sedem hodín na jedno nabitie. Toto sú hlavné vlastnosti, ktorými sa notebook odlišuje a prečo by ste si ho mohli všimnúť.

No a potom je to celková podpora od Dellu, tichá a podsvietená klávesnica a spôsob, akým sa notebook používa. Fakt ale je, že by mohol vyzerať o niečo lepšie. Na pohľad ho zaradíte medzi lacnejšie notebooky na trhu, čo rozhodne nie je. Ale na výbave a funkcionalite je to poznať.

Cena: 1800 EUR

Zapožičal: ASBIS SK

Páči sa nám

  • klávesnica s numerickým blokom
  • podsvietená a tichá klávesnica
  • špičkový SSD disk, na ktorom jeho výkon poznáte
  • grafická karta NVIDIA T500
  • vysoká pridaná hodnota nástrojmi od Dellu
  • kompletná výbava portov

Nepáči sa nám

  • na prvý dojem vyzerá fádne
  • cena je naozaj vyššia ako pri konkurencii

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell Precision 3560
ProcesorIntel Core i5-1135G7 0,9 ÷ 4,7 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskSamsung, 512 GB SSD
Hlavný displej15,6″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaNVIDIA T500, 2 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.2
Porty2 × USB-C / TB4 / PD, 2 × USB-A 3.2, LAN, HDMI 2.0 čítačka microSD, audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]358 × 232 × 14
Hmotnosť [kg]1,58
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)1800
Model / TestyDell Precision 3560
PCMark 10 – Kancelársky výkon4965
3DMark 11 – Herný výkon8837
VR Mark – Orange Room3304
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1702,8
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]7:14
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]263,37
Faktor mobility4,58

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.